Απίστευτο: Στην Κίνα δοκιμάζουν αυτοκίνητο που δεν πατάει στην άσφαλτο! [βίντεο]

Απίστευτο: Στην Κίνα δοκιμάζουν αυτοκίνητο που δεν πατάει στην άσφαλτο! [βίντεο]
Advertisement

Τα αεροπλάνα πετάνε και τα αυτοκίνητα κυλούν στο έδαφος. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας, αλλά στην Κίνα προσπαθούν να προσθέσουν ικανότητες… αιώρησης και στα αυτοκίνητα!

Ένα αυτοκίνητο βάρους 2,8 τόνων κατάφερε να αιωρηθεί 35 mm πάνω από την άσφαλτο και να κινηθεί σε αυτοκινητόδρομο της επαρχίας Jiangsu της ανατολικής Κίνας, σύμφωνα με την China Daily, αξιοποιώντας την τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης (maglev).

Advertisement

Το συγκεκριμένο όχημα αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Southwest Jiaotong της πόλης Chengdu. Στο κάτω μέρος του εγκαταστάθηκε μια συστοιχία μόνιμου μαγνήτη για αιώρηση, ενώ στον αυτοκινητόδρομο στρώθηκε με ράγα αγωγού που επέτρεπε στο αυτοκίνητο να αιωρείται.

«Θα επικεντρωθούμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των οχημάτων με τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης», ξεκαθάρισε ο Deng Zigang, καθηγητής στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, ο οποίος ελπίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην αύξηση της αυτονομίας των αυτοκινήτων στο μέλλον.

Περισσότερα στοιχεία για τη δοκιμή δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι η ανάπτυξη των συγκεκριμένων τύπων αυτοκινήτων βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που κινεί τα ασιατικά μαγνητικά τρένα.

Advertisement

Πάντως, στη συγκεκριμένη δοκιμή, διαπιστώθηκε ότι, παρά την αιώρηση, το αυτοκίνητο εμφάνισε ταλαντώσεις που το έκαναν να ακουμπήσει το έδαφος με τους τροχούς σε μέρος της διαδρομής.

Σαφώς υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν, όπως το τι θα συμβεί σε περίπτωση σύγκρουσης με άλλο όχημα ή με τυχόν εμπόδιο που θα βρεθεί μπροστά του.

Αυτή είναι η δεύτερη – γνωστή, τουλάχιστον – προσπάθεια χρησιμοποίησης της τεχνολογίας maglev στον ευρύτερο χώρο της αυτοκίνησης.

Advertisement

Το 2016 η  Goodyear «οραματίστηκε» το πρωτότυπο ελαστικό Eagle-360 ως μια πιθανή λύση σε μερικά από τα προβλήματα που θα μπορούσε να παρουσιάσει η αυτόνομη οδήγηση του μέλλοντος: Ένα σφαιρικό ελαστικό που λειτουργούσε συνδεδεμένο με μαγνητική ανύψωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες αργότερα από τη δοκιμή του αυτοκινήτου με τεχνολογία maglev, οι Κινέζοι πραγματοποίησαν και άλλη μία δοκιμή, αυτή τη φορά με ταχύτητες άνω των 200 km/h.

Συνολικά 8 αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν, πέντε εκ των οποίων ήταν ηλεκτρικά, σε ένα άλλο τμήμα 7,9 km του αυτοκινητοδρόμου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ταχύτητες άγγιξαν τα 230 km/h.

Advertisement

Οι δοκιμές οργανώθηκαν από τις επαρχιακές αρχές μεταφορών και είχαν στόχο να μελετήσουν τη σχεδίαση του δρόμου και τα μέτρα ασφαλείας για οδήγηση υψηλής ταχύτητας.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: