To πρωινό που κάνει θαύματα στο έντερο, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

To πρωινό που κάνει θαύματα στο έντερο, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο
Advertisement

Η σωστή λειτουργία του εντέρου δεν είναι δεδομένη για όλους. Μπορεί κάποιος να υπερλειτουργεί (ναι, και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα) και άλλοι να μην πηγαίνουν όσο συχνά θα έπρεπε.

Σε περίπτωση που δεν το έχεις μάθει ακόμα, η απάντηση βρίσκεται συνήθως στις φυτικές ίνες.

Εννοείται ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εντέρου σου.

Advertisement

Η ενυδάτωση, η σωματική άσκηση αλλά και η καλή ψυχολογία. Ο νούμερο ένα παράγοντας όμως είναι πάντα η διατροφή σου. Το τι επιλέγεις να βάλεις στο σώμα σου. Ή τι δεν βάζεις.

Ο γαστρεντερολόγος Will Bulsiewicz έχει γράψει βιβλίο για τη σημασία των ινών και δεν κουράζεται να το υπενθυμίζει στους πελάτες του.

«Ξέρουμε ότι τα μικρόβια του εντέρου θριαμβεύουν όταν τα ταΐζουμε προβιοτικές φυτικές ίνες από αληθινό φαγητό. Οι ίνες περνούν μέσα από το έντερο, ταΐζουν τα υγιή μικρόβια και στο τέλος σε αποζημιώνουν.

Advertisement

Απελευθερώνουν τα μικρά λιπαρά οξέα. Αυτά δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, μειώνουν τη χοληστερόλη και σε προστατεύουν από τον καρκίνο στο κόλον. Και μάντεψε ποιος είναι ο τρόπος για να το πετύχεις. Οι φυτικές ίνες».

Το πρωινό που προτείνει για υγιές έντερο

Θεωρεί ότι η βρώμη είναι η αγαπημένη πρόταση πολλών ειδικών της υγείας. «Η ομορφιά της είναι ότι είναι πλούσια σε Β-γλυκάνη που αποδεδειγμένα ενισχύει το ανοσοποιητικό».

Επίσης, θεωρεί ότι είναι plus το ότι συνοδεύεις τη βρώμη με φρούτα και μπαχαρικά. Εννοείται ότι σου λέει να κρατήσεις τη ζάχαρη μακριά από το μπολ σου.

Η κανέλα, το ginger και ο κουρκουμάς υποστηρίζουν πολύ την πέψη. «Η κανέλα διατηρεί σε ισορροπία τα σάκχαρα. Το ginger σε ανακουφίζει από αρνητικά πεπτικά συμπτώματα, όπως οι καούρες. Ο κουρκουμάς προστατεύει το συκώτι σου».

Πιες και κανένα smoothie

Εκτός από το πρωινό, μπορεί πάντα να πιεις ένα smoothie από φρούτα και λαχανικά. Απλώς κάνε το νωρίς μέσα στη μέρα.

Advertisement

«Όσο αυξάνεις τη φυτική ποικιλία στη διατροφή σου, τόσο αυξάνει η υγεία του εντέρου σου». Ο Δρ. Bulsiewicz βάζει στο μπλέντερ μπανάνα, πράσινα λαχανικά, λίγα μούρα και ξηρούς καρπούς.

Μπορείς να εναλλάσσεις καθημερινά τις γεύσεις για να μην βαριέσαι. Και να θυμάσαι ότι τα κορεσμένα λίπη και το junk food δρουν κατασταλτικά για το έντερό σου.

Πηγή:ladylike

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: