Η «βασίλισσα» των κρυπτονομισμάτων μπήκε στο Top10 των καταζητούμενων του FBI

Τα ίχνη της εξαφανίστηκαν όταν επιβιβάστηκε σε πτήση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα

Η «βασίλισσα» των κρυπτονομισμάτων μπήκε στο Top10 των καταζητούμενων του FBI
Advertisement

Η Ruja Ignatova, η λεγόμενη και «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων», προστέθηκε στην πρώτη δεκάδα των καταζητούμενων φυγάδων του FBI.

Η «Cryptoqueen»- όπως έχει γίνει γνωστή η Γερμανίδα πολίτης με καταγωγή από τη Βουλγαρία- είναι η μόνη γυναίκα στο Top10 των καταζητούμενων του FBI. Μια λίστα που συνήθως αποτελείται από «αφεντικά» καρτέλ, τρομοκράτες και δολοφόνους.

Advertisement

Η Ignatova κατηγορείται ότι εξαπάτησε επενδυτές αποσπώντας τους 4 δισεκατομμύρια δολάρια, πουλώντας το άνευ αξίας κρυπτονόμισμα OneCoin. Η 42χρονη είχε στήσει εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, που αποδείχθηκε όμως απάτη «πυραμίδα».

Παρά την εξαφάνισή της, τον Οκτώβριο του 2017, σε βάρος της απαγγέλθηκαν το 2019 οχτώ κατηγορίες για απάτη. Οι τέσσερις από αυτές επισύρουν ποινή φυλάκισης έως 20 ετών κάθε μία.

Το FBI προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της, δήλωσε ο Μάικλ Ντρίσκολ, στέλεχος της υπηρεσίας στη Νέα Υόρκη, αλλά αρνήθηκε να πει αν υπάρχουν στοιχεία για το πού βρίσκεται.

Advertisement

«Έφυγε με ένα τεράστιο ποσό σε μετρητά. Τα χρήματα μπορούν να εξασφαλίσουν πολλούς φίλους και φαντάζομαι ότι το εκμεταλλεύεται αυτό», σχολίασε ο Ντρίσκολ.

«Εξαφανίστηκε» σε πτήση προς την Ελλάδα

Οι «τριγμοί» στην απάτη που είχε στήσει εμφανίστηκαν το 2016. Η Ignatova άρχισε να φοβάται ότι οι αρχές επιβολής του νόμου είναι στα ίχνη της και έβαλε κοριούς στο διαμέρισμα του Αμερικανού συντρόφου της, όταν άρχισε να τον υποψιάζεται, δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Ντάμιαν Γουίλιαμς.

Advertisement

Με αυτό τον τρόπο, η 42χρονη ανακάλυψε ότι ο σύντροφός της συνεργαζόταν με το FBI. «Επιβιβάστηκε αμέσως σε πτήση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα με έναν σωματοφύλακα, δίχως αποσκευές. Ο σωματοφύλακας επέστρεψε, αλλά η Ignatova όχι. Έκτοτε, τα ίχνη της έχουν χαθεί», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας.

Από την Οξφόρδη στην απάτη

Η Ruja Ignatova έχει πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είχε εργαστεί ως σύμβουλος στη McKinsey & Company. Η ιστορία για το πώς από αυτό το σημείο κατέληξε ανάμεσα στους πλέον καταζητούμενους του FBI, ξεκίνησε το 2014, όταν «γεννήθηκε» το OneCoin.

«Βρήκε την τέλεια στιγμή για το σχέδιό της, εκμεταλλευόμενη την ξέφρενη κερδοσκοπία των πρώτων ημερών των κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Ντάμιαν Γουίλιαμς, που χαρακτήρισε την OneCoin«μία από τις μεγαλύτερες απάτες-πυραμίδα στην ιστορία».

Advertisement

Η Ignatova προωθούσε το OneCoin ως ένα επαναστατικό νόμισμα με το οποίο «όλοι θα έκαναν πληρωμές παντού, σε οποιονδήποτε, παγκοσμίως». Υποστήριζε ότι θα ξεπερνούσε κάθε άλλο κρυπτονόμισμα.

Όμως, επρόκειτο για απάτη- πυραμίδα, καθώς η εταιρεία πρόσφερε στα μέλη της προμήθεια για να πείσουν άλλους να αγοράσουν το άνευ αξίας κρυπτονόμισμα. Στο τέλος, το δίκτυό της είχε εξαπλωθεί σε πάνω από 100 χώρες και εκτιμάται ότι εξαπατήθηκαν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: