“Για το καλό μου”: Η αληθινή ιστορία πίσω από το τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά

“Για το καλό μου”: Η αληθινή ιστορία πίσω από το τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά
Advertisement

Ο γνωστός τραγουδιστής παραχώρησε πρόσφατα μία αποκαλυπτική συνέντευξη. Ο ίδιος απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν. Μεταξύ άλλων, ο γνωστός καλλιτέχνης μίλησε και για το τραγούδι, «Για το καλό μου». Αναλυτικότερα:

Οι ερωτήσεις που απάντησε αρχικά στη συνέντευξή του

– Πότε είναι γραμμένο το τραγούδι;

– Γιάννης Μηλιώκας: Το έγραψα σε πρώτη μορφή, πίσω από ένα πακέτο τσιγάρων, την εποχή που ήμουν στο στούντιο για τον πρώτο μου δίσκο (1985).

Advertisement

Το έδειξα στον παραγωγό μου Ηλία Μπενέτο, για να του εξηγήσω το γιατί ήμουνα αγριεμένος, ενώ εκείνη την ημέρα στο στούντιο γράφαμε χαρούμενα τραγούδια… το είδε και μου έφαγε τ αυτιά ένα χρόνο να το τελειώσω.

Να είναι καλά ο άνθρωπος… γιατί ένα χρόνο μετά του πήγα τον στίχο και το βάλαμε στον δεύτερο δίσκο.

– Περιμένατε ότι θα γινόταν τόσο μεγάλη επιτυχία;

– Γιάννης Μηλιώκας: Ήξερα ότι είναι ένα καλό τραγούδι, δεν φανταζόμουνα όμως ότι θα είχε τέτοια αποδοχή.. χάρηκα που είχε μεγάλη αποδοχή γιατί νόμιζα ότι περιγράφω κάτι πολύ μοναχικό.

– Είναι λοιπόν ένα τραγούδι αυτοβιογραφικό;

– Γιάννης Μηλιώκας: Όχι μόνον. Ποτέ ένα τραγούδι μου δεν είναι μόνο αυτοβιογραφικό. Έχω βιώματα δικά μου αλλά βάζω και βιώματα άλλων … όπως έλεγε ο Πλάτων αλίμονο αν μάθουμε μόνο από αυτά που πάθαμε, πρέπει να έχουμε το νου μας να δούμε το τι πάθανε και οι άλλοι… συμβαίνουν τόσα πολλά γύρω μας, δεν είναι αναγκαίο να τα έχουμε πάθει όλα εμείς για να γίνουμε σοφοί… έτσι λοιπόν λίγο να έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά βλέπεις ότι υπάρχει πόνος γύρω πολύς.

– Πάντως, ο στίχος «έχω κρυμμένο το σουγιά για το καλό μου» είναι πολύ δυνατός, απογειώνει το τραγούδι

Advertisement

– Γιάννης Μηλιώκας: Εκεί μπαίνει ο χαρακτήρας μου και λέει σας ανέχτηκα μέχρι εδώ «για το καλό μου», εσείς μια ιδέα είπατε, αλλά εγώ παραλίγο να πεθάνω από την ιδέα σας, από τη γνώμη σας για το τι θα μπορούσα να κάνω στη ζωή μου, και είμαι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένος γι αυτόν που θα’ρθει ξανά να μου πει κάτι «για το καλό μου», να ρυθμίσει τη ζωή μου «για το καλό μου»… ακύρωσα μέσα μου αυτή τη λεζάντα που υπάρχει «για το καλό σου» … κάποτε ήμουνα εύπιστος και νόμιζα ότι αυτά που μου λέγανε ήτανε πολύ χρήσιμα, πολύ ωφέλιμα, εντελώς ακίνδυνα, και τεκμηριωμένα… κινδύνευσα ακολουθώντας συμβουλές, και όταν πήγαινα μετά να ζητήσω εξηγήσεις από αυτούς που μου τις έδιναν, μου λέγανε «καλά εμείς μια κουβέντα είπαμε…

– Αυτό το τραγούδι δείχνει ότι ο Μηλιώκας δεν είναι μόνο «βουβάλες», δεν είναι μόνο πλάκα…

– Γιάννης Μηλιώκας: Ναι, η ζωή μου, δεν αποτελείται μόνο από χαρούμενες στιγμές ή μόνο από στεναχώρια… γράφω σε όποια διάθεση είμαι… και άμα το έχω παρακάνει με το στυλό γράφοντας μελανά, αμέσως ξεκινάω κάτι χαρούμενο γιατί βλέπω μια ανισορροπία η οποία δεν είμαι εγώ… τα τραγούδια μου είναι ένα μουσικό ημερολόγιο .

Πηγή:enimerotiko

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: