Γεύμα με θέα τα παγόβουνα: Το πιο απομακρυσμένο εστιατόριο του πλανήτη με αστέρι Michelin

Γεύμα με θέα τα παγόβουνα: Το πιο απομακρυσμένο εστιατόριο του πλανήτη με αστέρι Michelin
Advertisement

Tο εστιατόριο Koks έχει γίνει διεθνώς γνωστό ως το «πιο απομακρυσμένο εστιατόριο με αστέρι Michelin στον κόσμο». Η έδρα του ήταν στο Leynar, ένα χωριό των νησιών Φερόες με περίπου 250 κατοίκους.

Το φετινό καλοκαίρι, όπως και αυτό του 2023, το εστιατόριο με τα δύο αστέρια Michelin θα «απομακρυνθεί» ακόμα πιο μακριά από τις μητροπόλεις του πλανήτη.

Advertisement

Μετακομίζει στο Ilimanaq της Γροιλανδίας, έναν οικισμό με μόλις 53 κατοίκους στην δυτική ακτή του τεράστιου νησιού του Αρκτικού Κύκλου. Τη χειμερινή περίοδο, προφανώς θα παραμείνει κλειστό καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την παρουσία ταξιδιωτών σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη.

Από τις 12 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου, το Koks αναλαμβάνει τη διαχείριση του εστιατορίου στο Ilimanaq Lodge. Η ομάδα του εστιατορίου θα σερβίρει ένα στάνταρ μενού 17-20 πιάτων για μόλις 30 πελάτες ανά βραδιά.

To εστιατόριο στα Φερόες/ Photo: Koks Facebook

Η μετακόμιση είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού από δυσκολίες που αντιμετώπιζε το εστιατόριο. Αφενός ήταν δύσκολο να λειτουργεί στον μικρό χώρο του κοντά στη λίμνη Leynar ενώ είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις στην κατασκευή του μόνιμου νέου χώρου του στα Φερόες.

«Ένιωσα πως δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πια όσα θα θέλαμε» έχει πει στο Time Out o σεφ Poul Andrias Ziska, μόλις 30 ετών.

Advertisement

«Είχαμε κάποιες διασυνδέσεις με τη Γροιλανδία και είδαμε το συγκεκριμένο lodge με το εστιατόριο το οποίο είναι πάρα πολύ πρακτικό. Τόσο ο εσωτερικός χώρος του εστιατορίου όσο και το περιβάλλον και το τοπίο στο Ilimanaq.

Όπως ίσχυε και με το μενού στο εστιατόριο των Φερόες, τα περισσότερα υλικά και πιάτα θα προέρχονται από ντόπια υλικά τα οποία έχουν παραχθεί με παραδοσιακό τρόπο. Ανάμεσα τους θα υπάρχουν και πιάτα από κρέατα ζώων που ζουν στη Γροιλανδία αλλά όχι στα Φερόες.

Όπως ο μοσχόβους και ο τάρανδος. «Έχουμε επίσης όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες επιλογές από την θάλασσα, τα οποία συνήθως δεν έχουμε στα Φερόες αλλά θεωρούνται παραδοσιακά φαγητά στη Γροιλανδία. Όπως διάφορα θαλασσινά και ψάρια».

Advertisement

Ο πιο καλός τρόπος για να εξασφαλίσει κανείς τραπέζι στο μάλλον πιο δύσκολα προσβάσιμο εστιατόριο του πλανήτη είναι να κάνει κράτηση για μία διανυκτέρευση στο Ilimanaq Lodge, η οποία θα περιλαμβάνει και πρωϊνό και δείπνο στο Koks.

To Κοks ελπίζει να λετουργήσει ξανά στα Φέρός το 2024, λέει ο Ζίσκα. «Έχουμε αρκετή σιγουριά ότι θα επιστρέψουμε στα νησιά Φερόες και ότι το τωρινό ταξίδι μας θα μας κάνει μία καλύτερη, πιο δυνατή και δημιουργικότερη ομάδα».

Το menu δοκιμής κοστίζει 2100 κορώνες Δανίας (280 ευρώ).

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: