Οι τελευταίες στιγμές του Gianni Versace: Γιατί τον σκότωσε ζιγκολό serial killer -Σοκαριστικές περιγραφές

Οι τελευταίες στιγμές του Gianni Versace: Γιατί τον σκότωσε ζιγκολό serial killer -Σοκαριστικές περιγραφές
Advertisement

Ο Gianni Versace, ήταν ο πιο διάσημος και σχεδιαστής μόδας στον κόσμο το 1997. Η δολοφονία μπροστά στο σπίτι του στο Μαϊάμι, προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Γεννημένος στην ιταλική παραθαλάσσια πόλη Ρέτζιο Καλάμπρια το 1946, έγινε μαθητευόμενος στην επιχείρηση ραπτικής της μητέρας του ως έφηβος.

Advertisement

Μέχρι το 1978, ο Gianni Versace άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στο Μιλάνο και στη συνέχεια δημιούργησε μια μάρκα πολλών εκατομμυρίων λιρών που έντυσε μερικές από τις μεγαλύτερες διασημότητες του κόσμου, όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Μαντόνα, ο Έλτον Τζον και η Λιζ Χάρλεϊ.

Ο Versace, με τη βοήθεια της αγαπημένης του μικρότερης αδελφής Donatella και του μεγαλύτερου αδελφού του Santo, μετέτρψε το τολμηρό-αποκαλυπτικό ντύσιμο σε υψηλή μόδα, ενώ εισήγαγε ένα νέο επίπεδο πολυτελών αξεσουάρ, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από το πάθος του για την Αρχαία Ελλάδα.

Ποιος ήταν ο δολοφόνος του Gianni Versace

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 1997, ένας 27χρονος άνδρας ονόματι Andrew Cunanan ξεκίνησε ένα φονικό όργιο.

Advertisement

Ένα από τα θύματά του – και το τελευταίο – ήταν ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας. Ο Jonathan Mayo από την Daily Mail, περιγράφει αναλυτικά και με γλαφυρό τρόπο όλα όσα έγιναν πριν, αλλά και μετά, τη δολοφονία του Versace σε ηλικία 50 ετών.

Κυριακή, 27 Απριλίου 1997

Από τα εφηβικά του χρόνια στην Καλιφόρνια, ο Andrew Cunanan ζούσε μια ηδονιστική ζωή. Έχοντας εμμονή με τη μόδα, κυνηγούσε τον πλούσιο τρόπο ζωής πολλών συμμαθητών του – ήταν γνωστός για τις ιστορίες και τα ψέματά του- σε ένα πλούσιο προάστιο του Σαν Ντιέγκο. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’20 διακινούσε ναρκωτικά, πουλούσε κλοπιμαία και εργαζόταν ως ζιγκολό συνοδός.

Οι φίλοι πίστευαν ότι ο Cunanan είχε τη δυνατότητα να βιαιοπραγήσει. Συχνά μιλούσε για ένα «όργιο δολοφονιών σε πέντε πολιτείες», ενώ εξαρτιόταν όλο και περισσότερο από την κοκαΐνη κρακ και η συμπεριφορά του γινόταν ασταθής. Η αστυνομία θα πίστευε αργότερα ότι μπορεί επίσης να είχε πείσει τον εαυτό του ότι ήταν θετικός στον ιό HIV.

Advertisement

Ο Cunanan πετάει για τη Μινεάπολη, όπου καβγαδίζει με έναν 28χρονο φίλο του, τον Jeff Trail. Αργότερα παρασύρει τον Trail στο διαμέρισμα του δικού του πρώην εραστή, David Madsun.

Εκεί αρπάζει ένα σφυρί από το συρτάρι της κουζίνας και χτυπάει τον Trail μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια του Madsun. Αργότερα πυροβολεί τον 33χρονο Madsun στο κεφάλι με το όπλο του Trail, αφήνοντας το πτώμα του στην ακτή της λίμνης Rush Lake της Μινεσότα.

Ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Gianni Versace στο Μιλάνο κατά τη διάρκεια επίδειξης μόδας, το 1992

Σάββατο, 3 Μαΐου 1997

Ο Cunanan οδηγεί 400 μίλια στο Σικάγο, στο σπίτι του ηλικιωμένου κτηματομεσίτη Lee Miglin. Βασανίζει τον Miglin, δένοντας τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του με μονωτική ταινία, πριν του κόψει το λαιμό και τον μαχαιρώσει πάνω από 20 φορές με κλαδευτήρι.

Ο Cunanan διαφεύγει στη Νέα Υόρκη με το Lexus του Miglin. Το κίνητρο για τη δολοφονία του Miglin, ή αν οι δύο άνδρες γνώριζαν ο ένας τον άλλον, δεν έχει εξακριβωθεί ποτέ.

Advertisement

Παρασκευή, 9 Μαΐου 1997

Ο Cunanan θέλει απεγνωσμένα να ξεφορτωθεί τη Lexus επειδή ξέρει ότι θα τον συνδέσει με τον Lee Miglin, οπότε πηγαίνει στο Νιου Τζέρσεϊ για να βρει ένα νέο όχημα. Πυροβολεί τον 45χρονο φροντιστή του νεκροταφείου William Reese – ένα τυχαίο θύμα – και κλέβει το κόκκινο φορτηγάκι του.

Στη συνέχεια, ο Cunanan οδηγεί 1.250 μίλια μέχρι το Μαϊάμι της Φλόριντα, όπου γνωρίζει ότι ο Gianni Versace έχει ένα σπίτι. Ο Cunanan έχει αποφασίσει ότι ο διάσημος σχεδιαστής θα είναι το επόμενο θύμα του.

Η αστυνομία δεν μπόρεσε ποτέ να διαπιστώσει κάποια σχέση μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά οι φίλοι του Cunanan λένε ότι συναντήθηκαν σε ένα γκέι μπαρ στο Σαν Φρανσίσκο το 1990, όπου είχαν μια σύντομη συνομιλία.

Ο φίλος του Cunanan, Anthony Dabiere, είπε ότι εκείνο το βράδυ γύρισε σπίτι «φτιαγμένος από το Σαββατοκύριακο με τον Gianni Versace, μιλώντας για όλα τα πράγματα που έκαναν μαζί, για όλη τη χλιδάτη μεταχείριση που είχε λάβει». Ήταν όλα κατασκευασμένα και η αρχή μιας μοιραίας εμμονής.

Advertisement
Ο κατά συρροή δολοφόνος Andrew Cunanan, μαθητής στο Bishop’s High School

Δευτέρα, 12 Μαΐου 1997

Ο Cunanan φτάνει στο South Beach του Μαϊάμι και κάνει check-in σε ένα φτηνό ξενοδοχείο, το Normandy Plaza, δίνοντας το ψευδώνυμο Kurt De Mars.

Καθώς περνούν οι μέρες, ο διευθυντής παρατηρεί ότι ο Cunanan, ο οποίος ήταν πάντα κάτι σαν χαμαιλέοντας, αλλάζει συνεχώς την εμφάνισή του φορώντας διάφορες περούκες.

Ο Cunanan περνάει το χρόνο του διαβάζοντας και βλέποντας πορνογραφία, ενώ περιμένει τον Versace να φτάσει στο σπίτι του στο South Beach.

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 1997

Ο Gianni Versace προσγειώνεται στο Μαϊάμι για δεκαπενθήμερες διακοπές με την επί 15 χρόνια σύντροφό του, τον σχεδιαστή και μοντέλο Antonio D’Amico.

Advertisement

Ο Βερσάτσε βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και είχε συνομιλίες με την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Morgan Stanley για την εισαγωγή της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο.

Το ζευγάρι φτάνει στην Casa Casuarina, την έπαυλή του με 35 δωμάτια στο South Beach. Ο Gianni αγόρασε το υποβαθμισμένο σπίτι το 1992 και το έχει μετατρέψει σε ένα ιταλικό παλάτι με απίστευτα διαμορφωμένους κήπους και σιντριβάνια.

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 1997

Το FBI έχει πλέον συνδέσει τις δολοφονίες των Jeff Trail, David Madsun, Lee Miglin και William Reese με τον Cunanan και τον έχει τοποθετήσει στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων. Προσφέρουν αμοιβή 10.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Ο Cunanan έχει ξεμείνει από χρήματα και έτσι έφυγε από το Normandy Plaza χωρίς να πληρώσει τον λογαριασμό του και ζει στο κλεμμένο κόκκινο φορτηγάκι που είναι σταθμευμένο σε ένα γκαράζ κοντά στο Casa Casuarina.

Advertisement

Σε ένα φαστφουντάδικο στο South Beach, ο σερβιτόρος Kenneth Benjamin αναγνωρίζει τον Cunanan από τη φωτογραφία του στην τηλεοπτική εκπομπή America’s Most Wanted και καλεί την αστυνομία. Ο Κένεθ βρίσκεται σε αναμονή για τόση ώρα που όταν φτάνει η αστυνομία ο Κούναναν έχει φύγει.

Αργότερα εκείνο το βράδυ ο Cunanan πηγαίνει στο Twist, ένα δημοφιλές γκέι κλαμπ στο Μαϊάμι. Στην πίστα, ένας νεαρός τον ρωτάει: «Τι κάνεις;». Ο Cunanan απαντά: «Είμαι κατά συρροή δολοφόνος!» και γελάει.

Τρίτη, 15 Ιουλίου 1997 – Η δολοφονία του Gianni Versace

3.30 π.μ.: Ο Gianni δεν μπορεί να κοιμηθεί και κατεβαίνει κάτω για να τηλεφωνήσει στο γραφείο του στο Μιλάνο για να μιλήσει στον φίλο και συνάδελφό του Franco Lussana για τα σχέδια της νέας συλλογής του Versace.

Στη συνέχεια τηλεφωνεί στην 42χρονη αδελφή του Donatella στο Hotel de la Ville στη Ρώμη, όπου κάνει πρόβες με μοντέλα για ένα ιταλικό τηλεοπτικό σόου με τίτλο Donna Sotto Le Stelle (Γυναίκα κάτω από τα αστέρια), το οποίο θα τιμήσει τα σχέδιά του σε ζωντανή μετάδοση την επόμενη ημέρα.

Advertisement

Της κάνει τόσες πολλές ερωτήσεις για το σόου που η Donatella λέει θυμωμένη: «Gianni, δεν μπορείς να με βοηθήσεις από εκεί!» και κλείνει το τηλέφωνο. Μετά από περίπου 20 λεπτά περαιτέρω τηλεφωνημάτων, επιστρέφει στο κρεβάτι του.

Ο Gianni έχει πολλά στο μυαλό του – και όχι μόνο επαγγελματικά. Έχει έρθει σε ρήξη με έναν από τους πιο διάσημους πελάτες του, την Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Είχε χρησιμοποιήσει φωτογραφίες της Νταϊάνα και των γιων της Γουίλιαμ και Χάρι σε ένα βιβλίο με τίτλο Rock And Royalty, για την ενίσχυση του Ιδρύματος AIDS του Έλτον Τζον.

Το βιβλίο περιλάμβανε επίσης φωτογραφίες ημίγυμνων ανδρικών μοντέλων. Η Νταϊάνα τρομοκρατήθηκε και αρνήθηκε να γράψει τον πρόλογο.

Advertisement

Ο Έλτον της έγραψε λέγοντάς της ευθέως πόσα χρήματα είχε κοστίσει στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα. Η Νταϊάνα έγραψε μια επίσημη και οργισμένη επιστολή-απάντηση που απευθυνόταν στον: «Αγαπητέ κύριε Τζον…»

Η Νταϊάνα κάνει τώρα διακοπές με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ σε ένα γιοτ που ανήκει στον πατέρα του, τον μεγιστάνα του Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, στη Μεσόγειο, με τις φωτογραφίες και τις λεπτομέρειες τους να γεμίζουν τις εφημερίδες και τα περιοδικά σε όλο τον κόσμο.

8.15 π.μ.: Αφήνοντας τον σύντροφό του Antonio να κοιμάται, ο Gianni ντύνεται με ένα μαύρο μπλουζάκι, γκρι και λευκό καρό σορτς και μαύρα σανδάλια της δικής του μάρκας. Παίρνει το μεγάλο κλειδί της πύλης της Casa Casuarina και φεύγει για την καθιερωμένη πρωινή του βόλτα κατά μήκος της Ocean Drive. Από την απέναντι πλευρά του δρόμου, ο Andrew Cunanan τον παρακολουθεί, με ένα καπέλο του μπέιζμπολ να καλύπτει το πρόσωπό του.

8.30 π.μ.: Ο Gianni μπαίνει σε ένα κατάστημα που ονομάζεται News Cafe και αγοράζει έναν καφέ και μερικές εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ των οποίων το New Yorker και τη Vogue. Του αρέσει να έχει περιοδικά διάσπαρτα στο σπίτι του – τα χρησιμοποιεί ως έμπνευση και τα καλύπτει με σημειώσεις Post-It γεμάτες ιδέες.

Advertisement

Επιστρέφοντας στην Casa Casuarina, ο γείτονας και φίλος του Gianni, ο Lazaro Quinana, φτάνει για να παίξει τένις με τον Antonio, ο οποίος πίνει καφέ στη βεράντα.

8.45 π.μ.: Ο Gianni επιστρέφει στο σπίτι του και φτάνει στα σκαλιά της έπαυλής του. Απέναντι, ο Andrew Cunanan σηκώνεται όρθιος και βγάζει το πιστόλι που έκλεψε από το πρώτο του θύμα, τον Jeff Trail. Ο Gianni χαμογελάει στην περαστική Mersiha Colakovic, Ιταλίδα και κάτοικο του South Beach, και βγάζει το κλειδί για να ανοίξει την πύλη.

Τουρίστες περπατούν δίπλα από την έπαυλη του Ιταλού σχεδιαστή Gianni Versace στην Ocean Drive στην περιοχή South Beach του Miami Beach

Ο Cunanan περπατάει πίσω από τον Gianni, τεντώνει το χέρι του ευθεία και πυροβολεί τον Gianni στην αριστερή πλευρά του λαιμού του. Είναι τόσο κοντά που το μπαρούτι αφήνει σημάδι το δέρμα του Gianni. Η σφαίρα κόβει αμέσως τον νωτιαίο μυελό του, εξοστρακίζεται στη μεταλλική πύλη και στη συνέχεια, με μια παράξενη τροπή, σκοτώνει ένα περιστέρι στο πεζοδρόμιο.

Ένα νεκρό πουλί είναι σύμβολο της Μαφίας, οπότε αυτό οδηγεί αργότερα σε ψευδείς εικασίες ότι υπήρχε ανάμειξη της Μαφίας στη δολοφονία.

Advertisement

Ο Gianni πέφτει στο έδαφος και ο Cunanan πυροβολεί ξανά, αυτή τη φορά στο πρόσωπό του, με τη σφαίρα να καρφώνεται στο κρανίο του. Η Mersiha Colakovic, σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων και μοναδική μάρτυρας, παρακολουθεί εμβρόντητη τον δολοφόνο να βάζει το όπλο του σε ένα σακίδιο και να απομακρύνεται ήρεμα.

«Ο Cunanan συνέχισε στο δρόμο σαν να μην είχε συμβεί τίποτα», είπε. (Αρχικά, η κ. Colakovic ζήτησε ψευδώνυμο όταν έδωσε την κατάθεσή της στην αστυνομία επειδή, όπως αναφέρθηκε, φοβόταν ότι επρόκειτο για χτύπημα της Μαφίας). Το αίμα τρέχει τώρα στα σκαλιά της έπαυλης.

8.46 π.μ.: Ο Lazaro Quinana βγαίνει τρέχοντας από τις πύλες και βρίσκει τον Gianni πεσμένο μπρούμυτα. Γρήγορα τον συναντά ο σύντροφος του Versace, Antonio, ο οποίος δήλωσε αργότερα: «Σε εκείνο το σημείο, όλα σκοτείνιασαν. Με τράβηξε μακριά, δεν είδα τίποτα άλλο».

Ο Lazaro ελέγχει τον σφυγμό του Gianni και στη συνέχεια φωνάζει: «Ποιος το έκανε αυτό; Ποιος το έκανε αυτό;». Η Mersiha Colakovic δείχνει προς τον Cunanan που βρίσκεται τώρα περίπου ένα τετράγωνο μακριά.

Advertisement

Ο Antonio φωνάζει: «Laz! Πήγαινε να τον πιάσεις!’ Ο Lazaro τρέχει στο δρόμο φωνάζοντας: «Μπάσταρδε! Σταμάτα! Ο Cunanan αρχίζει να τρέχει και σκύβει σε ένα σοκάκι και ο Lazaro τον ακολουθεί, αλλά όταν ο Cunanan σταματά και τον σημαδεύει με το όπλο, κάνει πίσω.

8.48 π.μ.: Ένας από το προσωπικό του Casa Casuarina καλεί το 100: «Ένας άνδρας πυροβολήθηκε. Είναι ο Gianni Versace. Μόλις ακούσαμε πυροβολισμούς και βγήκαμε έξω. Είναι στα σκαλιά του σπιτιού. Ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο;»

Ο Cunanan φτάνει στο κόκκινο φορτηγάκι όπου κοιμόταν. Βγάζει το σορτσάκι και το μπλουζάκι του και βάζει καινούργια ρούχα. Το σχέδιο του Cunanan ήταν να διαφύγει με το φορτηγό, αλλά βλέπει ένα περιπολικό και έτσι αποφασίζει να διαφύγει με τα πόδια.

8.55 π.μ.: Ένα ασθενοφόρο φτάνει στην Casa Casuarina και παρόλο που οι νοσοκόμοι δεν βρίσκουν σημεία ζωής, τοποθετούν ένα στήριγμα γύρω από το λαιμό του Gianni Versace και επιχειρούν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Advertisement

Η αστυνομία εμποδίζει τον Αντόνιο να μπει στο ασθενοφόρο γιατί τον χρειάζονται για να τους δώσει μια περιγραφή του δράστη. Ο Gianni μεταφέρεται στο νοσοκομείο Jackson Memorial στο Μαϊάμι. Ένα μόνο μαύρο σανδάλι Versace μένει στα ματωμένα σκαλιά.

9.15 π.μ.: Στο Μιλάνο, ο μεγαλύτερος αδελφός του Gianni, ο Santo, δέχεται ένα τηλεφώνημα από έναν βοηθό που άκουσε ότι ο σχεδιαστής πυροβολήθηκε. Ο Santo λέει αμέσως στην Donatella: «Ένας τρελός πυροβόλησε τον Gianni, αλλά μην ανησυχείς, είναι ήδη καθ’ οδόν για το νοσοκομείο και θα τον φροντίσουν». Ο Santo αρχίζει να σκέφτεται πώς μπορεί να επαναπατρίσει τον Gianni σε νοσοκομείο της Ιταλίας.

9.21 π.μ.: Οι γιατροί του νοσοκομείου Jackson Memorial κηρύσσουν τον Gianni Versace νεκρό. Ο Αντόνιο είναι τόσο ταραγμένος που πρέπει να του χορηγηθεί ηρεμιστικό. Η αστυνομία του Μαϊάμι βρήκε το κόκκινο φορτηγάκι και τη στοίβα με τα ρούχα του Cunanan ακόμα βρεγμένα από τον ιδρώτα.

Μέσα στο όχημα υπάρχουν το διαβατήριο του Cunanan, σφαίρες και ένα εισιτήριο ενεχυροδανειστηρίου για ένα χρυσό νόμισμα που είχε κλαπεί από το σπίτι του τρίτου θύματός του, του Lee Miglin.

Advertisement

Η κατάρρευση της Donatella Versace και το σοκ της πριγκίπισσας Νταϊάνα

9.30 π.μ.: Η Ντονατέλα Βερσάτσε τηλεφωνεί στο νοσοκομείο του Μαϊάμι και πληροφορείται ότι ο αδελφός της είναι νεκρός. Ουρλιάζει τόσο δυνατά που την ακούνε τα μοντέλα έξω από το Hotel de la Ville. Η Ντονατέλα λιποθυμά και ο Σάντο βοηθά να τη μεταφέρουν στη σουίτα του ρετιρέ της.

10 π.μ.: Πλήθος θεατών συνωστίζεται τώρα γύρω από την είσοδο της Casa Casuarina. Ένας από το προσωπικό του Gianni καθαρίζει τα σκαλιά.

Σύντομα γίνονται ένα αυτοσχέδιο μνημείο καλυμμένο με κάρτες και λουλούδια. Εν τω μεταξύ, χάκερ προσπαθούν να παραβιάσουν τους υπολογιστές του νοσοκομείου Jackson Memorial για να κλέψουν τα ιατρικά αρχεία του Versace.

Η αδελφή του Gianni Versace, Donatella

Στη Ρώμη, 30 σωματοφύλακες συνοδεύουν τη Ντονατέλα και τον Σάντο μέσα από τη συγκέντρωση του Τύπου σε μια λιμουζίνα που θα τους μεταφέρει σε ένα ιδιωτικό τζετ με προορισμό το Μαϊάμι.

11 π.μ: Ο John Reid, ο μάνατζερ του Elton John, του τηλεφωνεί στο εξοχικό του στη Νότια Γαλλία για να του πει ότι ο Gianni έχει δολοφονηθεί. Ο διάσημος μουσικός έγραψε αργότερα: «Άνοιξα την τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα και κάθισα εκεί, παρακολουθώντας την κάλυψη, κλαίγοντας». Ο Gianni και ο Antonio επρόκειτο να πετάξουν και να μείνουν με τον Elton και τον σύντροφό του, David Furnish, την επόμενη εβδομάδα.

Advertisement

Η είδηση της δολοφονίας φτάνει στην πριγκίπισσα Νταϊάνα στο γιοτ του Αλ Φαγιέντ. Είναι σοκαρισμένη και αναστατωμένη και πιστεύει ότι ο Βερσάτσε πρέπει να σκοτώθηκε από τρομοκράτη.

Η Νταϊάνα λέει στον σωματοφύλακά της Lee Sansum: «Πιστεύεις ότι θα το κάνουν αυτό σε μένα;». Στη συνέχεια, τηλεφωνεί στον Έλτον Τζον για να τον ρωτήσει πώς αντιμετωπίζει τα τραγικά νέα και ζητάει συγγνώμη για τον καβγά τους: «Λυπάμαι, ήταν ένας ανόητος καβγάς. Ας είμαστε φίλοι».

6 μ.μ.: Στο Μαϊάμι, η ιατροδικαστής Dr Emma Lew διενεργεί αυτοψία στο πτώμα του Gianni Versace. Η αστυνομία έχει φέρει και το νεκρό περιστέρι, οπότε εξετάζει το πουλί και βρίσκει μικροσκοπικά μεταλλικά θραύσματα από τη σφαίρα στο μάτι του.

Μέχρι τώρα η αστυνομία έχει ελέγξει τις πινακίδες κυκλοφορίας του κόκκινου φορτηγού του William Reese. Το όχημα και το περιεχόμενό του, καθώς και η περιγραφή του δράστη, δείχνουν ότι ο δολοφόνος είναι ο Andrew Cunanan. Ξεκινά ένα πανεθνικό ανθρωποκυνηγητό και η αστυνομία και το FBI προσπαθούν να βρουν το κίνητρο για τη δολοφονία του Βερσάτσε.

Advertisement

3.30 π.μ.: Η Donatella και ο Santo φτάνουν στην Casa Casuarina από την Ιταλία, όπου οι εφημερίδες κυριαρχούνται από τον θάνατο του Gianni Versace. Η Casa Casuarina εξακολουθεί να περιβάλλεται από πλήθος κόσμου, θεατές, τηλεοπτικά συνεργεία, Τύπο – και θλιμμένους θαυμαστές.

Ο Gianni Versace ποζάρει με τα μοντέλα, από αριστερά, Christie Turlington, Karen Molderer και Linda Evangelista στο Μιλάνο (1992)

Η γρήγορη αποτέφρωση του Gianni Versace

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 1997

10 π.μ.: Η σορός του Gianni έχει μεταφερθεί από το νεκροτομείο του νοσοκομείου στο Riverside Gordon Funeral Home στο Μαϊάμι. Η Donatella και ο Santo παίρνουν τα προσωπικά αντικείμενα του νεκρού αδελφού τους – 1.173,63 δολάρια σε μετρητά και μια μικρή εικόνα της Παναγίας.

Η Donatella ντύνει το σώμα του αδελφού της έτοιμο για αποτέφρωση. Έχει ζητήσει από έναν τοπικό ανθοπώλη να δημιουργήσει πέντε συνθέσεις γύρω από το φέρετρο, κάθε μία από τις οποίες θα αντιπροσωπεύει ένα μέλος της οικογένειας Versace.

Η ταχύτητα με την οποία αποτεφρώνεται το σώμα του Gianni οδηγεί σε εικασίες ότι ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας ήταν θετικός στον ιό HIV και ότι τα αδέλφια του ήθελαν να αποφύγουν τυχόν εξετάσεις για να κρατήσουν την ασθένειά του μυστική και να προστατεύσουν το εμπορικό σήμα μόδας τους.

Advertisement

Η οικογένεια Βερσάτσε έχει αρνηθεί σθεναρά ότι ο Gianni ήταν θετικός στον ιό HIV. Εκείνο το βράδυ, όταν όλοι έχουν φύγει, η Donatella ανοίγει τις μεταλλικές πύλες της Casa Casuarina και φιλάει το σημείο όπου σκοτώθηκε ο αδελφός της.

Η κηδεία «πρίγκιπα» του Gianni Versace στο Μιλάνο

Τρίτη, 22 Ιουλίου 1997

6 μ.μ.: Μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία, η κηδεία του Gianni Versace πρόκειται να ξεκινήσει στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου, τον Duomo.

Το κτίριο είναι γεμάτο με διάσημα ονόματα από τον κόσμο της μόδας, της μουσικής, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ο Aga Khan είναι εκεί, όπως και το supermodel Naomi Campbell μαζί με τους συναδέλφους του Versace, Giorgio Armani και Karl Lagerfeld.

Η Donatella δήλωσε: «Ο Gianni σκοτώθηκε σαν αδέσποτο σκυλί. Θέλω να έχει μια κηδεία που να ταιριάζει σε πρίγκιπα».

Advertisement
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Karl Lagerfeld και ο Elton John, παρακολουθούν στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Gianni Versace

Εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες ασφαλείας περικυκλώνουν το κτίριο. Μια δακρυσμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα κάθεται δίπλα σε έναν ταραγμένο Έλτον Τζον και φωτογραφίζεται να τον παρηγορεί χαϊδεύοντάς του το χέρι- και οι δύο φορούν Versace για να τιμήσουν τον φίλο τους. Σε μόλις έξι εβδομάδες, ο Έλτον θα παίξει το Candle In The Wind στην κηδεία της ίδιας της Νταϊάνα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.

Η οικογένεια Versace ζήτησε από τον Elton John και τον Sting να τραγουδήσουν τον 23ο Ψαλμό, The Lord Is My Shepherd, αλλά η ιεραρχία του καθεδρικού ναού δεν είναι ευχαριστημένη με το γεγονός ότι δύο μη καθολικοί τραγουδούν και γι’ αυτό τους εξετάζουν πριν από τη λειτουργία για να δουν αν είναι «κατάλληλοι».

Ο Elton έγραψε: «Ήταν φρικτό, σαν να σε έσερνε ο διευθυντής του σχολείου στη συνέλευση». Τελικά, οι ιερείς δίνουν την άδειά τους και ο Sting και ο Elton John τραγουδούν, ενώ η Donatella και ο Santo κλαίνε. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στις ΗΠΑ, το ανθρωποκυνηγητό για τον Andrew Cunanan συνεχίζεται.

Το τέλος του Cunanan

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 1997

3.35μμ: Στην παραλία του Μαϊάμι, περίπου πέντε μίλια από την Casa Casuarina, ένας επιστάτης ονόματι Fernando Carreira και η σύζυγός του ελέγχουν ένα μεγάλο γαλάζιο οικιστικό σκάφος που φροντίζουν για λογαριασμό ενός πελάτη.

Advertisement

Η κλειδαριά της μπροστινής πόρτας είναι σπασμένη και όλα τα φώτα είναι αναμμένα στο σαλόνι- τα μαξιλάρια είναι διάσπαρτα στο πάτωμα. Ο Φερνάντο λέει στη γυναίκα του: «Κάποιος είναι εδώ – αυτή τη στιγμή».

Ξαφνικά ακούγεται ένας πυροβολισμός στον επάνω όροφο και το ζευγάρι τρέπεται σε φυγή, πεπεισμένο ότι δέχεται πυρά. Καθώς τα τηλεοπτικά ελικόπτερα αιωρούνται πάνω από το σκάφος, μια ομάδα SWAT της αστυνομίας καταφθάνει για να ξετρυπώσει τον δολοφόνο. Αλλά μόλις μπαίνουν μέσα ανακαλύπτουν τον Andrew Cunanan να κείτεται στο κρεβάτι μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Είχε αυτοπυροβοληθεί στο στόμα, χρησιμοποιώντας το όπλο με το οποίο είχε σκοτώσει τον Gianni Versace.

Ο Andrew Cunanan δεν άφησε σημείωμα αυτοκτονίας, οπότε πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα. Η αστυνομία εικάζει ότι πίστευε ότι ήταν ήδη καταδικασμένος σε θάνατο όντας θετικός στον ιό HIV και ένιωθε ότι δεν είχε τίποτα να χάσει με τις αποτρόπαιες πράξεις του.

Advertisement

Ο Antonio D’Amico εξακολουθεί να εργάζεται ως σχεδιαστής μόδας και ζει με το σύντροφό του στην ιταλική επαρχία. Μετά τον θάνατο του Gianni, η Donatella ανέλαβε τον ρόλο της καλλιτεχνικής διευθύντριας της μάρκας, μια θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Ήταν συντετριμμένη από τη δολοφονία του αδελφού της και είπε στον Elton John: Η ζωή μου είναι σαν το δικό σου Candle In The Wind! Θέλω να πεθάνω!. Ο Έλτον τη βοήθησε να απαλλαγεί από τον εθισμό της στην κοκαΐνη και τα χάπια.

Σήμερα, η Versace παραμένει μια κορυφαία, παγκόσμια μάρκα μόδας και η αξία της ξεπερνά τα 670 εκατομμύρια λίρες.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: