Πέρασε νομοσχέδιο που απαγορεύει στα pet shops να πωλούν σκύλους, γάτες και κουνέλια στη Νέα Υόρκη

Πέρασε νομοσχέδιο που απαγορεύει στα pet shops να πωλούν σκύλους, γάτες και κουνέλια στη Νέα Υόρκη
Advertisement

Πέρασε από το νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στα pet shops να πωλούν σκύλους, γάτες και κουνέλια.

Για να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος χρειάζεται μόνο την υπογραφή της κυβερνήτη Kathy Hochul.

Advertisement

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε στο νομοθετικό σώμα στις αρχές Ιουνίου, στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση της τακτικής των μεγάλων επιχειρήσεων εκτροφής κουταβιών.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος στόχος αυτός καθώς πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός της Νέας Υόρκης άρα και εκτός νομοθετικής δικαιοδοσίας της πολιτείας.

Αντίθετα, το νομοσχέδιο εστιάζει στα καταστήματα, τα οποία προμηθεύονται κυρίως τα κατοικίδιά τους από τέτοια μέρη.

Advertisement

«Αυτή τη στιγμή, εκτός πολιτείας, εργοστάσια για κουτάβια στέλνουν τα κουτάβια τους με μεσάζοντες στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων της Νέας Υόρκης, όπου διατίθενται στην αγορά ως υγιή κουτάβια από υπεύθυνους κτηνοτρόφους», είπε στη Huffington Post, η Maureen Linehan, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Κακομεταχείρισης των Ζώων.

Το νομοσχέδιο ενθαρρύνει τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων να συνεργάζονται με καταφύγια και ομάδες διάσωσης και να χρησιμοποιούν τους χώρους λιανικής τους για να «προβάλλουν» ζώα προς υιοθεσία.

Η νομοθεσία της Νέας Υόρκης δεν θα απαγορεύει εντελώς αγορά ζώων από κτηνοτρόφους. Αυτό θα εξακολουθεί να είναι νόμιμο εφόσον πωλούν τα ζώα τους απευθείας σε υποψήφιους ιδιοκτήτες.

Advertisement

Το νομοσχέδιο απαγορεύει μόνο τις πωλήσεις από τρίτους λιανοπωλητές όπως καταστήματα κατοικίδιων ζώων.

Το νομοσχέδιο έχει λάβει υποστήριξη από πολλές ομάδες υπεράσπισης των ζώων, όπως η ASPCA, η Humane Society, το Animal Legal Defense Fund και η Ομοσπονδία Προστασίας Ζώων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, η νομοθεσία αντιμετώπισε την αντίδραση της βιομηχανίας λιανικής πώλησης κατοικίδιων ζώων, καθώς και του American Kennel Club.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά καταστημάτων κατοικίδιων ζώων που πωλούν κουτάβια στη χώρα, σύμφωνα με την ASPCA. Αυτό καθιστά το νομοσχέδιο ιδιαίτερα σημαντικό.

Advertisement

Το 2017, η Καλιφόρνια ψήφισε νόμο που απαγόρευε στα pet shops να πωλούν γάτες, σκύλους και κουνέλια. Το Μέριλαντ, το Μέιν, το Ιλινόις και η πολιτεία της Ουάσιγκτον έχουν ψηφίσει από τότε παρόμοιους νόμους.

Επιπλέον, πολλές πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα έχουν θεσπίσει απαγορεύσεις λιανικής πώλησης κατοικίδιων ζώων σε τοπικό επίπεδο.

Πριν από αυτό το νομοσχέδιο, η πόλη της Νέας Υόρκης απαγόρευε ήδη στα καταστήματα με κατοικίδια ζώα να πωλούν κουνέλια – όχι γάτες και σκύλους – κυρίως για λόγους καλής διαβίωσης των ζώων.

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα τα κουνέλια ως κατοικίδια που δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα χρειάζονται εξαιρετικά εξειδικευμένη φροντίδα.

Advertisement

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες απαγορεύσεις λιανικής πώλησης κατοικίδιων ζώων εφαρμόζεται στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου τα pet shops απαγορεύεται να πωλούν πτηνά, ερπετά, αράχνες και μικρά θηλαστικά όπως χάμστερ, εκτός εάν τα ζώα προέρχονται από καταφύγιο ή ομάδα διάσωσης.

Η Εταιρεία της Μασαχουσέτης για την Πρόληψη της Κακομεταχείρισης των Ζώων υποστήριξε τον νόμο, αναφέροντας τις κακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζώα σε μεγάλες επιχειρήσεις αναπαραγωγής.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: