5 διαταραχές της υγείας που ίσως δεν γνώριζες ότι προέρχονται από το άγχος

5 διαταραχές της υγείας που ίσως δεν γνώριζες ότι προέρχονται από το άγχος
Advertisement

Κάθε μέρα μαθαίνουμε περισσότερα για τη σχέση νου-σώματος και τις φυσικές εκδηλώσεις ψυχικών ασθενειών όπως το άγχος.

Οι διαταραχές άγχους είναι η πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρόλο που είναι θεραπεύσιμες, μόνο το 36,9% των ατόμων με άγχος λαμβάνουν θεραπεία, σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής.

Advertisement

Χωρίς θεραπεία, το άγχος μπορεί να εμφανιστεί με ασυνήθιστους τρόπους στο σώμα. Διάβασε παρακάτω μερικούς που ίσως δεν γνώριζες μέχρι τώρα ότι προέρχονται από το άγχος:

Υπάρχει ένα κουδούνισμα στα αυτιά σου.

Το βουητό στα αυτιά σου είναι γνωστό ως εμβοές. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neuropsychiatric Disease & Treatment το 2015, διαπίστωσε ότι τα άτομα με χρόνια εμβοή ήταν πολύ πιθανό να βιώνουν άγχος. Η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σαν να αισθάνεσαι ότι τα αυτιά σου είναι βουλωμένα, με τους εξωτερικούς ήχους να είναι σε σίγαση.

Ανεξήγητοι μυϊκοί πόνοι

«Οι φυσικές αντιδράσεις στο άγχος μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητές, αλλά μπορούν επίσης να είναι πιο ήπιες, όπως η πίεση του αυχένα», λέει ο Dr. Richardson. Η μυϊκή ένταση από το σφίξιμο του σώματός σου όταν βρίσκεσαι σε πανικό, μπορεί να προκαλέσει πόνο και συνεχιζόμενους πόνους, ακόμη και αν δεν φαίνεται να σχετίζονται καθόλου με την ψυχική σου κατάσταση.

Advertisement

Η ADAA λέει ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα σοβαρού στρες και το Harvard Health επισημαίνει ότι υπάρχουν σχέσεις μεταξύ χρόνιων παθήσεων όπως η ινομυαλγία και το άγχος, πιθανώς λόγω νευρικών προβλημάτων τα οποία οι ερευνητές δεν κατανοούν ακόμη.

Παγωμένα πόδια

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με άγχος τείνουν να έχουν κρύα πόδια στην κυριολεξία. Όταν το σώμα σου ενεργοποιεί την απόκρισή του στο άγχος, επιβραδύνει επίσης συχνά τη ροή του αίματος στα πόδια και τα χέρια σου, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να τα νιώθεις κρύα, ακόμη και μουδιασμένα ή κουρασμένα, λέει στο Bustle o ψυχολόγος Δρ. Michael Richardson.

«Όταν είμαστε ανήσυχοι, το αίμα απομακρύνεται από μη απαραίτητες περιοχές όπως το στομάχι και τα έντερα και κατευθύνεται σε μέρη του σώματος που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής μας», λέει. Τα δάχτυλα των ποδιών σου μπορεί να αισθανθούν τις αντιδράσεις ως αποτέλεσμα.

Advertisement

Απώλεια της λίμπιντο

Η απώλεια της λίμπιντο μπορεί να είναι μια απογοητευτική παρενέργεια του άγχους σε διάφορα επίπεδα. Το άγχος μπορεί να μπλοκάρει τη διάθεσή σου και μπορεί να σε αφήσει αδιάφορη κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μπορεί επίσης να αισθάνεσαι ανήσυχη εάν έχεις άγχος σχετικά με τον τρόπο που φαίνεσαι ή αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου θα σε κρίνει.

Άλλες παρενέργειες του σοβαρού στρες, όπως η κόπωση, η απόσπαση της προσοχής και γενικά το αίσθημα δυσφορίας, μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη λίμπιντο σου.

Advertisement

Απώλεια μαλλιών

Τα άτομα με άγχος μπορεί να αντιμετωπίσουν τριχόπτωση καθώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει παύση στους θύλακες των μαλλιών σου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει όλα τα μέρη του σώματός σου, όπως τα φρύδια και τις βλεφαρίδες, αλλά και τις τρίχες από την κορυφή του κεφαλιού σου.

Η αλωπεκία, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα θυλάκια των τριχών και αναγκάζει τα μαλλιά να πέσουν, συνδέεται επίσης με το άγχος.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: