Όταν ο Mick Jagger φώναξε «θέλω το MTV μου» και άλλαξε την πορεία του καναλιού

Όταν ο Mick Jagger φώναξε «θέλω το MTV μου» και άλλαξε την πορεία του καναλιού
Advertisement

Μπορεί το MTV να εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα media brands των τελευταίων δεκαετιών και να καθόρισε την pop κουλτούρα, η κατάσταση δεν έδειχνε τόσο ρόδινη στα πρώτα του βήματα. Μέχρι τη στιγμή που μαζεύτηκαν μερικοί πασίγνωστοι καλλιτέχνες και άρχισαν να φωνάζουν «θέλω το MTV μου».

Το Σάββατο, 1 Αυγούστου 1981, στις 12:01 π.μ, εμφανίζεται στους τηλεοπτικούς δέκτες κάποιων απομακρυσμένων περιοχών των ΗΠΑ ένας διαστημικός πύραυλος και πλάνα από την εκτόξευση του Columbia και του Apollo 11.

Advertisement

Ο εκφωνητής δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα συστήματα που μπαίνουν σε λειτουργία, πραγματοποιώντας και τη σχετική αντίστροφη μέτρηση.

Φυσικά, καθώς το υλικό είναι μαγνητοσκοπημένο, δεν γίνεται σε απευθείας μετάδοση. Στην πραγματικότητα, είναι το ξεκίνημα του MTV. Και όταν αυτή η αντίστροφη μέτρηση φτάνει στο μηδέν, ακούγεται ο εκφωνητής να λέει «ladies and gentlemen, rock and roll».

Τα λόγια του θα ακολουθηθούν από το μουσικό θέμα του MTV, μια ροκ μελωδία που είχαν συνθέσει οι Jonathan Elias και John Petersen, σε συνδυασμό με το λογότυπο του καναλιού το οποίο θα εμφανιστεί σε διάφορα σχέδια και χρώματα.

Advertisement

Οι παραγωγοί του MTV είχαν αρχικά σχεδιάσει να χρησιμοποιήσουν την ατάκα «one small step» του Neil Armstrong, αλλά οι δικηγόροι θα πουν ότι ο Armstrong κατείχε τα σχετικά δικαιώματα και πως είχε αρνηθεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, το γνωστό αμερικανικό μουσικό κανάλι κάνει το ξεκίνημα του. Αλλά ο δρόμος του δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα.

Τα μουσικά βίντεο της δεκαετίας του ’80 ήταν, στην πλειοψηφία τους, χαμηλού προϋπολογισμού και κακής παραγωγής, καθώς θεωρούνταν επιπρόσθετο promo για τα επερχόμενα μουσικά άλμπουμ.

Advertisement

Οι δισκογραφικές έδιναν τα βίντεο στο MTV για να μεταδοθούν δωρεάν και, τις περισσότερες φορές, ήταν τόσο κακής ποιότητας, που το κανάλι δεν μπορούσε καν να τα χρησιμοποιήσει.

Ήταν ζωτικής σημασίας για το MTV να πείσει τις δισκογραφικές ότι το περιεχόμενο υψηλής ποιότητας θα μπορούσε να φέρει και στις δύο πλευρές νέο κοινό, φήμη και πολλά χρήματα στο εγγύς μέλλον. Αλλά οι δισκογραφικές εξακολουθούσαν να έχουν δεύτερες σκέψεις.

Και όχι μόνο αυτό. Οι περισσότερες πλευρές δεν θα δουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα, εκείνη την εποχή, ένα τηλεοπτικό μουσικό κανάλι που παίζει μουσική επί 24 ώρες το 24ωρο.

Advertisement

Κάπως έτσι, μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, θα θεωρηθεί μια τεράστια αποτυχία και σχεδόν θα πτωχεύσει. Μέσα σε αυτόν τον πρώτο χρόνο, θα πουλήσει διαφημίσεις συνολικής αξίας 500.000 δολαρίων (που δεν ήταν αρκετές), ενώ οι διαφημιστές, οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί παραγωγοί και οι δισκογραφικές το βλέπουν με… μισό μάτι.

Εκείνους τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το κανάλι δεν ήταν διαθέσιμο στις μεγάλες αμερικανικές αγορές αλλά μόνο σε μικρότερες, εκεί όπου ήταν φθηνότερη η προβολή του από την καλωδιακή τηλεόραση, με τους παραγωγούς της εταιρείας να μην μπορούν να πείσουν τους μεγάλους και σημαντικούς παρόχους καλωδιακής να το φιλοξενήσουν.

Έτσι, αφού το 1981 θα χαρακτηριστεί ως μια απαίσια χρονιά για το MTV, ο CEO, Robert «Bob» Pittman, θα καλέσει των θρύλο της διαφημιστικής αγοράς, George Lois, που είχε γράψει ιστορία με την διαφήμιση «i want my maypo», ένα brand δημητριακών, τη δεκαετία του ’50. Και του ζητά να… κάνει τα «μαγικά» του.

Advertisement

Οι διαφημιστές σκέφτονται, τότε, να αλλάξουν την ατάκα και να εξελιχθεί σε «i want my MTV», βάζοντας αστέρες της ροκ να κάνουν σαν μωρά που κλαίνε, ζητώντας πρόσβαση στο κανάλι. Τότε συνειδητοποιούν πως αυτοί οι τραγουδιστές δεν θα εμφανιστούν να κλαίνε για κάτι τέτοιο και πως αυτό που χρειαζόταν ήταν να δείξουν περηφάνια για τη δουλειά τους, να φωνάξουν, να απαιτήσουν.

Τότε λοιπόν, ο Les Garland, ο οποίος ήταν στέλεχος στο MTV, θα πει ότι ο Mick Jagger είναι φίλος του και ότι θα μπορούσε να του ζητήσει να κάνει τη διαφήμιση. Ο Jagger θα πει αρχικά ότι οι Stones δεν κάνουν διαφημίσεις, αλλά ο Garland τον πείθει, εξηγώντας του πώς αυτό θα βοηθούσε το ίδιο το συγκρότημα.

Ο Jagger παίρνει συνολική αμοιβή ενός δολαρίου και συμφωνεί να κάνει τη διαφήμιση ως χάρη. Ο Pete Townshend και ο David Bowie ακολουθούν, μετά το «ναι» του Jagger.

Advertisement

Η διαφημιστική εκστρατεία ξεκινά την 1η Μαρτίου του 1982 και εμφανίζει πασίγνωστούς καλλιτέχνες να ζητούν από τους τηλεθεατές να καλέσουν τους παρόχους τους. «Εάν δεν πιάνετε MTV εκεί που ζείτε, καλέστε τον πάροχο καλωδιακής και πείτε του πως θέλετε το MTV σας».

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Και είναι τόσο αποτελεσματικό, που οι πάροχοι των αμερικανικών μεγαλουπόλεων λαμβάνουν, μέσα σε λίγες ώρες, χιλιάδες τηλεφωνήματα. Μέσα σε μερικούς μήνες, το MTV φτάνει στο 80% των αμερικανικών νοικοκυριών.

Η ατάκα «I want my MTV» θα εμπνεύσει τον Mark Knopfler των Dire Straits ενώ γράφει τη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος, το «Money for Nothing».

Advertisement

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι από την οπτική γωνία δύο ανδρών της εργατικής τάξης που παρακολουθούν μουσικά βίντεο και σχολιάζουν τα όσα βλέπουν.

Το τραγούδι περιλαμβάνει μια guest εμφάνιση από τον Sting στα φωνητικά. Το πρωτοποριακό βίντεο ήταν το πρώτο που προβλήθηκε στο MTV Europe όταν το δίκτυο ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 1987.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: