Πολύ καλά νέα: Νέα αντικαρκινική θεραπεία δίνει ελπίδες -Σε κλινικές δοκιμές εξαφάνισε όγκους ασθενών από το κεφάλι και τον λαιμό

Advertisement

H βρετανική εφημερίδα «Guardian» γράφει για έναν πρωτοποριακό συνδυασμό φαρμάκων κατά του καρκίνου, που υπόσχεται ακόμα και πλήρη ίαση.

Σύμφωνα με τον Guardian, η νέα αντικαρκινική θεραπεία μπορεί ακόμα και να εξαφανίζει όγκους από το κεφάλι και τον λαιμό.

Advertisement

Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν στη σχετική μελέτη αφορούσαν ασθενείς που θεωρητικά βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της νόσου και σώθηκαν λόγω του συγκεκριμένου κοκτέιλ φαρμάκων.

Η δοκιμή των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών και του νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου.

Παρότι τα αποτελέσματα θεωρούνται ακόμα στατιστικά αβέβαια, χαρακτηρίζονται «κλινικά σημαντικά» και «ενθαρρυντικά», καθώς δείχνουν πως ασθενείς έζησαν για μήνες ή και χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο, με λιγότερες μάλιστα παρενέργειες σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Advertisement
Το δημοσίευμα του «Guardian»

Συγκεκριμένα, τα nivolumab και ipilimumab ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς κατά τέτοιον τρόπο που να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Η κλινική δοκιμή τρίτης φάσης περιελάμβανε σχεδόν 1.000 ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι ή στον λαιμό, στο τελικό στάδιο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 77χρονου Μπάρι Άμπροουζ, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο του φάρυγγα, με τη νόσο να έχει επεκταθεί στους πνεύμονες.

Advertisement

Ωστόσο, εντός οκτώ εβδομάδων από την έναρξη της θεραπείας με το κοκτέιλ των συγκεκριμένων φαρμάκων οι εξετάσεις έδειξαν πλήρη εξαφάνιση του όγκου στον φάρυγγα.

Στη συνέχεια με χημειοθεραπεία και εγχείρηση ο Άμπροουζ απαλλάχθηκε πλήρως από τον καρκίνο και στους πνεύμονες.

Την ίδια στιγμή, κλινικές δοκιμές γεννούν ελπίδες ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποτελεσματικό νέο όπλο κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: