Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τον πλανήτη -Εφιαλτικές προβλέψεις για τα κρούσματα

Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τον πλανήτη -Εφιαλτικές προβλέψεις για τα κρούσματα
Advertisement

Στον κλοιό της μετάλλαξης Δέλτα βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, καθώς η παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίζεται σε 111 χώρες, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Η πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετάλλαξη αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις στις ΗΠΑ.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 25.661 την ημέρα την Τρίτη, αυξημένο κατά 109% από δύο εβδομάδες πριν, σύμφωνα με έναν ιχνηλάτη των New York Times.

Advertisement

Στην Ασία, όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κρούσματα της Ινδονησίας ξεπέρασαν αυτά της Ινδίας, μετατοπίζοντας το επίκεντρο του κορωνοϊού στην ήπειρο, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα. Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η πιο μεταδοτική νέα παραλλαγή εξαπλώνεται τώρα στη νήσο Ιάβα, και ενδέχεται να εξαντλήσει τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και τις προμήθειες σε οξυγόνο και φάρμακα.

Παράλληλα, τα κρούσματα στη Μαλαισία και τη Νότια Κορέα άγγιξαν νέα ρεκόρ, ενώ στο Τόκιο καταγράφηκαν περισσότερες μολύνσεις από τον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα, η Σιγκαπούρη ανέφερε τις περισσότερες καθημερινές λοιμώξεις από τον Απρίλιο του 2020, με τους χώρους για καραόκε να μετατρέπονται σε εστίες κορωνοϊού.

Advertisement

Ισραήλ: Νέοι περιορισμοί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε στην αύξηση σε νέα κρούσματα, η οποία ανάγκασε τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ να επιβάλει εκ νέου κάποιους περιορισμούς και να αναθεωρήσει την πολιτική του στον τομέα διαχείρισης της πανδημίας.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση μια πολιτική «ήπιας καταστολής», όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, η οποία περιλαμβάνει τους κατά το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς και την αποφυγή ενός τέταρτου εθνικού λοκντάουν, το οποίο θα έπληττε περαιτέρω την οικονομία, η κυβέρνηση επιθυμεί οι Ισραηλινοί να μάθουν να ζουν με τον ιό.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εκ νέου περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και την καραντίνα για όλους όσοι φθάνουν στο Ισραήλ.

Τουρκία: Τριπλασιασμός των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα σε διάστημα μίας εβδομάδας

Ο αριθμός των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19 αυξήθηκε σε 750 από 284 σε διάστημα επτά ημερών και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 20% το σαββατοκύριακο σε σύγκριση με το προηγούμενο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτζά.

Advertisement

Η Τουρκία προχώρησε σε χαλάρωση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων από την 1η Ιουλίου και αφού ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αποκλιμακώθηκε από 60.000 τον Απρίλιο στις 5.000, αλλά ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων.

«Αυτές οι αυξήσεις εμφανίσθηκαν περισσότερο σε περιοχές όπου το επίπεδο των εμβολιασμών είναι χαμηλό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φαρετίν Κοτζά έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση διευκρινίζοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται στην νοτιοανατολική Τουρκία. Κάλεσε τους ανθρώπους να εμβολιασθούν και δήλωσε ότι περί το 61% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ο στόχος είναι αυτό το ποσοστό να περάσει στο 70% μέχρι την γιορτή του Έιντ αλ-Αντχα την επόμενη εβδομάδα.

Παράταση lockdown στο Σίδνεϊ: Εξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα

Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα παρατείνουν για δύο εβδομάδες το lockdown που έχει επιβληθεί στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, το Σίδνεϊ, μετά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων της Covid-19, καθώς η πόλη αντιμετωπίζει ένα ξέσπασμα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού.

Advertisement

Η πολιτεία Νέας Νότια Ουαλία ανακοίνωσε 97 νέες μολύνσεις του νέου κορονοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, από 89 την προηγούμενη ημέρα.

«Είναι ανάγκη να παρατείνουμε το lockdown για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, στην Παρασκευή 30 Ιουλίου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλάντις Μπερετζίκλιαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Οι τρέχοντες κανόνες αναφορικά με το τι δεν μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι δεν θα αλλάξουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες», επισήμανε.

Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στην Ευρώπη -Προειδοποιεί ο EMA

Η μετάλλαξη Δέλτα, όμως, πολιορκεί και την Ευρώπη, με τον EMA να προειδοποιεί ότι η παραλλαγή θα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Advertisement

Σύμφωνα με τον EMA, «η μετάλλαξη Δέλτα (B.1.617.2) αποτελεί μια παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία, καθώς εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη μετάλλαξη Αλφα (Β.1.1.7), που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή που δημιούργησε ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας».

To Reuters αναφέρει ότι οι νέες διαγνώσεις στην Ευρώπη (μ.ο. 7 ημερών) ξεπερνούν τις 100.000 ανά ημέρα, ενώ στις 13 Ιουνίου άγγιζαν τις 32.870. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού συνεχίζεται ραγδαία στη Γερμανία και αντιπροσωπεύει τώρα τα τρίτα τέταρτα, το 74%, των δειγμάτων που εξετάστηκαν, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) του Βερολίνου.

Advertisement

Η έκθεση δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα το απόγευμα και αφορά στην εβδομάδα 29 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου. Τις προηγούμενες εβδομάδες, το ποσοστό της μετάλλαξης Δέλτα είχε αυξηθεί από 18% σε 39% και στη συνέχεια σε 60%.

Οι λοιμώξεις με την προηγουμένως κυρίαρχη μετάλλαξη Άλφα, από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν πολύ γρήγορα, σε περίπου 22%. Άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που χαρακτηρίζονται ανησυχητικές συνεχίζουν να παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στη Γερμανία. Ωστόσο, δεν εξετάζονται όλα τα θετικά δείγματα για μεταλλάξεις.

Μέτρα σε Γαλλία και Ελλάδα για ένα τείχος ανοσίας

Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα οδήγησε ηγέτες Ευρωπαϊκών κρατών να λάβουν μέτρα προκειμένου να χτίσουν και με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη τείχος απέναντι στον ιό.

Advertisement

Ο Εμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια θα καταστούν υποχρεωτικά για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν εστίαση και διασκέδαση μόνο με Green Pass.

Σε παρόμοιες ανακοινώσεις προχώρησε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε διάγγελμά του, ενημέρωσε ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς, ενώ οι εσωτερικοί χώροι σε εστίαση και ψυχαγωγία θα αφορούν μόνο εμβολιασμένους.

Στην Ελλάδα, οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού.

Advertisement

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο τα κρούσματα όσο και η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθούν. «Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση.

Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά, και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες αλλά και μέσα στον Αύγουστο είναι υψηλές» είπε ο κ. Γώγος και σημείωσε: «Όταν βλέπουμε από τη μία μέρα στην άλλη να έχουμε από 2.000, 3.000 κρούσματα και να υπάρχει αυτή η διασπορά στην κοινότητα, η πιθανότητα να έχουμε και 4.000 και 5.000 κρούσματα είναι μεγάλη».

ΠΟΥ: Βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια του νέου κύματος»

Βλέποντας την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτας σε όλο τον κόσμο, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια του νέου κύματος» δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, μιλώντας στη Γενεύη, στη συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΟΥ για έκτακτες καταστάσεις που σχετίζονται με την Covid-19.

Advertisement

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού επέστησε την προσοχή στην αύξηση της νοσηρότητας που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και στη θνητότητα από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Μάλιστα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την συνεχιζόμενη τις 10 προηγούμενες εβδομάδες μείωσή τους.

«Η παραλλαγή Δέλτα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τωρινής αύξησης των δεικτών μεταδοτικότητας, που υποθάλπεται από τις αυξηθείσες κοινωνικές επαφές και την κινητικότητα, καθώς και από την ασυνέπεια στην εφαρμογή των δοκιμασμένων μέτρων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών μέτρων», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

Ο ίδιος είπε ότι «η παραλλαγή Δέλτα αυτήν τη στιγμή είναι παρούσα σε περισσότερες από 111 χώρες» και εξαιτίας αυτού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι «σύντομα θα καταστεί το κυρίαρχο στέλεχος που θα κυκλοφορεί στον κόσμο, εάν δεν έχει ήδη καταστεί».

Advertisement

ΠΟΥ: Προειδοποιεί για αύξηση κρουσμάτων στις χώρες της Μέσης Ανατολής

Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα αλλά και της χαμηλής διαθεσιμότητας εμβολίων, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μολονότι τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονταν τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι καταγράφεται τώρα αύξηση στη Λιβύη, το Ιράν, το Ιράκ και την Τυνησία. Απότομη αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται επίσης στον Λίβανο και το Μαρόκο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: