Προς κατάργηση τεκμήρια και Φόρος Πολυτελείας -Έρχεται «ανάσα» για περίπου 2 εκατ. πολίτες

Προς κατάργηση τεκμήρια και Φόρος Πολυτελείας -Έρχεται «ανάσα» για περίπου 2 εκατ. πολίτες
Advertisement

Η πολυαναμενόμενη κατάργηση των τεκμηρίων, αλλά και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, βρίσκεται στην ατζέντα του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου συστήματος εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να προκύψει, σταδιακά ωστόσο, η συγκεκριμένη διπλή φορολογική ελάφρυνση.

Advertisement

Με αυτό τον τρόπο θα «ανακουφιστούν» περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες και ενώ θεωρητικά θα υπάρξει πτώση των κρατικών εσόδων, αυτή αναμένεται να αντισταθμιστεί από την άρση ακινησίας, στην οποία έχουν θέσει τα οχήματά τους (αλλά και τα σκάφη τους) πολλοί ιδιοκτήτες τους, αλλά και από την ενίσχυση των πωλήσεων αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.

Το όφελος δε θα προκύψει μόνο για όσους έχουν ήδη αυτοκίνητα με κινητήρες πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, αλλά και όσους θα ήθελαν να αγοράσουν οχήματα μεγάλου κυβισμού και το απέφευγαν, λόγω φορολογίας.

Υπενθυμίζεται, ότι τα τεκμήρια για τα επιβατικά οχήματα είναι τα εξής:

• Αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ., τεκμήριο διαβίωσης 4.000 ευρώ
• Αυτοκίνητα 1.200 κ.εκ. έως και 2.000 κ.εκ. παίρνουν προσαύξηση 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
• Αυτοκίνητα 2.001 κ.εκ. έως και 3.000 κ.εκ. παίρνουν προσαύξηση 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
• Αυτοκίνητα πάνω από 3.000 κ.εκ. – προσαύξηση 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Advertisement

Βέβαια, όσο πιο παλιό είναι ένα όχημα, τόσο μειώνεται και το σχετικό τεκμήριο. Για αυτοκίνητα 5ετίας ως 10ετίας, η μείωση είναι 30%, ενώ για οχήματα που κυκλοφορούν πάνω από 10 χρόνια, η σχετική ελάφρυνση φτάνει το 50%.

Όσο για το φόρο πολυτελείας, που επίσης οδεύει προς κατάργηση, σε αυτοκίνητα από 1.929 κ.εκ. μέχρι και 2.500 κ.εκ. υπολογίζεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης. Από εκεί και πάνω, για κινητήρες με περισσότερα κυβικά εκατοστά, το ποσοστό αγγίζει το 13% της δαπάνης.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: