Μαρουσάκης: Φθινοπωρινός καύσωνας προ των πυλών και από την άλλη εβδομάδα… βαθύ φθινόπωρο

Μαρουσάκης: Φθινοπωρινός καύσωνας προ των πυλών και από την άλλη εβδομάδα… βαθύ φθινόπωρο
Advertisement

Για άνοδο της θερμοκρασίας που θα θυμίζει έντονα έναν μίνι κύμα καύσωνα στην καρδιά του Σεπτεμβρίου προβλέπει για τις επόμενες ημέρες ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τη δυτική Μεσόγειο και τις ακτές της βόρειας Αφρικής ανατολικότερα, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο του υδραργύρου, για να πλησιάσει σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ακόμη και τους 40°», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι από την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει απότομη αλλαγή του καιρού.

Advertisement

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ» ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Μπορεί τις τελευταίες ώρες η θερμοκρασία να σημειώνει πτώση σε αρκετές περιοχές, μιας και μια ατμοσφαιρική διαταραχή από τα βόρεια Βαλκάνια κινούμενη ανατολικά επηρεάζει με τα νότια τμήματά της την ανατολική και βόρεια χώρα, παρόλα αυτά το καλοκαίρι, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Έτσι, μπορεί οι επόμενες δύο ημέρες να φέρουν ακόμη και κρύο τις πρωινές ώρες προς τα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα με τον υδράργυρο να προσεγγίζει θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους 10°, σύντομα όμως αυτό θα ανατραπεί, μιας και το τριήμερο Πέμπτη με Σάββατο θα θυμίζει πραγματική «σάουνα» για αρκετές περιοχές.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη, όπως μπορούμε να δούμε και στον χάρτη μας, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τη δυτική Μεσόγειο και τις ακτές της βόρειας Αφρικής (πορτοκαλί – κόκκινες αποχρώσεις) ανατολικότερα, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο του υδραργύρου, για να πλησιάσει σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ακόμη και τους 40°.

Advertisement

Ακόμη όμως και σε περιοχές όπου θα σημειωθούν χαμηλότερες θερμοκρασίες, η αυξημένη σχετική υγρασία θα οδηγήσει τη δυσφορία σε υψηλά επίπεδα και είναι κάτι που θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε για τον οποίο χαρακτηρίζουμε αυτό το κύμα ζέστης σαν «καύσωνα» κυρίως λόγω της αυξημένης σχετικής υγρασίας όπου θα συνοδεύουν αυτές τις θερμές αέριες μάζες και που θα κάνουν σε ορισμένες περιοχές αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

«ΒΑΘΥ» ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το θερμοκρασιακό «ασανσέρ» φαίνεται να συνεχίζεται και την άλλη εβδομάδα όπου αυτή τη φορά πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα κατέβουν από τη βόρεια Ευρώπη αναγκάζοντας τον υδράργυρο σε πραγματική βουτιά μιας και υπολογίζουμε μια πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 12° με 14° βαθμών με τις ελάχιστες θερμοκρασίες (θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί) να θυμίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και Χειμώνα.

Advertisement

Παράλληλα θα μας έρθουν και αρκετές βροχές, αυτά όμως θα αναλυθούν περισσότερο όταν πλησιάσουμε σε αυτό το καιρικό γεγονός.

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το τρίτο δεκαήμερο του μήνα θα συναντήσουμε ένα αρκετά φθινοπωρινό σκηνικό που ίσως θυμίσει και κάτι από Χειμώνα.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και σε όλους!

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: