Νέο βιβλίο: Η Κίνα έκανε τη συγκάλυψη του αιώνα για τον Covid -Τα στοιχεία που δείχνουν διαρροή από το εργαστήριο

Νέο βιβλίο: Η Κίνα έκανε τη συγκάλυψη του αιώνα για τον Covid -Τα στοιχεία που δείχνουν διαρροή από το εργαστήριο
Advertisement

Για «συγκάλυψη του αιώνα» κατηγορούν δυτικοί πρώην διπλωμάτες και επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών την Κίνα αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι ο SARS-CoV-2 διέρρευσε από το εργαστήριο της Ουχάν, που βρίσκεται εδώ και καιρό στη δίνη του κυκλώνα.

Τόσο οι επίσημες Αρχές της Κίνας όσο και οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) αρνούνται κατηγορηματικά τις καταγγελίες, αλλά πρώην αρχηγοί υπηρεσιών πληροφοριών επιμένουν ότι τα στοιχεία ενός «ατυχήματος» στο εργαστήριο είναι προφανή κι ότι «από την πρώτη μέρα» ξεκίνησε επιχείρησης συγκάλυψης της διαρροής του κορωνοϊού.

Advertisement

Στοιχεία που να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση συγκεντρώνονται καθώς ερευνητές και κυβερνήσεις αναζητούν απαντήσεις.

Δεκάδες επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διέρρευσε ο κορωνοϊός από το Ινστιτούτο της Ουχάν μέσω μολυσμένου ερευνητή, ακατάλληλης διάθεσης ιατρικών αποβλήτων ή πιθανών ελλιπών μέτρων ασφαλείας.

Κι όπως αναφέρει στο βιβλίο της με τίτλο “What Really Happened In Wuhan” («Τι συνέβη πραγματικά στην Ουχάν») η Αυστραλή ερευνήτρια δημοσιογράφος Σάρι Μάρκσον υπήρξε μια «έντονη» περίοδος «ασυνήθιστης και ανεξήγητης δραστηριότητας» στην κινεζική μεγαλούπολη τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της πανδημίας, που εγείρουν έντονες αμφιβολίες για ξέσπασμα κορωνοϊού και μαζική αποστείρωση στο εργαστήριο.

Advertisement

Το αεροδρόμιο της Ουχάν έκλεισε επί μέρες, επιβλήθηκε μπλακάουτ στις επικοινωνίες από το Ινστιτούτο Ιολογίας μη μηδαμινή δραστηριότητα κινητών τηλεφώνων και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας εκεί.

Αλλά η Κίνα αρνήθηκε να συνεργαστεί σε μια ευρείας κλίμακας διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού και σύμφωνα με ειδικούς και διπλωμάτες που μίλησαν στην Μάρκσον η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται και σήμερα.

«Η συγκάλυψη του αιώνα»

«Ήταν μια ολοκληρωμένη, καλά μελετημένη από το Πεκίνο συνεχής προσπάθεια να περιπλέξει τις δυνατότητες του ΠΟΥ, οποιασδήποτε δυτικής χώρας ή επιστήμονα να εντοπίσει τον “ασθενή μηδέν” και την προέλευση του κορωνοϊού. Και είναι σε εξέλιξη, αυτό είναι ένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, η συγκάλυψη συνεχίζεται», δήλωσε ο πρώην ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Advertisement

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κορυφαίος πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ στην ανατολική Ασία, Ντέιβιντ Στίλγουελ έκανε λόγο για τη «συγκάλυψη του αιώνα, μπροστά στην οποία ωχριά και το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ».

Τα στοιχεία για τη διαρροή του κορωνοϊού

Ένα από τα βασικά στοιχεία ανεξήγητης δραστηριότητας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που παρουσιάζει στο βιβλίο της η Μάρκσον, αφορά στο ερώτημα για τις βάσεις δεδομένων ιών στο εργαστήριο, που διαγράφηκαν, γεγονός που ώθησε ορισμένους να εικάσουν ότι ίσως περιείχαν στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού.

Οι βάσεις δεδομένων περιείχαν στοιχεία για 22.000 ιούς και η διαδικτυακή πρόσβαση σε αυτές διεκόπη στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019, τρεις μήνες προτού η Κίνα σημάνει συναγερμό επισήμως για τον ιό. Την ίδια εκείνη μέρα ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο Ινστιτούτο της Ουχάν, αντικαταστάθηκαν τα συστήματα εξαερισμού και οι υπεύθυνοί του προμηθεύτηκαν ένα νέο αποτεφρωτή ιατρικών αποβλήτων.

Advertisement

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους φαίνεται ότι έγινε μαζική αποστείρωση στο εργαστήριο, που τέθηκε σε lockdown, ενώ τον επόμενο μήνα το Ινστιτούτο της Ουχάν απέκτησε νέα μηχανήματα για τη διενέργεια τεστ PCR.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στήθηκαν οδοφράγματα γύρω από το WIV και επιβλήθηκε μπλακ άουτ στα κινητά τηλέφωνα στην περιοχή, πράγμα που σύμφωνα με πηγή από δυτικές μυστικές υπηρεσίες συνιστά «ατράνταχτη απόδειξη», ενώ πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ είπε ότι οι κινήσεις αυτές «συνάδουν με τα προβλεπόμενα στο πρωτόκολλο για βιολογικό ατύχημα σε εργαστήριο».

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου απαγορεύτηκαν οι πτήσεις από την Ουχάν, ενώ στο αεροδρόμιο και τα νοσοκομεία της πόλης έλαβε χώρα μια στρατιωτική άσκηση αντιμετώπισης κορωνοϊού, λίγους μήνες πριν την πανδημία.

Για την Αυστραλή δημοσιογράφο τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την πληθώρα άλλων συνεντεύξεων ειδικών και έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ο κορωνοϊός να προήλθε από το ινστιτούτο της Ουχάν, ενώ κάποιοι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι ο ίδιος ο ιός φέρει «αποτυπώματα» γενετικής χειραγώγησης.

Advertisement

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της βρετανικής MI6, σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ, «το βάρος των ενδείξεων» δείχνει ότι ο κορωνοϊός διέρρευσε από το εργαστήριο της Ουχάν στη διάρκεια πειραμάτων κέρδους – λειτουργίας, γνωστών στην επιστημονική κοινότητα ως “Gain of Function” – αλλά αυτό συγκαλύφθηκε εσκεμμένα από την αρχή της επιδημίας το 2019.

«Αν δείτε με ψυχρό μάτι τα στοιχεία, η πιθανότητα είναι ότι πρόκειται για διαρροή από εργαστήριο κι εναπόκειται στους Κινέζους να μας αποδείξουν πειστικά ότι δεν ισχύει αυτό, όχι απλώς να το λένε. Δεν λέω ότι άφησαν εσκεμμένα τον κορωνοϊό να διαρρεύσει, λέω ότι πρόκειται για ένα ατύχημα κι ότι από την πρώτη μέρα ξεκίνησε η επιχείρηση συγκάλυψης».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: