Η απίστευτη ιστορία μιας μητέρας στο Μεξικό που τα ‘βαλε με ένα ολόκληρο καρτέλ ναρκωτικών -Μεταμφιέστηκε και κυνήγησε αυτούς που απήγαγαν και σκότωσαν την κόρη της

Η απίστευτη ιστορία μιας μητέρας στο Μεξικό που τα ‘βαλε με ένα ολόκληρο καρτέλ ναρκωτικών -Μεταμφιέστηκε και κυνήγησε αυτούς που απήγαγαν και σκότωσαν την κόρη της
Advertisement

Μια μητέρα της οποίας η κόρη απήχθη και δολοφονήθηκε από ένα μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών, πέρασε χρόνια παρακολουθώντας και κυνηγώντας τους απαγωγείς του παιδιού της σε μια επικίνδυνη – και τελικά θανατηφόρα – αποστολή που θυμίζει την πλοκή της ταινίας Taken του 2008.

Η Μίριαμ Ελίζαμπεθ Ροντρίγκεζ Μαρτίνεζ από το Σαν Φερνάντο, στην πολιτεία Ταμαουλίπας του Μεξικού, έγινε μια από τις πιο ατρόμητες ακτιβίστριες της χώρας για τα αγνοούμενα παιδιά, μετά την εξαφάνιση της κόρης της Κάρεν Αλεχάντρα Σαλίνας Ροντρίγκεζ το 2012.

Η ακούραστη καταδίωξή της είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 10 εγκληματιών, προτού δολοφονηθεί έξω από το σπίτι της το 2017.

Advertisement

Η 20χρονη Κάρεν, απήχθη στη βορειοανατολική πόλη του Μεξικού στις 23 Ιανουαρίου 2012, όταν μια ομάδα ένοπλων ανδρών από το Los Zeta Cartel την εξανάγκασαν να εισέλθει στο αυτοκίνητό της και να φύγουν μαζί της μέσα σε αυτό.

Οι απαγωγείς της ζήτησαν αργότερα χιλιάδες δολάρια σε λύτρα σε αντάλλαγμα για την επιστροφή της, αλλά παρά τη συμφωνία της οικογένειας, η Κάρεν δολοφονήθηκε και το πτώμα της βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο αγρόκτημα το 2014.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την απαγωγή της Κάρεν και τον θάνατο της, η Μίριαμ πήρε την κατάσταση στα χέρια της, προσπαθώντας να κυνηγήσει τους δολοφόνους της κόρης της σε όλη τη χώρα και ακόμη και στην άλλη πλευρά των συνόρων στο Τέξας.

Advertisement

Χρησιμοποιώντας διάφορες μεταμφιέσεις, ψεύτικο πιστόλι και ψευδή ταυτότητα, η μητέρα κατάφερε να εντοπίσει και να ανακρίνει πολλά μέλη του καρτέλ Los Zetas, ένα από τα πιο επικίνδυνα και βίαια στη χώρα.

Μεταξύ των στόχων της ήταν ένας νεαρός ανθοπώλης, που κυνηγούσε για ένα χρόνο και παρακολουθούσε στο διαδίκτυο, αφού έμαθε ότι ο άντρας πουλούσε λουλούδια στο δρόμο πριν ενταχθεί στο καρτέλ, όπως ανέφεραν οι The New York Times.

Αφού έλαβε μια κλήση από έναν πληροφοριοδότη σχετικά με το πού βρίσκεται, η Μίριαμ οπλισμένη, βρήκε τον άνδρα ανάμεσα σε μια ομάδα πωλητών κοντά στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, πουλώντας γυαλιά ηλίου.

Advertisement

Ο άντρας την αναγνώρισε και έτρεξε, αλλά η 56χρονη κατάφερε να τον πιάσει και να τον αντιμετωπίσει. «Αν κινηθείς, θα σε πυροβολήσω» του είπε, κρατώντας το όπλο. Τον κράτησε για σχεδόν μία ώρα έως ότου έφτασαν οι αρχές για να τον συλλάβουν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Η Μίριαμ ήταν υπεύθυνη για τη σύλληψη τουλάχιστον δέκα εγκληματιών κατά τη διάρκεια του αδιάκοπου κυνηγητού της – ένα επίτευγμα που οι τοπικές αρχές θεωρούσαν εξαιρετικά δύσκολο.

Η έρευνά της οδήγησε στις συλλήψεις αρκετών ανδρών που εμπλέκονται στο καρτέλ, συμπεριλαμβανομένου του Κριστιάν Χοσέ Ζαπάτα Γκονζάλεζ, ο οποίος ήταν μόνο 18 εκείνη την περίοδο.

Advertisement

Κάποια στιγμή μάλιστα, κάθισε ακόμη και με έναν από τους άντρες, ο οποίος επέμεινε ότι το καρτέλ δεν είχε την κόρη της, αλλά προσφέρθηκε να τον βοηθήσει να την εντοπίσουν για 2.000 δολάρια. Καθώς τον παρακαλούσε για την απελευθέρωση της Κάρεν, άκουσε κάποιον στον ασύρματό του, να τον καλεί. Το όνομα του, «Sama».

Με ένα νέο προβάδισμα, η Μίριαμ «χτένισε» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ώρες, όπου βρήκε τελικά μια φωτογραφία του Sama δίπλα σε μια γυναίκα που φορούσε μια στολή για ένα κατάστημα παγωτού στο Ciudad Victoria, δύο ώρες μακριά.

Στη συνέχεια, άρχισε να παρακολουθεί το κατάστημα για εβδομάδες, μαθαίνοντας το πρόγραμμα της γυναίκας και περιμένοντας να εμφανιστεί ο Sama. Όταν έφτασε, ακολούθησε το ζευγάρι στο σπίτι τους, σημειώνοντας τη διεύθυνσή τους.

Advertisement

Φοβούμενη ότι θα την αναγνωρίσουν, η Μίριαμ έβαψε τα μαλλιά της κόκκινα και φόρεσε μια στολή που είχε κρατήσει από την παλιά της δουλειά στο Υπουργείο Υγείας, την οποία συνήθιζε να φορά για να κάνει μια ψεύτικη δημοσκόπηση στη γειτονιά για να πάρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον στόχο της.

Βρήκε τελικά έναν αστυνομικό πρόθυμο να τη βοηθήσει στην αποστολή της, αλλά όταν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, ο Sama είχε φύγει από την πόλη. Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο γιος της Μιριάμ, Λούις, που είχε ένα κατάστημα στο Ciudad Victoria, είδε τον Σάμα στο κατάστημά του να κοιτάζει καπέλα.

Η αστυνομία κλήθηκε και συνέλαβε τον Sama, ο οποίος τελικά είπε λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία της Κάρεν, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των τοποθεσιών των συνεργών του.

Advertisement

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Μίριαμ να εκδικηθεί τον θάνατο της κόρης της , την οδήγησε τελικά στη δική της πτώση.

Σκοτώθηκε την Ημέρα της Μητέρας το 2017, αφού πυροβολήθηκε 12 φορές έξω από το σπίτι της. Ο σύζυγός της βρήκε το σώμα της στο δρόμο, με το χέρι της μέσα στην τσάντα της, δίπλα στο πιστόλι της.

Η μητέρα θεωρείται πλέον ηρωίδα στην πόλη της, όπου το οργανωμένο έγκλημα συχνά είναι εκτός ελέγχου. Ένας αξιωματικός που είχε βοηθήσει τη Μίριαμ στην αποστολή της, θυμήθηκε που είχε τα αρχεία της ανεξάρτητης έρευνάς της, λέγοντας πως δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο.

Advertisement

«Οι λεπτομέρειες και οι πληροφορίες που συγκέντρωσε αυτή η γυναίκα, δουλεύοντας ολομόναχή της, ήταν απίστευτες», δήλωσε στους NYT ο αξιωματικός, ο οποίος επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος.

«Είχε πάει σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης και της είχαν κλείσει την πόρτα στα μούτρα», είπε. «Για να τη βοηθήσω να κυνηγήσει τους ανθρώπους που πήραν την κόρη της, ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην καριέρα μου», πρόσθεσε.

Η επίμονη αποστολή της, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια περιοχή όπου το οργανωμένο έγκλημα συχνά δεν ελέγχεται, θυμίζει το σενάριο της ταινίας δράσης-θρίλερ «Taken», με πρωταγωνιστή τον Λίαμ Νίσον, ο οποίος εντοπίζει την κόρη του μετά την απαγωγή της από διακινητές στη Γαλλία.

Η Μίριαμ, σχημάτισε μια μη κυβερνητική ομάδα 600 οικογενειών που εργάζονται για να βρουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους, η οποία διευθύνεται τώρα από τον γιο της, Λούις.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: