Μπουρλά στο CBS: Θα χρειαστεί 4η δόση για να αποτραπεί νέο κύμα κορωνοϊού

Μπουρλά στο CBS: Θα χρειαστεί 4η δόση για να αποτραπεί νέο κύμα κορωνοϊού
Advertisement

Και 4η δόση του εμβολίου ενάντια στην covid-19 θα χρειαστεί για να αποτραπεί ένα νέο κύμα στην πανδημία, υποστήριξε μιλώντας στο CBS ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Έρχονται πολλές παραλλαγές και η Όμικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να αποφύγει – με επιδέξιο τρόπο – την ανοσολογική προστασία που παρέχουμε», σημείωσε ο Αλμπερτ Μπουρλά, υπογραμμίζοντας ότι «η προστασία που παίρνουμε από την τρίτη (δόση) είναι αρκετά καλή. Στην πραγματικότητα αρκετά καλή απέναντι στη νοσηλεία και του θανάτους».

Advertisement

Ωστόσο, όπως είπε: «η προστασία μετά από τρεις δόσεις δεν είναι τόσο καλή έναντι των λοιμώξεων και δεν διαρκεί πολύ όταν αντιμετωπίζει κάποιος μία παραλλαγή όπως η Όμικρον – είναι απαραίτητη, μια τέταρτη (δόση) τώρα».

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι, στην παρούσα φάση, οποιοσδήποτε ηλικίας 12 ετών και άνω που έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer τουλάχιστον πριν από πέντε μήνες, μπορεί τώρα να λάβει μια τρίτη δόση.

Συν τοις άλλοις, οποιοσδήποτε ηλικίας 18 ετών και άνω που έκανε το εμβόλιο δύο δόσεων της Moderna θα πρέπει να κάνει το αναμνηστικό εμβόλιο, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, βάσει των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Όποιος δε, έκανε το μονοδοσικό της Johnson θα πρέπει να κάνει την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες.

Advertisement

«Υποβάλλουμε δεδομένα στον FDA και μετά θα δούμε τι θα πουν και οι ειδικοί εκτός Pfizer», πρόσθεσε ο Μπουρλά στην ίδια συνέντευξη.

Αναφορικά με τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, όπως είπε, είναι μεν κατάλληλα για δύο παιδιατρικές δόσεις του εμβολίου Covid-19 της Pfizer, αλλά δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για αναμνηστική δόση. Η Pfizer, ωστόσο, προχωρά σε κλινικές δοκιμές για μια τρίτη δόση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, έκανε γνωστό ο ίδιος.

Αντίστοιχα, για τα παιδιά ηλικία κάτω των 5 ετών, ο Άλμπερτ Μπουρλά διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι επιλέξιμα για εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την άνοιξη», όπως αποσαφήνισε.

Advertisement

Βάσει των αρχικών δεδομένων σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών, οι δύο δόσεις ενός μικρότερου εμβολίου σε παιδικό μέγεθος δεν έδωσαν την αναμενόμενη ανοσία.

Ωστόσο παρείχε ανοσία σε μικρότερες ηλικίες και συγκεκριμένα σε μωρά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών. Ως εκ τούτου η Pfizer αποφάσισε να προσθέσει μια τρίτη δόση σε παιδικό μέγεθος για παιδιά κάτω των 5 ετών στις κλινικές δοκιμές.

Η εταιρεία Pfizer, όπως ο Μπουρλά γνωστοποίησε, αναμένεται να έχει στοιχεία για τη δοκιμή εμβολίου τριών δόσεων σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών έως τον Απρίλιο.

Εάν εγκριθεί από το FDA και συνιστάται από το CDC, τα εμβόλια για τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας (δηλαδή 6 μηνών έως 5 ετών) μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάιο.

Advertisement

Ο ίδιος μίλησε και για τις μεταλλάξεις. Η Pfizer και η Moderna εργάζονται πάνω σε ένα εμβόλιο που θα προστατεύει ειδικά από την παραλλαγή Όμικρον, αν και προς το παρόν δεν είναι ακόμη σαφές εάν χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Εξέφρασε μάλιστα και την ελπίδα του ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από την μετάλλαξη Όμικρον και όλες τις άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και ο στόχος είναι να δημιουργηθεί «κάτι που μπορεί να προστατεύσει για τουλάχιστον ένα χρόνο», όπως σημείωσε.

«Αν είμαστε σε θέση να το πετύχουμε αυτό, τότε νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να το ακολουθήσουμε και να το θυμόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε πραγματικά στον τρόπο που ζούσαμε πριν», είπε ακόμα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: