Αυτό είναι το νέο επαναστατικό σύστημα που θα βάλει «τέλος» στα τροχαία ατυχήματα [βίντεο]

Αυτό είναι το νέο επαναστατικό σύστημα που θα βάλει «τέλος» στα τροχαία ατυχήματα [βίντεο]
Advertisement

Ένα νέο σύστημα φώτων και ειδικών σινιάλων ορατών στην ομίχλη, φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα ατυχήματα που γίνονται όταν οι συνθήκες ορατότητας είναι μειωμένες.

Το νέο σύστημα έχει ήδη τοποθετηθεί ως παγκόσμια πρώτη στην Ισπανία και σε συγκεκριμένο τμήμα των αυτοκινητοδρόμων A-8 και N-634, στο οποίο παρατηρείται συχνά η εμφάνιση ομίχλης.

Advertisement

Αποτελείται από ειδικά φώτα που έχουν τοποθετηθεί στις άκρες του δρόμου σε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους και σε ύψος 1,5 μέτρου. Τα φώτα αυτά είναι σε θέση να αλλάζουν χρώματα, ενώ μπορεί να απεικονίζουν και συγκεκριμένα σήματα.

Όταν λοιπόν πέσει στην περιοχή ομίχλη, τα φώτα αυτά ανάβουν κίτρινα στο κάτω τμήμα τους, ώστε να δείχνουν στους οδηγούς τα όρια του δρόμου.

Στη συνέχεια, εάν μπροστά από το αυτοκίνητο υπάρχει κίνηση ή άλλο αυτοκίνητο, τότε το πάνω τμήμα τους γίνεται κόκκινο.

Στην περίπτωση αυτή τα φώτα ανάβουν κόκκινα όταν το αυτοκίνητο που ακολουθεί βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το μπροστινό και παραμένουν αναμμένα όσο δεν υπάρχει απόσταση ασφαλείας.

Advertisement

Επιπλέον αυτών, το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό ότι εισέρχεται σε τμήμα του δρόμου με μειωμένη ορατότητα.

Επίσης, εάν η ορατότητα μειωθεί κάτω από τα 40 μέτρα, τότε το σύστημα των φώτων με ειδικά σινιάλα κατευθύνει τα αυτοκίνητα εκτός του αυτοκινητοδρόμου και σε κάποιους από τους παράλληλους δρόμους όπου η ορατότητα είναι καλύτερη.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, το 2021 υπήρξαν 331 ατυχήματα, ακόμη και με θύματα, στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, που οφείλονται στην ομίχλη και στο γεγονός ότι οι οδηγοί δεν άφηναν αποστάσεις ασφαλείας.

Advertisement

Ειδικά στο σημείο όπου τοποθετήθηκαν τα νέα «έξυπνα» φώτα, το 2014 είχε γίνει μια μεγάλη καραμπόλα με 40 οχήματα, που οφειλόταν στην ομίχλη.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: