6 λόγοι που ένα “ήρεμο” διαζύγιο είναι πολύ καλύτερο για ένα παιδί, παρά να ζει μέσα σε ένα “δυστυχισμένο” γάμο

6 λόγοι που ένα “ήρεμο” διαζύγιο είναι πολύ καλύτερο για ένα παιδί, παρά να ζει μέσα σε ένα “δυστυχισμένο” γάμο
Advertisement

Το διαζύγιο είναι σπάνια ανώδυνο σε οποιαδήποτε οικογένεια. Παρόλο που, χάριν της ευημερίας των παιδιών , είναι μερικές φορές καλύτερο να αποφασιστεί ο ομαλός χωρισμός παρά η διατήρηση ενός δύσκολου γάμου.

Εάν αντιμετωπιστεί σωστά, ο χωρισμός των γονιών μπορεί να φέρει ένα πιο ευτυχισμένο μέλλον στα παιδιά, ενώ η παραμονή σε μια δυστυχισμένη σχέση μπορεί να κάνει κακό σε όλους στην οικογένεια – ειδικά τα παιδιά.

Παρακάτω αναφέρουμε 6 λόγους για τους οποίους ένας δύσκολος γάμος μπορεί να έχει χειρότερο αποτέλεσμα για τα παιδιά από το διαζύγιο.

Advertisement

1. Θα αντικατοπτρίζουν το ανθυγιεινό μοντέλο της σχέσης των γονιών τους.

Τα παιδιά απορροφούν πρότυπα σχέσεων που τους περιβάλλουν όπως τα σφουγγάρια. Όταν βλέπουν συνεχώς τους γονείς να μαλώνουν, το κάνουν και αυτά.

Τα παιδιά αρχίζουν να σκέφτονται ότι είναι δίκαιο να συμβιβαστούν με ένα δυστυχισμένο γάμο και θα αμφιβάλλουν για την ικανότητά τους να αναπτύξουν μια υγιή και αγαπητή σχέση.

Η ζήλια, ο εύκολος θυμός, το να μην μιλάς στον σύζυγό σου και να το είναι κάποιος αυταρχικός και επικριτικός είναι όλες οι γονικές συμπεριφορές που τείνουν να οδηγούν σε προβληματικούς γάμους στις ζωές παιδιών με τοξικούς γονείς.

Advertisement

2. Ποτέ δεν θα “συνηθίσουν” τους γονείς να μαλώνουν.

Τα παιδιά εντοπίζουν τα αρνητικά συναισθήματα αρκετά εύκολα και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε καταστροφικές οικογενειακές συγκρούσεις. Με τους γονείς να δείχνουν συχνά έλλειψη σεβασμού ο ένας στον άλλο, η κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών τους δεν είναι ασφαλής.

Η ένταση μεταξύ των γονιών μπορεί να απειλήσει την αίσθηση ασφάλειας των παιδιών, κάνοντάς τα να αισθάνονται απόρριψη, αβέβαια και ένοχα. Και αντί να το αντιμετωπίσουν, μπορεί τελικά να μεγαλώσουν σε ενήλικες με χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέματα εμπιστοσύνης και αίσθηση αναξιότητας.

3. Ως αποτέλεσμα, γίνονται πιο ευάλωτα στο στρες.

Όταν τα παιδιά δεν αισθάνονται ασφαλή στο σπίτι τους, υπάρχει μια πιθανότητα να μπορούν εύκολα να στρεσαριστούν και να ερμηνεύσουν τις συνήθεις καταστάσεις ως απειλητικές. Το άγχος τους μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες και συναισθήματα ανησυχίας.

Advertisement

Όταν μεγαλώνουν τα παιδιά των τοξικών γονιών, μπορεί να είναι δύσκολο να δεχτούν ότι οι σχέσεις μεταξύ 2 ατόμων συνεπάγονται παρεξηγήσεις.

Μπορούν να επιδείξουν υψηλά επίπεδα αυτοκριτικής, και ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν όχι τόσο σοβαρές δυσκολίες, θα υποφέρουν έντονα από την αυτοκαταστροφή.

4. Μπορεί να έχουν πρόβλημα στο χτίσιμο διαφόρων τύπων σχέσεων.

Τα παιδιά που ζουν σε ένα τοξικό περιβάλλον όχι μόνο κινδυνεύουν να έχουν δύσκολες ρομαντικές σχέσεις στην ενήλικη ζωή τους, αλλά μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και το πώς ένα παιδί θα αντιληφθεί οποιαδήποτε σύνδεση με άλλο άτομο.

Οι συγκρούσεις στο σπίτι οδηγούν σε δυσκολίες στο χτίσιμο ισορροπημένων σχέσεων με τους συνομηλίκους, ενώ οι σχέσεις με τα αδέρφια μπορούν να γίνουν υπερπροστατευτικές ή απομακρυσμένες.

Advertisement

Σε δυστυχισμένες οικογένειες, τα παιδιά πιθανότατα δεν είχαν καμία δύναμη να σταματήσουν το τι συνέβαινε σε αυτά.

Έτσι, ως ενήλικες, μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσουν για πράγματα που δεν τους αρέσουν στους συντρόφους τους και να δημιουργήσουν υγιή όρια.

5. Θα προσπαθήσουν να μετριάσουν τα συναισθήματά τους και να αποκτήσουν κακές συνήθειες.

Τα παιδιά συχνά θέλουν να ξεκινήσουν να κάνουν πράγματα για να αποτρέψουν άσχημα συναισθήματα. Έτσι, απαντώντας σε μια αγχωτική κατάσταση στην οικογένεια, μπορεί να αναπτύξουν ανθυγιεινές συνήθειες.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνίσταται σε υπερκατανάλωση τροφής, υπερβολική χρήση παιχνιδιών βίντεο ή άλλες προσπάθειες αποφυγής από την πραγματικότητα.

Advertisement

Τα παιδιά μπορούν επίσης να επιδείξουν δυσάρεστα συναισθήματα έμμεσα. Μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον για το σχολείο, να μαλώνουν με τους συνομηλίκους τους και να θυμώνουν παίζοντας με παιχνίδια.

6. Μπορεί να φοβούνται τα συναισθήματά τους.

Η κριτική και ο θυμός δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι άνθρωποι σταματούν να σέβονται ο ένας τον άλλον, μπορούν ακόμα να είναι μέρος μιας κανονικής σχέσης.

Αλλά η καταστροφική τακτική μεταξύ γονέων, όπως η αποφυγή και η λεκτική επιθετικότητα, μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι η έκφραση των δικών τους συναισθημάτων δεν είναι μια ασφαλής στρατηγική.

Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να πιστεύουν ότι ο θυμός και η κριτική είναι μια πηγή ακραίου κινδύνου. Και, φυσικά, θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν την τοξική συμπεριφορά των γονιών τους στις δικές τους σχέσεις ως ενήλικες.

Τα παιδιά συνήθως λειτουργούν καλύτερα έξω από ένα τοξικό περιβάλλον, ακόμη και αν οι γονείς τους έχουν χωρίσει.

Advertisement

Ενώ όσα μεγαλώνουν σε ένα αγχωτικό περιβάλλον μπορεί να αναπτύξουν άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα, ενώ τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν πάρει διαζύγιο προσαρμόζονται συνήθως με την πάροδο του χρόνου.

Όλα αυτά ισχύουν μόνο αν οι γονείς είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν μια φιλική σχέση και να βρουν έναν τρόπο να αποκτήσουν ένα υγιές διαζύγιο, όπου η ευημερία των παιδιών τους αποτελεί βασικό μέλημα.

Πηγή:enimerotiko

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: