Μικροσωματίδια από τη φωτιά στην Εύβοια έφτασαν μέχρι την Αράχωβα και τον Κορινθιακό -Οι συμβουλές των ειδικών

Μικροσωματίδια από τη φωτιά στην Εύβοια έφτασαν μέχρι την Αράχωβα και τον Κορινθιακό -Οι συμβουλές των ειδικών
Advertisement

Σημαντική είναι η εξάπλωση των μικροσωματιδίων της φωτιάς από την Εύβοια σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, με τους ειδικούς να συστήνουν στους πολίτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Για ένατη συνεχή ημέρα, η φωτιά στην Εύβοια έχει στείλει στην ατμόσφαιρα επιβλαβή μικροσωματίδια, η συγκέντρωση των οποίων είναι ιδιαίτερα αυξημένη ακόμη και στα Φάρσαλα, την Αράχωβα και τον κορινθιακό κόλπο.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής περιβαλλοντικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε πως το νέφος του καπνού από την φωτιά στην Εύβοια έχει μεταφερθεί στη Στερεά Ελλάδα.

Advertisement

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, εκείνος και οι συνεργάτες του εντόπισαν ένα τόξο, ένα πεδίο όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων, που ξεκινούσε στη Λάρισα και τα Φάρσαλα και έφτανε μέχρι την Κόρινθο.

Συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ως και 3 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο

Ο καθηγητής εξήγησε πως υπήρχαν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στην Αράχωβα, που αργότερα μετατοπίστηκαν προς τον κορινθιακό και οι οποίες κυμαίνονται σε συγκέντρωση 30 με 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ήτοι 3 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

«Το κλειδί είναι να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε ποια είναι η έκθεση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού ή των ευαίσθητων ομάδων», είπε φέρνοντας ως παράδειγμα για την τελευταία, τις εγκυμονούσες.
Μέτρα προφύλαξης από τα μικροσωματίδια

Advertisement

Ο κύριος Σαρηγιάννης σημείωσε πως είναι κρίσιμο «να μειώσει κανείς την έκθεση, με μέτρα προφύλαξης, απολύμανση του αέρα στο σπίτι του για παράδειγμα», αλλά και να επιλέγει τις δραστηριότητες του προσεκτικά, ειδικά όταν απαιτούν πιο έντονη καταπόνηση και έτσι γρήγορη αναπνοή.

Ο καθηγητής τόνισε πως στους εξωτερικούς χώρους μια μάσκα N99 και FFP3 είναι ένα πολύ βασικό όπλο για την προφύλαξη από τα μικροσωματίδια, ωστόσο συμπλήρωσε πως ένα ποσοστό 50% με 60% αυτών περνά και στο εσωτερικό των σπιτιών.

Η εφαρμογή του ΑΠΘ που ενημερώνει τους χρήστες για την περιβαλλοντική μόλυνση

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής παρουσίασε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, την οποία και ανέπτυξε το ΑΠΘ μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Icarus η οποία μπορεί να δώσει με καλή ακρίβεια τη συγκέντρωση 6 βασικών ρύπων που απειλούν την ανθρώπινη ζωή, όπως είναι το όζον και τα σωματίδια από τις φωτιές.

Advertisement

Ο πολίτης μπορεί να την κατεβάσει δωρεάν μέσω Google Play ή Apple Store, ανάλογα με τη συσκευή τηλεφώνου του και να γνωρίζει σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται το ποσοστό ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής μπορεί να λάβει συμβουλές προστασίας της υγείας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: