Μπιλ Γκέιτς: Δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία

Η ανθρωπότητα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη, τόνισε ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft

Advertisement

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε πριν έξι χρόνια πως ο μεγαλύτερος δυνητικός δολοφόνος που αντιμετώπισε ο πλανήτης ήταν μια πανδημία. Τώρα λέει πως δεν έχει γίνει αρκετή προετοιμασία για την επόμενη.

«Ανησυχώ λίγο ότι η προσοχή στην ετοιμότητα για πανδημία είναι χαμηλότερη από ό,τι θα περίμενα», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και συνιδρυτής της Microsoft Corp, τονίζοντας πως η κατάλληλη προετοιμασία περιλάμβανε τη δυνατότητα δημιουργίας εμβολίου σε 100 ημέρες και παραγωγής αρκετής για ολόκληρο τον κόσμο τις επόμενες 100 ημέρες από αυτό.

Advertisement

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, το Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν περισσότερα σε συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παραγωγής εμβολίων.

Τα εργαλεία για τερματισμό της πανδημίας είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών, ανέφερε η έκθεση: εκτεταμένες δοκιμές, θεραπεία και ανοσοποίηση.

«Η μόνη πραγματική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι εργοστάσια που μπορούν να παράγουν αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο σε 100 ημέρες», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς. «Και αυτό είναι εφικτό».

Advertisement

Το νέο πλάνο 65 δισεκ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν προς ενίσχυση της ετοιμότητας για την πανδημία αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε ο Γκέιτς, αλλά θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση», δήλωσε.

Η πανδημία δεν έβλαψε την παγκόσμια οικονομία ή κάποια αναπτυξιακά μέτρα τόσο άσχημα όσο περίμενε το Ίδρυμα. «Δεν ήταν το χειρότερο σενάριο, αλλά εξακολουθεί να συνιστά τεράστιο εμπόδιο» είπε ο Μπιλ Γκέιτς.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: