Έρχονται πρόστιμα για ανασφάλιστα, με μη πληρωμένα Τέλη Κυκλοφορίας και σε όσους δεν περνούν ΚΤΕΟ τα οχήματά τους

Έρχονται πρόστιμα για ανασφάλιστα, με μη πληρωμένα Τέλη Κυκλοφορίας και σε όσους δεν περνούν ΚΤΕΟ τα οχήματά τους
Advertisement

Με την πλατφόρμα MyAuto να έχει τεθεί σε λειτουργία, “ραβασάκια” με πρόστιμα για την κυκλοφορία ανέλεγκτων οχημάτων από ΚΤΕΟ, μη ασφαλισμένων ή κυκλοφορούντων που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, αναμένεται να λάβουν το προσεχές διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, οι οποίοι έως τώρα διέφευγαν τον έλεγχο.

Η πλατφόρμα MyAuto ανοίγει το δρόμο για την εδώ και χρόνια θρυλούμενη διασταύρωση των στοιχείων των μητρώων των συναρμόδιων υπουργείων.

Advertisement

Εφόσον αυτό προχωρήσει, οι ιδιοκτήτες έως και 1,8 εκατομμυρίων οχημάτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Αν και όπως επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ο αριθμός των ανέλεγκτων και ανασφάλιστων οχημάτων ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, η αγορά υπολογίζει ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια οχήματα (εκ των οποίων τα μισά δίκυκλα) δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ στην προβλεπόμενη προθεσμία – με πολλά απ΄αυτά να το αποφεύγουν διαχρονικά – ενώ και περίπου 600.000 κυκλοφορούν ανασφάλιστα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Καραμανλής επεσήμανε ότι πλέον δεν υπάρχει μόνο η δυνατότητα για διασταύρωση των στοιχείων, αλλά και η πρόθεση υπογραμμίζοντας πως στόχος του υπουργείου είναι να μπει ένα τέλος στην παρανομία και στην κατεύθυνση αυτή έχουν κινηθεί και τα νομοθετήματα για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης:

Advertisement

«Ήταν γνωστό πως πολλοί έπαιρναν δίπλωμα πληρώνοντας. Αυτή η νόρμα σταματάει», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, οι ποινές για την κυκλοφορία ανασφάλιστου οχήματος περιλαμβάνουν την αφαίρεση πινακίδων, άδειας και κυκλοφορίας οδήγησης για 6 μήνες, καθώς επίσης και πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για τα ΙΧ αυτοκίνητα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΟ, εάν ένα όχημα δεν περάσει εντός προθεσμίας από τεχνικό έλεγχο, επιβαρύνεται με πρόστιμο που για τα επιβατικά αυτοκίνητα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης είναι 16 ευρώ, για μέχρι έξι μήνες 33 ευρώ και για πάνω από έξι μήνες 65 ευρώ.

Συχνά όμως το εν λόγω πρόστιμο, όπως έχει εκτιμηθεί από το αρμόδιο υπουργείο, ισούται πρακτικά με το κόστος ελέγχου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισχυρό κίνητρο να πλησιάζουν στα ΚΤΕΟ οι ιδιοκτήτες.

Advertisement

Η αποφυγή του ΚΤΕΟ όμως φαίνεται ότι δεν αποτελεί το μοναδικό πονοκέφαλο για το αρμόδιο υπουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί παλαιότερα, στη χώρα μας “κόβεται” μόλις το 4,5% των οχημάτων που ελέγχονται, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία, η οποία διαθέτει πολύ νεότερο στόλο οχημάτων είναι 35,5%.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους τρεις ιδιοκτήτες οχημάτων αποφεύγει τον τεχνικό έλεγχο, ενώ στα υπόστεγα των ελέγχων οδηγούνται συνήθως από τους ιδιοκτήτες τους κυρίως τα οχήματα που δεν πρόκειται να απορριφθούν.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: