O Κούγιας… τα δικά του: «Επειδή έγιναν κάποια εντυπωσιακά εγκλήματα… δε γίνεται να αλλάξει ο νόμος για μια ζωή»

O Κούγιας… τα δικά του: «Επειδή έγιναν κάποια εντυπωσιακά εγκλήματα… δε γίνεται να αλλάξει ο νόμος για μια ζωή»
Advertisement

Στην εκπομπή «Open Weekend» μίλησε το πρωί της Κυριακής ο γνωστός ποινικολόγος και συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας αναφορικά με την αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του ηθοποιού.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια

«Και ο κ. Λιγνάδης και εγώ έχουμε έναν έντονο προβληματισμό. Το αυτονόητο είναι να καταθέσουμε αίτηση αντικαταστάσεως της προσωρινής του κρατήσεως με κάποιον άλλον περιοριστικό όρο. Όμως, αυτό είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει την διαδικασία διότι τώρα είμαστε στη διαδικασία της εκδόσεως του βουλεύματος.

Advertisement

Στην περίπτωση που επιλέξουμε να αντικαταστήσουμε την αίτηση προσωρινής τους κρατήσεως με κάποιο άλλο περιοριστικό όρο, θα καθυστερήσουμε. Αν γίνει δεκτή η αίτηση αντικαταστάσεως εξοντώνεται το ενδεχόμενο να γίνει το δικαστήριο εντός 18 μηνών, γιατί όταν ο κατηγορούμενος δεν είναι κρατούμενος οι υποθέσεις δεν προσδιορίζονται πολύ σύντομα», είπε ο ποινικολόγος και συνέχισε:

«Ο κ. Λιγνάδης θέλει να αποδείξει την αθωότητά του, βρέθηκε στη φυλακή μέσα σε πέντε μέρες, του ασκήθηκε ποινική δίωξη με παράνομο τρόπο, χωρίς να τον καλέσουν για εξηγήσεις. Είναι αδιανόητο για ποιο λόγο συνέβη αυτό. Μου είναι αδιανόητο και η επιλογή της ανακρίτριας να εκδώσει αμέσως ένταλμα σύλληψης». Ενώ τέλος ανέφερε πως η Δικαιοσύνη έχει βιαστεί στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Απαράδεκτες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα»

Ωστόσο, στη συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε και στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων. Ο γνωστός ποινικολόγος εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτή την απόφαση λέγοντας μάλιστα πως δε γίνεται να αλλάξει ο νόμος «για μια ζωή».

Advertisement

Μάλιστα, ο ποινικολόγος, χαρακτήρισε τις αλλαγές ως «φωτογραφικές» και «απαράδεκτες νομικά» υποστηρίζοντας πως απευθύνονται σε μη γνώστες του ποινικού δικαίου και πως κρύβουν σκοπιμότητες.

«Έχουμε τις πιο αυστηρές ποινές σε όλο τον κόσμο εκτός της θανατικές ποινές. Ζητούμαι μετά από δυο χρόνια να αλλάξει ο ποινικός κώδικας. Δε γίνεται να αλλάξουμε τον ποινικό κώδικα επειδή έγιναν κάποια εντυπωσιακά εγκλήματα… Είναι 11 περιστατικά σε έντεκα εκατομμύρια.

Έχει αλλάξει η κοινωνία παγκοσμίως και στην παγκόσμια κοινωνία η νομοθεσία είναι αυτή που έχουμε τώρα. Πρέπει να αλλάξουμε τον νόμο για 11 περιστατικά σε έντεκα εκατομμύρια; Τι να προλάβουμε; Θα πρέπει να αλλάξουμε τον νόμο για μια ζωή;» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: