Ξέρεις πόσο νερό πρέπει να πίνεις; (Η απάντηση δεν είναι 8 ποτήρια)

Ξέρεις πόσο νερό πρέπει να πίνεις; (Η απάντηση δεν είναι 8 ποτήρια)
Advertisement

Οι περισσότεροι ξεχνάμε να πιούμε αν δεν το έχουμε στο οπτικό μας πεδίο και πολλές φορές κάποιοι δικοί μας άνθρωποι μας μαλώνουν αν δε με δουν να κατεβάζουμε 8 ποτήρια μετρημένα.

Μήπως όμως κάνουν λάθος; Αυτή η εμμονή που παθαίνουμε με τα 8 ποτήρια (ή τα 2 λίτρα) έχει κάποια ισχύ;

«Οι ανάγκες σου σε νερό εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Από την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, ακόμα και από τον τόπο διαμονής», μας ενημερώνει η διατροφολόγος Jessica Fishman Levinson. Επομένως, δεν υπάρχει μία απάντηση που να ισχύει το ίδιο για όλους.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο νερό θα πιεις

Advertisement

Άσκηση

Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα σε κάνει να ιδρώνεις, σου δείχνει ότι πρέπει να αναπληρώσεις τα υγρά που έχασες. Συνεπώς, είναι σημαντικό να πίνεις νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική. Αν ασκείσαι έντονα, πιθανώς χρειάζεσαι και ηλεκτρολύτες.

Κλίμα

Το ξηρό και θερμό κλίμα προκαλεί έξτρα εφίδρωση και αυξάνει την ανάγκη του σώματος για ενυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί και λόγω υψηλού υψόμετρου.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι ειδικοί συστήνουν στις εγκύους να πίνουν 10 ποτήρια υγρά την ημέρα, ενώ εκείνες που θηλάζουν, χρειάζονται 13 ποτήρια.

Advertisement

8 ποτήρια υγρά την ημέρα

Το Ινστιτούτο Ιατρικής των Εθνικών Ακαδημιών των Επιστημών σου συστήνει να πίνεις 11 έως 16 φλιτζάνια την ημέρα. Ποιό είναι όμως το twist; Ότι δεν εννοεί νερό, αλλά υγρά. Και είναι πολλά πράγματα που καταναλώνεις και περιέχουν νερό.

Και κακώς δεν τα συνυπολογίζεις στην καθημερινή πρόσληψη νερού. Οι ειδικοί σου λένε ότι το ζητούμενο είναι να ακούς τις ανάγκες του σώματός σου. Όταν διψάς, να ενυδατώνεσαι. Κι όταν πεινάς, να τρως.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα 8 ποτήρια υγρών σου δίνουν διάφορες επιλογές. Μπορείς να καταναλώνεις γάλα, τσάι και καφέ (καλά νέα για τους coffee lovers) χωρίς ζάχαρη και φυσικούς χυμούς. Μπορείς επίσης να προσθέσεις κομμάτια φρούτων ή βότανα στο νερό σου, ώστε να το πίνεις πιο ευχάριστα.

Πηγή:ladylike

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: