Κορωνοϊός: Εντονη ανησυχία για τη μετάλλαξη που αντιστέκεται στην ανοσία των εμβόλιων

Advertisement

Θορυβημένοι εμφανίζονται οι ειδικοί από την αύξηση των δειγμάτων που φέρει συνδυασμό χαρακτηριστικών από τη βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη, οι οποίες αντιστέκονται στην ανοσία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Οπως είναι γνωστό, ακόμη και εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν από το στέλεχος του Covid-19, ωστόσο δεν θα καταλήξουν σε ΜΕΘ ή και στο θάνατο.

Τα εμβόλια προσφέρουν τη λεγόμενη κυτταρική ανοσία στα οποία δεν έχουν επίπτωση οι μεταλλάξεις. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις φέρεται να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στα αντισώματα -χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν καταπολεμάται ο ιός.

Advertisement

Οπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Θάνος πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), η βρετανική μετάλλαξη δεν φαίνεται να επηρεάζει τα αντισώματα.

Ωστόσο η νοτιοαφρικανική ή στελέχη με χαρακτηριστικά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε αντισώματα που δημιουργούνται είτε από «φυσική» ανοσία είτε από εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τον έλεγχο των 897 δειγμάτων αναδείχθηκαν συνολικά 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants OfConcern – VOC), 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI) και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion inS Gene.

Advertisement

Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικάνικη, δηλαδή και τα 75 νέα δείγματα, εντοπίζεται μόνο στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Τα 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)

Από τα 76 δείγματα με στελέχη VUI, τα 75 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ).

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 11 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 9 Οκτωβρίου έως 28 Δεκεμβρίου του 2020.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των δειγμάτων αυτών δεν αναδείχθηκε κανένα δείγμα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (V0C) ή με στελέχη μεταλλάξεων υπό διερεύνηση (VUI).

Advertisement

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 4.084 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 59 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Από τα 59 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant501.V2) τα 57 είναι εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Πηγή:iefimerida.gr

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: