10 από τα πιο εντυπωσιακά θαλάσσια σπήλαια της Ελλάδας σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις με τη μάσκα σου [εικόνες]

10 από τα πιο εντυπωσιακά θαλάσσια σπήλαια της Ελλάδας σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις με τη μάσκα σου [εικόνες]
Advertisement

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν λίγη δράση στις διακοπές τους, τα θαλάσσια σπήλαια θα σε αποζημιώσουν.

Μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, όπως το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά ή το Γάλα στα Κουφονήσια, εντυπωσιάζουν χάρη στο φυσικό κάλλος τους και ενδείκνυνται για κολύμπι και εξερεύνηση με τη μάσκα.

Τα θαλάσσια σπήλαια αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν ήρεμες βαρκάδες και χαλαρές βουτιές όσο και για τους έμπειρους δύτες που αγαπούν την περιπέτεια.

Advertisement

Από την Κίμωλο και τη Μήλο μέχρι την τουριστική Ζάκυνθο και το ακριτικό Καστελόριζο, αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά θαλάσσια σπήλαια της Ελλάδας.

Σπηλιά της Γερακιάς, Κίμωλος

Στην Κίμωλο θα βρεις κολπίσκους, μικρές νησίδες, αμμουδερές και βραχώδεις ακτές, αλλά και αρκετές εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές.

Στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων και σε απόσταση αναπνοής από τη Μήλο, αυτό τι όμορφο νησί φημίζεται για τα γαλάζια νερά του, την αυθεντική κυκλαδίτικη φυσιογνωμία του και τα ανέγγιχτα φυσικά τοπία του.

Advertisement

Μία από τις σπηλιές που αξίζει να δεις, είναι αυτή της Γερακιάς. Θα βουτήξεις από το σκάφος σε υπέροχα τιρκουάζ νερά και μπορείς να εξερευνήσεις τη σπηλιά, περπατώντας στα ρηχά νερά.

Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, Κεφαλονιά

Μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά.

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Παρόλα αυτά υπάρχει και τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια που επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο.

Η ξενάγηση γίνεται με βαρκάδα στο σπήλαιο, που ξεκινάει από το ανοιχτό τμήμα του σπηλαίου και συνεχίζεται στο κλειστό.

Advertisement

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου καθώς, κατά την αρχαιότητα, οι προϊστορικοί κάτοικοι λάτρευαν τον Θεό Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, τις γνωστές Νύμφες.

Γι’αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών, όπως αναφέρει το Kefalonia-tours.

Παραλία Γάλα, Κουφονήσια

Ανατολικά της παραλίας Πορί, κρυμμένη κάτω από τους μεγάλους βράχους βρίσκεται μία από τις πιο μαγευτικές παραλίες που θα δεις. Εκεί, η παραλία Γάλα είναι ουσιαστικά μια φυσική τρύπα, ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο. Για να την προσεγγίσεις, θα χρειαστεί να περπατήσεις από το Πορί, αλλά μπορείς εναλλακτικά να φτάσεις με καραβάκι.

Χύτρα, Κύθηρα

Οι ακτές των Κυθήρων κρύβουν πολλά υποθαλάσσια σπήλαια, τα οποία μπορεί να εξερευνήσει κανείς αν αγαπάει τις καταδύσεις. Ένα από τα εντυπωσιακότερα, είναι αυτό στη Χύτρα, την βραχονησίδα νοτίως του Καψαλίου. Μπορείς να το προσεγγίσεις με σκάφος και να βουτήξεις στα δροσερά του νερά.

Σπηλιά Παπαφράγκα, Μήλος

Η Σπηλιά Παπαφράγκα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυσικά αξιοθέατα της Μήλου. Πρόκειται για τρεις σπηλιές που συναντάει κανείς στο δρόμο από Αδάμαντα προς Απολλώνια και αρκετά κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής.

Advertisement

Τα τεράστια λευκά βράχια που έχουν λαξευτεί από τα κύματα, δημιουργούν ένα μαγικό τοπίο, που αξίζει να το απολαύσεις με μία βαρκάδα.

Κανάλι της Αγάπης, Κέρκυρα

Το Κανάλι της Αγάπης στην Κέρκυρα, πήρε το όνομά του από έναν μύθο που έλεγε ότι τα ζευγάρια που θα κολυμπήσουν από άκρη σε άκρη, θα μείνουν για πάντα ερωτευμένα.

Πρόκειται για μία σειρά από βραχώδεις σχηματισμούς που επεκτείνονται στην θάλασσα, δημιουργώντας μερικούς μικρούς κολπίσκους που μπορείς να τους προσεγγίσεις με δρομάκια και σκαλοπάτια, ένα είδος καναλιού από κρυστάλλινα νερά.

Advertisement

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μάσκα και βατραχοπέδιλα για να ανακαλύψεις όλες τις σπηλιές που βρίσκονται κατά μήκος του καναλιού.

Γαλάζια Σπηλιά, Καστελόριζο

Η Γαλάζια Σπηλιά, γνωστή και ως Σπηλιά του Παραστά ή Φώκιαλη, είναι ενάλιο σπήλαιο στο Καστελόριζο και αποτελεί το κορυφαίο αξιοθέατο στο νησί.

Το φως του ήλιου διαθλάται μέσα από τη θάλασσα και αντανακλάται και στο εσωτερικό της σπηλιάς, παράγοντας έτσι ένα εκθαμβωτικό μπλε χρώμα.

Advertisement

Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο μόνο με βάρκα, μόνο κάτω από ήρεμες συνθήκες της θάλασσας, καθώς η είσοδος είναι μόλις ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όπως αναφέρει η Wikipedia.

Σπήλαιο «Παπανικολή», Μεγανήσι

Σίγουρα ένας από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς που θα κολυμπήσεις στην Ελλάδα. Το σπήλαιο πήρε το όνομά του από το ιστορικό υποβρύχιο «Παπανικολής» που λέγεται ότι έβρισκε καταφύγιο εδώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σπήλαιο προσεγγίζεται μόνο μέσω θαλάσσης, και στο βάθος του κρύβεται μία παραλία με κρυστάλλινα νερά.

Γαλάζιες σπηλιές, Ζάκυνθος

Οφείλουν το όνομά τους στις αντανακλάσεις του νερού στο εσωτερικό τους και αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή, φυσικά αξιοθέατα της Ζακύνθου.

Μπορείς να επισκεφτείς τις Γαλάζιες Σπηλιές είτε με δικό σου σκάφος είτε με μία από τις οργανωμένες εκδρομές με βάρκα.

Advertisement

Αποτελούνται από ιδιότυπους γεωλογικούς σχηματισμούς που έχουν δημιουργήσει μια σειρά σπηλαίων κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής του νησιού και αρχίζουν αμέσως μετά τον Άγιο Νικόλαο για να τελειώσουν κοντά στο ακρωτήριο Σχoινάρι.

Μπλε Σπηλιές, Παξοί

Πρόκειται για τρία σπήλαια που επικοινωνούν μεταξύ τους. Οφείλουν την ονομασία τους στην ποικιλία των αποχρώσεων του μπλε και τη διαύγεια των νερών. Στο πρώτο σπήλαιο μπορεί να μπει καραβάκι, καθώς είναι και το μεγαλύτερο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: