Έρχονται και στην Ευρώπη τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer και Moderna για την Όμικρον -Πράσινο φως από ΕΜΑ

Έρχονται και στην Ευρώπη τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer και Moderna για την Όμικρον -Πράσινο φως από ΕΜΑ
Advertisement

Η ρυθμιστική Αρχή της Ευρώπης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έδωσε το «πράσινο φως» για τα επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna, τα οποία στοχεύουν τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται να ξεκινήσει τη χορήγηση των νέων εμβολίων ενόψει ενός νέου κύματος Covid-19 που αναμένεται να εμφανιστεί τον χειμώνα.

Advertisement

Οι νέες ενισχυτικές δόσεις στοχεύουν στην καταπολέμηση της παραλλαγής BA.1 του στελέχους Όμικρον και της αρχικής μορφής του ιού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα.

Οι συστάσεις απευθύνονται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον τον βασικό εμβολιασμό κατά της COVID-19, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Το τελικό πράσινο φως θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα.

Advertisement

Ο ΕΜΑ γράφει σε ανακοίνωσή του:

«Τα εμβόλια είναι προσαρμοσμένα (δηλαδή, ενημερωμένα) για να ταιριάζουν καλύτερα με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν.

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια μπορούν να διευρύνουν την προστασία έναντι διαφορετικών παραλλαγών και επομένως αναμένεται να συμβάλουν στη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας έναντι της COVID-19 καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Μελέτες έδειξαν ότι τα Comirnaty Original/Omicron BA.1 και Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι του Όμικρον BA.1 και του αρχικού στελέχους SARS-CoV-2 σε άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Advertisement

Συγκεκριμένα, ήταν πιο αποτελεσματικά στην πυροδότηση ανοσολογικών αποκρίσεων έναντι της υποπαραλλαγής BA.1 από τα αρχικά εμβόλια.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν στα προσαρμοσμένα εμβόλια ήταν συγκρίσιμες με αυτές που παρατηρήθηκαν με τα αρχικά και ήταν τυπικά ήπιες και δεν είχαν μεγάλη διάρκεια».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: