Το diesel κίνησης στην Ελλάδα θα γίνει ακριβότερο από τη βενζίνη από την 1η Οκτωβρίου

Το diesel κίνησης στην Ελλάδα θα γίνει ακριβότερο από τη βενζίνη από την 1η Οκτωβρίου
Advertisement

Από την 1η Οκτωβρίου, αν δεν αλλάξει κάτι, αναστέλλεται η καταβολή επιδότησης 15 λεπτών (με ΦΠΑ) στην αντλία για το diesel κίνησης, κάτι που θα εκτοξεύσει τη μέση τιμή πάνω από τα 2 ευρώ, έναντι 1,897 ευρώ που είναι σήμερα.

Αν συμβεί αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα η τιμή του diesel κίνησης θα ξεπεράσει αυτή της αμόλυβδης βενζίνης (1,956 ευρώ μέση τιμή σήμερα), ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί για μία σειρά επαγγελματιών, αφού οι μεταφορές γίνονται κατά βάση με οχήματα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο diesel κίνησης. Έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες ανατιμήσεις εξαιτίας αυτού του λόγου.

Advertisement

Σημαντική όμως επιβάρυνση θα έχουν όλοι εκείνοι που έχουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αφού θα δουν το κόστος μεταφοράς τους να εκτινάσσεται στα ύψη.

Αύξηση 50% της τιμής του diesel σε ένα χρόνο

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή του diesel κίνησης πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στα 1,395 ευρώ το λίτρο, ενώ εφέτος είναι στα επίπεδα του 2,047 ευρώ (περιλαμβάνονται και τα 15 λεπτά της επιδότησης), αύξηση της τάξεως του 48%.

Την ίδια στιγμή η βενζίνη εμφανίζεται σε μέσα επίπεδα αυξημένη σε ποσοστό 16%, με την μέση τιμή να είναι στο 1,956 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή ήταν τα 1,692 ευρώ.

Advertisement

Η μεγάλη αυτή διαφορά προκύπτει από τις τιμές διυλιστηρίου, με την αύξηση εκεί να έχει αυξηθεί κατά 103%. Συγκεκριμένα, πέρυσι η τιμή διυλιστηρίου ήταν στα 0,5353 ευρώ το λίτρο και φέτος εκτοξεύθηκε στα 1,091 ευρώ (προσθέτοντας και την επιδότηση των 15 λεπτών).

Εισηγήσεις να διατηρηθεί η επιδότηση

Υπάρχουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση να συνεχιστεί η επιδότηση για όσο διάστημα παραμένει σε αυτά τα επίπεδα η τιμή του diesel κίνησης.

Ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επιπλέον η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο πετρέλαιο θέρμανσης (-25 λεπτά ανά λίτρο, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, στην αντλία).

Advertisement

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του μήνα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι έως τότε θα έχει αποκατασταθεί η ισορροπία και να μειωθεί η τιμή έναντι της βενζίνης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την κρίση η διαφορά ανάμεσα στην βενζίνη και το diesel κίνησης ήταν της τάξεως των 30 λεπτών το λίτρο, ενώ αντίθετα σήμερα η διαφορά είναι περίπου 10 λεπτά υπέρ του diesel κίνησης.

Να τονιστεί ότι η επιδότηση 15 λεπτών είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο και αρχικά είχε δοθεί παράταση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης επιδότησης μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια δόθηκε νέα παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Advertisement

Πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Στις διεθνείς αγορές η τάση συνεχίζει να είναι πτωτική για το Brent και το WTI. Η τιμή του Brent είναι στα 91,35 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 3,2%, ενώ η τιμή του αμερικάνικου αργού (WTI) στα 85,11 δολάρια.

Το ευρώ που επηρεάζει και αυτό την διαμόρφωση των τιμών στην αντλία σημειώνει μικρή άνοδο υπερβαίνοντας οριακά την ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του δολαρίου.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: