Πολυτεχνείο Κρήτης: Η 3η δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα νόσησης -Γιατί είναι σημαντικό να γίνει στο 6μηνο

Πολυτεχνείο Κρήτης: Η 3η δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα νόσησης -Γιατί είναι σημαντικό να γίνει στο 6μηνο
Advertisement

Μείζονος σημασίας κρίνεται ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση του 35,4% του πληθυσμού, δηλαδή 3.788.906 ατόμων, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2022, προκειμένου να μην ακυρωθεί το όφελος από την επέκταση του ποσοστού των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή, Γιώργο Ατσαλάκη, οι «ανενεργοί» εμβολιασμοί, αν δεν επισπευστούν, απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» την ανοσία.

Advertisement

Πολυτεχνείο Κρήτης: Τεράστιας σημασίας η τρίτη δόση

«Το 16,5% του πληθυσμού θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει την 3η δόση ή να την κάνει τον επόμενο μήνα, με προτεραιότητα στα ευάλωτα άτομα και στους ηλικιωμένους. Η σημασία να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ατόμων με την 3η δόση είναι τεράστια.

Ο μη έγκαιρος εμβολιασμός τους με την 3η δόση θα ακυρώσει το σημαντικό όφελος της επέκτασης του ποσοστού των εμβολιασμένων. Δηλαδή, ενδέχεται να αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμένων που όλοι διακαώς επιθυμούμε, αλλά τα οφέλη να ακυρώνονται από τους ανενεργούς εμβολιασμούς», εξηγεί ο κ. Ατσαλάκης.

Η 3η δόση θεωρείται πολύ σημαντική για να κρατηθεί «ενεργό» το ήδη εμβολιασμένο ποσοστό του πληθυσμού, που έχει κλείσει ένα εξάμηνο από τότε που εμβολιάστηκε.

Advertisement

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, την 20ή Νοεμβρίου, στο 2,5% του πληθυσμού έχουν παρέλθει 9 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Στο 2% έχουν παρέλθει 8 μήνες, στο 2,9% έχουν παρέλθει 7 μήνες και στο 9,1% έχουν παρέλθει 6 μήνες. Συνολικά, για το 16,5% του πληθυσμού έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους.

Τα αντίστοιχα ποσοστά την 31/12/2021 θα είναι: στο 2,9% του πληθυσμού θα έχουν παρέλθει 9 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Στο 5,9% θα έχουν παρέλθει 8 μήνες, στο 10,4% θα έχουν παρέλθει 7 μήνες και στο 16,2% θα έχουν παρέλθει 6 μήνες.

Συνολικά, για το 35,4% του πληθυσμού θα έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους στο τέλος του έτους.

Advertisement

Αύξηση των εμβολιασμών στο 70% θα ήταν πάνω από 3 φορές πιο αποτελεσματική

Βάσει των υπολογισμών του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, μια στρατηγική επέκτασης των εμβολιασμών με στόχο το 70% θα είναι πάνω από 3 φορές (1,14:0,36=3,16) πιο αποτελεσματική στη μείωση της πανδημίας, έναντι της τρίτης δόσης στους ήδη εμβολιασμένους.

Όπως εξηγεί ο κ. Ατσαλάκης, «η 3η δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από το 85% στο 95%, καθώς μειώνει το Re στο 3,61. Δηλαδή, συνεισφέρει ελάχιστα στην ανάσχεση της μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς το Re θα μειωθεί κατά 0,36 (3,97-3,61).

Εάν όμως το επόμενο διάστημα αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων στο 70%, τότε το Re θα μπορούσε να μειωθεί στο 2,83 (7χ1-0,7χ0,85). Δηλαδή, θα συνεισφέρει κατά 1,14 (3,97-2,83) στη μείωση της μετάδοσης Δέλτα».

Advertisement

Παράλληλα, εάν οι εμβολιασμοί στοχεύσουν στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι και οι οποίοι έχουν υψηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε σημαντικές ανθρώπινες απώλειες.

Στο 66% αναμένεται το ποσοστό των εμβολιασμένων εντός των επόμενων δύο εβδομάδων

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη αύξηση των εμβολιασμών με την πρώτη δόση είναι πολύ ενθαρρυντική, καθώς εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα αυξηθεί το ποσοστό των εμβολισμένων κατά 5% και θα φθάσει από το 61%, που είναι σήμερα, περίπου στο 66%.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα ήταν πολύ σημαντικό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το ποσοστό των εμβολιασμένων να ξεπεράσει το 70%. Η αύξηση των εμβολιασμένων κατά 10% θα αποκλιμακώσει τα κρούσματα περίπου κατά 30% από τα υψηλά τους.

Advertisement

Πρόσφατη δεκάμηνης διάρκειας έρευνα από το Τέξας των ΗΠΑ δείχνει ότι οι μη εμβολιασμένοι είχαν 45 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από ό,τι οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Επίσης, οι μη εμβολιασμένοι που νόσησαν, είχαν 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να φύγουν από τη ζωή, σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Η 3η δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα νόσησης

«Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια μπορεί να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη ή μπορεί να μας προστατεύσουν από μια βαριά νοσηλεία. Επίσης, μπορούν να μειώσουν τη διασπορά της νόσου.

Τα στοιχεία του Ισραήλ, το οποίο έχει προχωρήσει από πολύ νωρίς στην 3η δόση, δείχνουν ότι περίπου το 90%-96% προστατεύονται από τη λοίμωξη, ενώ πληθαίνουν τα στοιχεία και από άλλες χώρες που αποκαλύπτουν ότι με την 3η δόση μειώνεται κατά 95% η πιθανότητα νόσησης», καταλήγει ο αναπληρωτής καθηγητής.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: