Ερχεται καύσωνας από Τρίτη έως Κυριακή: Σε ποιες περιοχές θα αγγίξει τους 44-45 βαθμούς [χάρτες]

Ερχεται καύσωνας από Τρίτη έως Κυριακή: Σε ποιες περιοχές θα αγγίξει τους 44-45 βαθμούς [χάρτες]
Advertisement

Προ των πυλών είναι το πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού, που θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, ήδη από αύριο Τρίτη 22/06.

Το έντονο κύμα ζέστης αναμένεται να διαρκέσει έως την Κυριακή 27/06, με τη θερμοκρασία να σημειώνει προοδευτική σημαντική άνοδο και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Advertisement

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 24/06 – Σάββατο 26/06, οπότε σε αρκετές περιοχές της χώρας θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυρό κύμα ζέστης προ των πυλών -Ποιες περιοχές θα επηρεάσει περισσότερο

Για ισχυρό κύμα ζέστης κάνει λόγο στην πρόβλεψή του για τον καιρό και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως εξηγεί, αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι οι πολύ θερμές αέριες μάζες που αρχίζουν να μετατοπίζονται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής ανατολικά-βορειοανατολικά, επηρεάζοντας και τη χώρα μας, αφού πρώτα έχουν ήδη επηρεάσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Advertisement

Στην πρόβλεψή του αναφέρει ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Με τα προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον υδράργυρο να προσπαθεί να «σπάσει» θερμοκρασιακά ρεκόρ του παρελθόντος αναμένεται να οδηγηθούμε μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε, τονίζει.

Επισημαίνει ότι τα γεωγραφικά διαμερίσματα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η περιοχή της Δυτικής – Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Στερεάς – Πελοποννήσου, της Αττικοβοιωτίας, της Αργολίδας, Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Ανοδος της θερμοκρασίας από την Τρίτη

Η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να ξεκινήσει από την Τρίτη. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, μάλιστα, θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νησιά και τα παραθαλάσσια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός μέχρι την Κυριακή -Υψηλές για τη εποχή οι θερμοκρασίες -Πού θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς

Advertisement

Τις επόμενες ημέρες, όπως προκύπτει από την πρόγνωση της ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Την Τετάρτη θα φτάσει κατά τόπους τους 41 βαθμούς, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται να αγγίξει τους 44 και 45 στα κεντρικά ηπειρωτικά.

Διαβάστε αναλυτικά:

Τετάρτη: Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, οπότε στα βόρεια και πιθανώς στα κεντρικά ορεινά να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, στα πελάγη βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά προβλέπεται να φτάσει κατά τόπους τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, όμως στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Advertisement

Πέμπτη: Γενικά αίθριος ο καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Παρασκευή: Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Advertisement

Σάββατο και Κυριακή: Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στα κεντρικά και νότια, αλλά θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: