Η Amazon μπήκε (και) στην αγορά smart οικιακών συσκευών, εξαγοράζοντας για 1,65 δισ. την iRobot

Η Amazon μπήκε (και) στην αγορά smart οικιακών συσκευών, εξαγοράζοντας για 1,65 δισ. την iRobot
Advertisement

Έναντι 1,65 δισ. δολαρίων πρόκειται να εξαγοράσει η Amazon την εταιρεία κατασκευής της ρομποτικής σκούπας Roomba.

Η εξαγορά της iRobot σηματοδοτεί την είσοδο του τεχνολογικού κολοσσού στην αγορά των «έξυπνων» συσκευών σπιτιού και της ρομποτικής.

Advertisement

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Amazon, η εταιρεία θα καταβάλει 61 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, στο πλαίσιο μίας εξαγοράς που αποτιμά την iRobot στα 1,7 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της.

Σημειώνεται πως μόλις πριν δύο εβδομάδες, η Amazon ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει μία αλυσίδα ιατρικών γραφείων.

Έτσι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της αμερικανικής επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, φαίνεται πως η Amazon επεκτείνεται σε περαιτέρω κλάδους πέραν του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενισχύοντας το ρόλο της στην παγκόσμια αγορά.

Advertisement

Αγορά οικιακών συσκευών

Μέσω της iRobot, η Amazon θα μπορέσει να διεισδύσει περαιτέρω στις οικιακές συσκευές. Βέβαια, πέρυσι ο τεχνολογικός κολοσσός διοχέτευσε στην αγορά ένα οικιακό ρομπότ, το Astro, το οποίο όμως – στην τιμή των 1.450 ευρώ – δεν τράβηξε σημαντικό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η iRobot κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις, καθώς οι οικογένειες φάνηκε να αναζητούν εύκολες λύσεις για να διατηρήσουν καθαρά τα σπίτια τους.

Ωστόσο, μετά την άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων, η ζήτηση περιορίστηκε, με τα έσοδα της εταιρείας να φτάνουν τα 255,4 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο φέτος, χαμηλότερα από το προσδοκώμενο κατά τη μέση εκτίμηση.

Advertisement

Η iRobot διαφημίζει πως η σκούπα Roomba και η σφουγγαρίστρα Braava «μπορούν να χαρτογραφήσουν το πάτωμα ενός σπιτιού, να αισθανθούν αλλαγές στο είδος του πατώματος που καθαρίζεται, να καθαρίσουν λεκέδες, να αποφύγουν αντικείμενα και εμπόδια (όπως σκάλες) και να προσεγγίσουν με έξυπνο τρόπο τη βάση τους για να επαναφορτίσουν, μεταξύ άλλων καινοτόμων χαρακτηριστικών».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: