«Συναγερμός» στην ΕΕ: Έξαρση κρουσμάτων από μολυσματικό στέλεχος ηπατίτιδας σε 7 χώρες

«Συναγερμός» στην ΕΕ: Έξαρση κρουσμάτων από μολυσματικό στέλεχος ηπατίτιδας σε 7 χώρες
Advertisement

Ανησυχία προκαλούν στην ΕΕ τα εκατοντάδες κρούσματα από μολυσματικό στέλεχος ηπατίτιδας Α, με την μετάδοση να γίνεται – σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και μέσω μολυσμένων τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, 303 περιπτώσεις με πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελέχη της ηπατίτιδας Α εντοπίστηκαν σε:

Advertisement

• Αυστρία (7),
• Γερμανία (8),
• Ουγγαρία (161),
• Ολλανδία (8),
• Σλοβενία ​​(35),
• Σουηδία (8), και
• Ηνωμένο Βασίλειο (76).

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, οι αρχές της Ουγγαρίας ανέφεραν μαζικά κρούσματα ηπατίτιδας Α με τον γονότυπο ΙΒ, τα οποία έχουν ανέλθει πλέον σε 161 από τον περασμένο Δεκέμβριο (139 άνδρες, 22 γυναίκες).

Ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων των κρουσμάτων μειώνεται στη χώρα από τον περασμένο Ιούνιο. Αρκετά μολυσμένα άτομα αυτοαναγνωρίστηκαν ως ομοφυλόφιλοι, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μετάδοση μέσω σεξουαλικών επαφών, εν΄ώ αρκετοί ασθενείς έχουν νοσηλευτεί.

Advertisement

Τον Ιούλιο του 2022, υπήρχε υποψία τροφογενούς επιδημίας συνδεδεμένης με εστιατόριο στην Ουγγαρία, όπου 16 άτομα αρρώστησαν με λοίμωξη από HAV IB.

Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κρύα σούπα φτιαγμένη με κατεψυγμένα μούρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει εντοπιστεί σαφής πηγή μόλυνσης, αλλά οι επιδημιολογικές έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πιθανές τροφιμογενείς λοιμώξεις εκτός από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Ο ιός της ηπατίτιδας Α είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και σε διάφορες μεθόδους συντήρησης όπως η κατάψυξη.

Advertisement

Ως εκ τούτου, η πιθανή μετάδοση που μεταδίδεται από τα τρόφιμα θα πρέπει να διερευνάται όταν αναφέρονται πολλά κρούσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών – συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού πλυσίματος με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας, της αλλαγής πάνας και πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού – παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Α.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: