Χάπια βιασμού: Πώς από φάρμακα κατά της αυπνίας, έγιναν «φονικά όπλα» εγκληματιών – Μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κώμα

Χάπια βιασμού: Πώς από φάρμακα κατά της αυπνίας, έγιναν «φονικά όπλα» εγκληματιών – Μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κώμα
Advertisement

Χάπια βιασμού. Δύο ουσίες που δημιουργήθηκαν από την επιστημονική κοινότητα με σκοπό να λύσουν το βασανιστικό πρόβλημα της αυπνίας σε συγκεκριμένες ομάδες και συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά εν τέλει έπεσαν στα χέρια διεστραμμένων εγκληματιών που σατανικό τους σχέδιο είναι να βιάσουν ανυποψίαστα θύματα.

Στα εγχειρίδια της σύγχρονης ιατρικής βιβλιογραφίας οι συγκεκριμένες ουσίες είτε δεν υπάρχουν καθόλου, είτε βρίσκονται στις τελευταίες σελίδες της, καθώς αφενός προκαλούν εθισμό, αφετέρου γρήγορα αντικαταστάθηκαν με πιο σύγχρονες ουσίες.

Advertisement

Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το «εγχειρίδιο» της μαύρης αγοράς, η οποία εξακολουθεί να διακινεί χάπια σε βιαστές με σκοπό εκείνοι να απομονώσουν το θύμα τους, να το ναρκώσουν ρίχνοντας αυτές τις ουσίες στο ποτό του και στη συνέχεια να το βιάσουν όσο εκείνο δεν έχει καθόλου τις αισθήσεις του.

Μιλώντας στο in.gr, ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, εξηγεί πως χρησιμοποιούνται αυτές οι ουσίες, ποια είναι η δράση τους στον οργανισμό του θύματος, αλλά και τι μπορεί να προκαλέσουν σε μεγάλες ποσότητες.

Οι δύο βασικές ουσίες

Δύο είναι οι βασικές ουσίες από τις οποίες κατασκευάζονται τα χάπια βιασμού. Η πρώτη είναι η φλουνιτραζεπάμη (Rohypnol) και η δεύτερη είναι η Γάμμα Υδροξυβουτυράτη (GHB).

Advertisement

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημητριάδης, η φλουνιτραζεπάμη είναι μία ουσία η οποία είναι νόμιμη και συνταγογραφείται κανονικά σε περιπτώσεις επίμονης αυπνίας και περιστασιακά για την επίτευξη της αναισθησίας ως συμπληρωματικό χάπι σε μία επέμβαση.

«Η φλουνιτραζεπάμη χρησιμοποιείται κυρίως για την επίτευξη της παράδοξης αυπνίας που εμφανίζεται κατά το στερητικό σύνδρομο ενός χρήστη ναρκωτικών ουσιών οπιούχων και πιο συγκεκριμένα όταν είναι σε φάση απεξάρτησης. Πολλοί χρήστες δηλαδή την λαμβάνουν ώστε να μην παρουσιάζουν έντονα στερητικά συμπτώματα».

Όσον αφορά την Γάμμα Υδροξυβουτυράτη, αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την ιατρική κοινότητα.

Advertisement

«Χρησιμοποιήθηκε για λίγο διάστημα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη θεραπεία της ναρκοληψίας, μία διαταραχή του ύπνου κατά την οποία ένας άνθρωπος εμφανίζει επεισοδιακή υπνηλία που τον οδηγεί σε λήθαργο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ουσία έφυγε γρήγορα από την φαρμακευτική χρήση καθώς αντικαταστάθηκε από πολύ λιγότερο επικίνδυνα μέσα», αναφέρει ο κ. Παπαδημητριάδης.

Σχετικά με το πώς διακινείται στη μαύρη αγορά η ουσία «Γάμμα Υδροξυβουτυράτη», ο κ. Παπαδημητριάδης ανέφερε πως μπορεί να παρασκευαστεί και σε υγρή μορφή και για τον λόγο αυτό αποτελεί την πιο κοινή τακτική των βιαστών, επειδή την ρίχνουν στα ποτά των ανυποψίαστων θυμάτων του. Ωστόσο υπάρχει και σε μορφή σκόνης.

Advertisement

Η διαφορά είναι πως σε μορφή σκόνης δίνει μία πιο αλμυρή γεύση, ενώ σε υγρή μορφή είναι άοσμη και άγευστη.

Σε κάθε περίπτωση, το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι πως σε συνδυασμό με το αλκόολ κάνουν ακόμη εντονότερα τα αποτελέσματα που προκαλούν.

Πώς δρουν στον οργανισμό

Τόσο η φλουνιτραζεπάμη όσο και η Γάμμα Υδροξυβουτυράτη προκαλούν γρήγορη καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

«Οι ουσίες αυτές απευθύνονται στους υποδοχείς του Γάμμα αμινοβουτυρικού οξέος, το λεγόμενο GABA, το οποίο είναι ο φυσικός νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που οδηγεί στον ύπνο.

Advertisement

Αυτές οι ουσίες δηλαδή μιμούνται τον GABA», αναφέρει ο κ.Παπαδημητριάδης, προσθέτοντας πως οι ουσίες προκαλούν μέσα σε ένα σύντομο διάστημα (της τάξης των 15-20 λεπτών) την καταστολή του νευρικού συστήματος.

«Εκτός από την απώλεια της συνείδησης, όποιος λάβει αυτή την ουσία θα έχει και μία βραχύχρονη αμνησία των περιστατικών όσο βρισκόταν σε καταστολή», τόνισε.

Σε καταστολή και με αμνησία για 1 έως 4 ώρες

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που το θύμα λάβει την ουσία Γάμμα Υδροξυβουτυράτη, τότε μπορεί να βρίσκεται σε καταστολή μεταξύ 1 έως 4 ώρες, αλλά αυτό εξαρτάται και από την δόση που του χορηγήθηκε.

Advertisement

Ωστόσο μετά την πάροδο αρκετών ημερών δύναται να επανέλθουν κάποια αποσπάσματα από τη μνήμη, αλλά όχι τα γεγονότα που αφορούν τη διάρκεια της καταστολής.

Η συγκεκριμένη ουσία έχει ακόμη μία ιδιαιτερότητα. Δεν ανιχνεύεται εύκολα στα ούρα του θύματος, διότι αποβάλλεται εύκολα από τον οργανισμό.

Οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και κώμα

Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής αναφέρει πως σε περίπτωση που η Γάμμα Υδροξυβουτυράτη χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και επιζήμια για την επιβίωση του ατόμου.

Advertisement

Όπως τονίζει δηλαδή, εκτός από την καταστολή, προκαλεί και:

• Βραδυκαρδία,
• Επίδραση στην αναπνευστική και στην καρδιακή λειτουργία
• Εμετό. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν περιστατικά που θύματα έχουν πνιγεί από τον εμετό επειδή δεν είχαν συνείδηση.

Σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί κώμα, δηλαδή απώλεια συνείδησης που δεν επανέρχεται αυτόματα.

Τέλος, ο κ. Παπαδημητριάδης επισημαίνει πως δεν υπάρχουν αντίδοτα στη δεύτερη ουσία, παρά μόνο στην πρώτη.

«Στη σύγχρονη ψυχιατρική θεραπεία οι ουσίες αυτές πια απέχουν. Πολύ δύσκολά θα συνταγογραφήσει κάποιος ψυχίατρος την πρώτη ουσία, ενώ η δεύτερη δεν υπάρχει καν στην αγορά», καταλήγει.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: