Γιατί κόβουν τις μουριές στο κέντρο της Αθήνας; -Το ξυλοφάγο έντομο που έχει προκαλέσει συναγερμό [εικόνες]

Advertisement

Συναγερμό έχει προκαλέσει στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων το ξυλοφάγο έντομο που «χτυπά» τις μουριές της πρωτεύουσας. Σήμερα το πρωί η κατεπείγουσα δράση της Δημοτικής Αρχής που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, συνεχίστηκε στην καρδιά της πρωτεύουσας, επί της οδού Βεντήρη, δίπλα στο «Χίλτον», με κοπές δέντρων.

Aπό νωρίς το συνεργείο προχώρησε στην κοπή δέντρων κατά μήκος της οδού, προκαλώντας την απορία αρκετών περαστικών που βρέθηκαν στο σημείο, με τους υπευθύνους να σπεύδουν να τους εξηγήσουν την κατάσταση. Άλλωστε στη συγκεκριμένη οδό υπάρχουν πάνω από 15 μουριές, από τις οποίες μόνον οι έξι προσβλήθηκαν από το ξυλοφάγο έντομο «Xylotrechus chinensis».

Advertisement

Πού μπορεί να οφείλεται η ραγδαία εξάπλωση του εντόμου

«Κατά πάσα πιθανότητα τα έντομα προϋπήρχαν, ωστόσο λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών αυξήθηκε ραγδαία ο πληθυσμός τους με αποτέλεσμα να προκαλούν τις συγκεκριμένες καταστροφές. Λόγω αυτών των συνθηκών είναι επίσης πιθανό να καταστράφηκε και ο φυσικός τους εχθρός, όπως είχε γίνει παλαιότερα με τα κόκκινα σκαθάρια στους φοίνικες», λέει στο iefimerida.gr άνθρωπος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με γνώσεις επί του θέματος.

O πρώτος συναγερμός

Την άνοιξη του 2017 στο Ηράκλειο Κρήτης ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσβολή των δέντρων μουριάς από το έντομο Xylotrechus chinensis.

Πρόκειται για ένα σκαθάρι που διεισδύει στους κορμούς και τα κλαδιά των δέντρων για να τραφεί, με αποτέλεσμα να τους προξενεί σημαντικές φθορές. Δυστυχώς το έντομο επεκτάθηκε και εκτός Κρήτης και από το 2019-2020 παρατηρήθηκε και σε μουριές του Δήμου Αθηναίων.

Advertisement

Το σχέδιο δράσης του Δήμου Αθηναίων

Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε το πρόβλημα σε σειρά συσκέψεων του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη συμμετοχή πολλών ειδικών καταρτίστηκε σχέδιο δράσης για την προστασία των δέντρων, την κοπή και απομάκρυνση των εκείνων που είτε έχουν ξεραθεί είτε επλήγησαν βαριά και κυρίως την πρόνοια, για αντικατάσταση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από σχετική επικοινωνία με τον Δήμο Αθηναίων, από το σύνολο των 25.000 μουριών που υπάρχουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, περίπου 1.300 δέντρα έχουν εμφανίσει συμπτώματα (ποσοστό κατά Μ.Ο. περίπου 5%).

Από τα προσβεβλημένα δέντρα, στα 300-350 δέντρα (ποσοστό περίπου 1,5 % του συνόλου των δέντρων) η προσβολή ήταν τέτοιου μεγέθους που είτε ξεράθηκαν ή είχαν τέτοιο μέγεθος προσβολής που έπρεπε να κοπούν. Σε ορισμένες περιοχές (Σεπόλια, Βοτανικός) η προσβολή των δέντρων εκτιμήθηκε ως 30%, ποσοστό που θεωρείται πολύ υψηλό.

Advertisement

Τα εν λόγω δέντρα αφαιρέθηκαν στη διάρκεια του χειμώνα 2020-21 και οι κορμοί τους θάφτηκαν ώστε τα έντομα που υπήρχαν να μην μολύνουν νέα υγιή.

Με υπόδειξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα κομμένα αντικαταστάθηκαν με καινούργια δέντρα μουριάς νεαρής ηλικίας που θεωρούνται λιγότερο ευάλωτα στην προσβολή του συγκεκριμένου εντόμου.

Προκειμένου να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του καταστροφικού αυτού εντόμου, ο Δήμος απευθύνθηκε στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς της πόλης και συγκεκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιούτο και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων.

Οι φορείς αυτοί ξεκίνησαν πρόγραμμα παρακολούθησης της επιδημιολογίας του εντόμου με σκοπό να προτείνουν μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Advertisement

Σύμφωνα με κοινή γνωμάτευση των τριών επιστημονικών Ιδρυμάτων, το πρώτο βήμα ώσπου να εκτιμηθεί ακριβώς η επιδημιολογία του εντόμου στις συνθήκες της Αττικής και των Αθηνών, είναι να ληφθούν μέτρα για την μείωση του πληθυσμού του εντόμου με κυριότερο την κοπή και ταφή των προσβεβλημένων κορμών και κλάδων .

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει την κοπή των βαριά προσβεβλημένων δέντρων, τα οποία θα αντικατασταθούν με νέα δέντρα νεαρής ηλικίας.

Η κοπή και η αντικατάσταση των κομμένων δέντρων θα είναι σταδιακή και θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, αφού έχει παρατηρηθεί ότι την περίοδο του φθινοπώρου η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι πιο έντονη και καθημερινά παρατηρούμε και νέα δέντρα να εμφανίζουν συμπτώματα της προσβολής.

Μέχρι στιγμής έχουν κοπεί 300 δέντρα στη 2η 3η και 4η κοινότητα και θα έχουν αντικατασταθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: