Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν: Θα πατήσει τελικά το κουμπί; Πόσο πιθανός είναι πρακτικά ο πυρηνικός πόλεμος

Advertisement

Το τελευταίο διάστημα, δημοσιογράφοι, αναλυτές και παρατηρητές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εγρήγορση, προσπαθώντας να απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα: Θα κάνει πράξη ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις απειλές του για τα πυρηνικά;

Δεκάδες άρθρα, αναλύσεις και έρευνες σε έγκριτα δημοσιογραφικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επιχειρούν καθημερινά να σκιαγραφήσουν τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου, προκειμένου να βγάλουν ένα συμπέρασμα για το πόσο ρεαλιστικές είναι οι απειλές του.

Advertisement

Ο ίδιος ο Πούτιν κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους, καθώς από τη μία δηλώνει πως «δεν μπλοφάρει» για τα πυρηνικά και από την άλλη το Κρεμλίνο ισχυρίζεται πως δεν βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι αναλυτές όσο και οι αξιωματούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τέτοιου είδους διατυπώσεις.

Σύμφωνα με την «Washington Post», οι αναλυτές προς το παρόν θεωρούν ότι ο κίνδυνος ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο εξακολουθεί να είναι χαμηλός. Ενδεικτικό είναι ότι η CIA τονίζει ότι δεν έχει δει σημάδια επικείμενης ρωσικής πυρηνικής επίθεσης.

Advertisement

Ωστόσο, οι όρκοι του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να υπερασπιστεί τη χώρα του στον πόλεμο στην Ουκρανία λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.

Το ίδιο ισχύει και για όσα ισχυρίστηκε την Παρασκευή, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δημιούργησαν προηγούμενο» ρίχνοντας ατομικές βόμβες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυξάνοντας περαιτέρω τα πυρηνικά διακυβεύματα.

Ο πρώην πράκτορας της KGB έχει επιδείξει την όρεξή του για ρίσκο και επιθετικότητα. Είναι δύσκολο, ακόμη και για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, να καταλάβουν εάν ο Πούτιν μπλοφάρει ή σκοπεύει πραγματικά να σπάσει τα «πυρηνικά ταμπού».

Advertisement

Πολλά εξαρτώνται από το πώς ο Ρώσος αντιλαμβάνεται την απειλή για το κράτος και την κυριαρχία του. Ο Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια υπαρξιακή μάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία, όπως λέει, θέλει να καταστρέψει τη Ρωσική Ομοσπονδία και να κλέψει τον έλεγχο των τεράστιων φυσικών της πόρων.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, μάλιστα, επιτρέπει πυρηνικό χτύπημα μετά από «επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με συμβατικά όπλα, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν έχει ζητήσει στρατηγικό χτύπημα με πυρηνικά όπλα, που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία.

Αυτά τα πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία σε μια άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμα για μάχη. Ωστόσο, τα αποθέματά της σε κεφαλές μικρότερης εμβέλειας -τα λεγόμενα τακτικά όπλα, που ο Πούτιν μπορεί να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία- δεν είναι αρκετά, λένε οι αναλυτές.

Advertisement

Είναι αυτά ακριβώς τα όπλα των οποίων τη χρήση πρέπει να εξετάσει η Μόσχα για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της ρωσικής περιοχής της Τσετσενίας. Τέτοια όπλα μπορούν να πέσουν από αεροπλάνα, να εκτοξευθούν από πυραύλους στο έδαφος, σε πλοία ή υποβρύχια ή να χρησιμοποιηθούν από επίγειες δυνάμεις.

Μπορεί η Ρωσία να μην έχει δημοσιεύσει πλήρη κατάλογο των τακτικών πυρηνικών όπλων της και των δυνατοτήτων τους, γεγονός είναι, πάντως, πως αποτελεί τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, με βάση τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει: έχει 5.977 κεφαλές, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 5.428, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: