Καλοκαίρι της «ψυχρής λίμνης» με επικίvδuνα φαινόμενα: Πpοειδoποίnση Μαρουσάκη για επέλαση της κακοκαιρίας

Advertisement

Για το «καλοκαίρι της ψυχρής λίμνης» κάνει λόγο σε νέα του ανάρτηση ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος αναφέρει πως θα συνεχίσει η αστάθεια των καιρικών συνθηκών να ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Συγκεκριμένα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει μεταξύ άλλων πως αστάθεια στις καιρικές συνθήκες θα σημειωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι δύο ημέρες με αρκετά έντονο καιρικό ενδιαφέρον.

Advertisement

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αιτία γι αυτή την εξέλιξη είναι μια νέα διαταραχή που θα κατηφορίσει προς τα μέρη μας από τα βόρεια Βαλκάνια και η οποία θα αποκοπεί από την γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία φαινόμενο της “ψυχρής λίμνης”.

Στον πρώτο μας χάρτη αποτυπώνεται η ψυχρή λίμνη έτσι όπως καταγράφεται από τους χάρτες μέσης και ανώτερης ατμόσφαιρας και που στην ουσία εμποδίζει τις πολύ θερμές αέριες μάζες να φτάσουν μέχρι και την περιοχή μας οθώντας τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες προς μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη της Γηραιάς ηπείρου.

Επικίνδυνος καιρός

Το Καλοκαίρι της “ψυχρής λίμνης” λοιπόν (τουλάχιστον μέχρι και τώρα) μπορεί να μας προστατεύει από τους καύσωνες, δημιουργεί όμως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Advertisement

Μια ακραία καταιγίδα έπληξε χτες την πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή όπου σε λίγη ώρα πέσανε πολλοί τόνοι νερού προκαλώντας πολλά προβλήματα.

Και δυστυχώς ίσως έχουμε επανάληψη τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας με πιο επικίνδυνη ημέρα προγνωστικά τουλάχιστον, το Σάββατο.

Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται τα ύψη βροχής που προβλέπονται για το ερχόμενο Σάββατο με τις συστάσεις για άλλη μια φορά να μας υπενθυμίζουν ότι όταν εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα προστατευόμαστε και δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας.

Advertisement

Καταιγίδες αλλά και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Μπορεί οι ψυχρές λίμνες να κάνουν πιο υγρή και πιο δροσερή την ατμόσφαιρα, παρόλα αυτά καθώς αυτές απομακρύνονται νοτιοανατολικότερα ενισχύουν επικίνδυνα τους βόριάδες μέσα στο Αιγαίο (τρίτος χάρτης), αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το είδαμε αυτό τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: