Η άγνωστη ιστορία του φημισμένου αρώματος Miss Dior -Πήρε το όνομά του από την αδελφή του Christian που πολέμησε τους Ναζί

Η άγνωστη ιστορία του φημισμένου αρώματος Miss Dior -Πήρε το όνομά του από την αδελφή του Christian που πολέμησε τους Ναζί
Advertisement

Πρόκειται για ένα άρωμα που έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, πουλώντας εκατομμύρια μπουκάλια κάθε χρόνο. Όταν το «Miss Dior» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947, ο δημιουργός του Christian Dior, είχε ιδρύσει τον ομώνυμο οίκο μόδας μόλις ένα χρόνο νωρίτερα.

Και παρόλο που η δημιουργία του Dior έγινε ένα από τα μεγαλύτερα brand στον κόσμο, η αδερφή του που ενέπνευσε τη δουλειά του, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανώνυμη. Τώρα, όμως, το νέο βιβλίο «Miss Dior: A Story of Courage and Couture», της συγγραφέως Justine Picardie, αποκαλύπτει την αξιοσημείωτη ζωή της Catherine Dior.

Advertisement

Η Picardie λέει πως, μετά την πτώση της Γαλλίας στη ναζιστική Γερμανία το 1940 μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Catherine έγινε ένα γενναίο μέλος της Γαλλικής Αντίστασης.

Στη συνέχεια, καθώς ο αδερφός της συνέχιζε να εργάζεται στο Παρίσι για τον couturier Lucien Lelong, ο οποίος φρόντιζε τις γυναίκες των Γάλλων συνεργατών των Ναζί και των Γερμανών αξιωματούχων, η Catherine συνελήφθη το 1944 αφότου ένα μέλος της αντίστασης την πρόδωσε μαζί με άλλους 25 μαχητές.

Αφού βασανίστηκε σκληρά, στάλθηκε πρώτα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπουργκ και στη συνέχεια σε άλλα τρία στρατόπεδα, όπου επέζησε μήνες καταναγκαστικών έργων. Η Catherine ήταν τότε μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν από τους Ναζί να ξεκινήσουν μια «πορεία θανάτου».

Advertisement

Κατάφερε όμως να επιζήσει φεύγοντας κρυφά από την ομάδα των κρατουμένων και των φρουρών τους, όταν έφτασαν στην πόλη της Δρέσδης, η οποία είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τις συμμαχικές βόμβες μόλις εβδομάδες νωρίτερα.

Τον Μάιο του 1945, η Catherine επέστρεψε στη Γαλλία και συναντήθηκε με τον αδερφό της στο σιδηροδρομικό σταθμό. Στην αρχή δεν την αναγνώρισε λόγω όλων αυτών που είχε περάσει.

Προφανώς εμπνευσμένος από το θάρρος της αδερφής του, ο Christian Dior αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του οίκο μόδας και όταν έδειξε την πρώτη του κολεξιόν New Look, ήταν το Miss Dior, το άρωμα που πήρε το όνομα από την αγαπημένη του αδερφή, που ψεκάστηκε σε όλο το κομψό παρισινό κτίριο.

Advertisement

Γεννημένη το 1917, η Catherine ήταν 12 χρόνια μικρότερη από τον αδερφό της. Αλλά παρά το χάσμα ηλικίας, το ζευγάρι ήταν πιο κοντά από τα πέντε αδέρφια. Τα παιδιά μεγάλωσαν χωρίς να στερηθούν τίποτα σε ένα σπίτι στη Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία, αλλά πτώχευσαν όταν ο επιχειρηματίας πατέρας τους έχασε την περιουσία του στο κραχ της Wall Street και η μητέρα τους πέθανε από σηψαιμία το 1931.

Η οικογένεια του Christian Dior – οι γονείς του και τα τέσσερα αδέρφια του

Ο Christian Dior, που ήταν τότε 26 ετών, εργαζόταν ως ελεύθερος σχεδιαστής μόδας στο Παρίσι. Πήρε την 14χρονη αδερφή του να ζήσει μαζί του και εκείνη έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας καπέλα, γάντια και αξεσουάρ.

Η συγγραφέας λέει στο βιβλίο της πώς η Catherine έκανε το μοντέλο για τα πρώτα σχέδια του αδερφού της, με φωτογραφίες να την δείχνουν να φορά ένα κομψό μαύρο φόρεμα και διακοσμητικό κολιέ.

Μετά την εισβολή του Χίτλερ στη Γαλλία, ο Christian και η Catherine έφυγαν αρχικά από το Παρίσι για την αγροικία του πατέρα τους στην Προβηγκία στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σύντομα ο Christian επέστρεψε στο Παρίσι για να εργαστεί στο Lelong, ενώ η Catherine παρέμεινε εκεί που ήταν.

Advertisement

Στη συνέχεια, σε ένα ταξίδι στις Κάννες, η Catherine γνώρισε το μέλος της Γαλλικής Αντίστασης Hervé des Charbonneries και το ζευγάρι ερωτεύτηκε, παρόλο που εκείνος ήταν παντρεμένος. Μαζί με την μητέρα του και τη σύζυγό του, ο Hervé ήταν μέλος του δικτύου πληροφοριών «F2», τα μέλη του οποίου είχαν στενούς δεσμούς με πολωνικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων στους συμμαχικούς διοικητές.

Όταν η Catherine έγινε μέλος του δικτύου τους, έγινε κι αυτή στόχος για το δίκτυο των πληροφοριοδοτών και των μελών της φασιστικής πολιτοφυλακής που υποστήριζαν το καθεστώς του Vichy, το οποίο με τη σειρά του στήριζε τον Χίτλερ.

Όταν έλαβε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που την προειδοποιούσε ότι κινδύνευε, η Catherine μετακόμισε στο Παρίσι και έστησε την αντίστασή της από το διαμέρισμα του Christian Dior. Ακριβώς απέναντι ήταν το διάσημο εστιατόριο Maxim’s, όπου Γερμανοί αξιωματικοί απολάμβαναν υπέροχα γεύματα καθώς η ναζιστική σβάστικα πετούσε πάνω από τον Πύργο του Άιφελ.

Advertisement

Ωστόσο, όταν οι F2 προδόθηκαν από το μέλος του Μαντλίν Μαρσάντ, η Catherine συνελήφθη από τέσσερις ένοπλους άνδρες που την πήγαν σε ένα διαμέρισμα και την βασάνισαν. Σε μια κατάθεσή της στους ερευνητές εγκλημάτων πολέμου το 1945, η Catherine είπε για την εμπειρία: «Όταν έφτασα στο κτίριο, υποβλήθηκα αμέσως σε ανάκριση σχετικά με τις δραστηριότητές μου στην Αντίσταση και επίσης για την ταυτότητα των αρχηγών κάτω από τους οποίους εργαζόμουν.

Αυτή η ανάκριση συνοδεύτηκε από θηριωδίες: γροθιές, κλωτσιές, χαστούκια κλπ. Όταν η ανάκριση αποδείχθηκε μη ικανοποιητική, με πήγαν στο μπάνιο. Με έγδυσαν, μου έδεσαν τα χέρια και με βύθισαν στο νερό, όπου έμεινα για περίπου τρία τέταρτα της ώρας».

Οι επανειλημμένες αναγκαστικές βυθίσεις σε ένα λουτρό παγωμένου νερού, οδήγησαν στον παραλίγο πνιγμό της Catherine Dior, προτού την αναγκάσουν να γονατίσει σε τριγωνικές ξύλινες ράβδους με τα χέρια πίσω και τους καρπούς της με χειροπέδες.

Advertisement

Τα μαρτύριά της όμως δεν τελείωσαν εκεί. Στις 15 Αυγούστου η Catherine έγινε μία από τις τελευταίες 400 γυναίκες που απελάθηκαν από το Παρίσι στη Γερμανία, προτού ελευθερωθεί η Γαλλία μόλις δέκα ημέρες αργότερα.

Η Catherine μεταφέρθηκε αρχικά στο Ράβενσμπουργκ – το μόνο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης αποκλειστικά για γυναίκες – στη βόρεια Γερμανία. Περίπου 130.000 γυναίκες κρατήθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια των 6 ετών λειτουργίας του και μεταξύ 30.000 και 90.000 έχασαν τη ζωή τους.

Κατά τη διάρκεια των 8 μηνών που ήταν αιχμάλωτη, αναγκάστηκε να εργάζεται επί 12 ώρες την ημέρα σε εργοστάσιο πυρομαχικών, όπου οι θειούχες αναθυμιάσεις από τα όπλα που έφτιαχνε, έβλαψαν τους πνεύμονές της. Το αξιοσημείωτο είναι πως η γενναία γυναίκα βρήκε το θάρρος και τη δύναμη ακόμη και να σαμποτάρει τα μηχανήματα.

Advertisement

Στο υπό-στρατόπεδο Αμπντερόντα, η Catherine ήταν μεταξύ των κρατουμένων που αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο τσιμεντένιο πάτωμα, χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες. Δεχόταν επίσης χτυπήματα από φρουρούς των SS και λάμβαναν ελάχιστη τροφή για να επιβιώσουν, προκαλώντας πολλούς να αρρωστήσουν και να πεθάνουν από ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του τύφου και της δυσεντερίας.

Ωστόσο, η συγγραφέας γράφει ότι η Catherine παρέμεινε ζωντανή από την έντονη επιθυμία της να επιστρέψει το οικογενειακό τους σπίτι στην Προβηγκία. Στις 21 Απριλίου, οκτώ ημέρες αφότου η ίδια και άλλοι κρατούμενοι στάλθηκαν σε πορεία θανάτου μακριά από τα στρατεύματα των Συμμάχων και των Σοβιετικών, η Catherine μπόρεσε να δραπετεύσει.

Τον επόμενο μήνα, επέστρεψε στο Παρίσι, όπου συνάντησε ξανά τον σοκαρισμένο Christian Dior. Αφού πέρασε τους καλοκαιρινούς μήνες για να αναρρώσει στην Προβηγκία, η Catherine επέστρεψε στο Παρίσι με τον αγαπημένο της Hervé. Το ζευγάρι μετακόμισε στο διαμέρισμα του Christian Dior και δημιούργησαν μια επιχείρηση λουλουδιών.

Advertisement

Η Picardie λέει πώς η επιστροφή της Catherine φάνηκε να επιφέρει μια αλλαγή στον Christian. Ενώ προηγουμένως είχε δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός δικού του οίκου μόδας, τον Απρίλιο του 1946 έκανε ακριβώς αυτό.

Η πρώτη του συλλογή το 1947 ονομάστηκε «New Look» λόγω των στρογγυλεμένων ώμων, τη στενή μέση και την μακριά φούστα. Το άρωμα που πήρε το όνομα της αδερφής του και με το οποίο ψέκασε τον οίκο μόδας είχε ένα ξεχωριστό λουλουδάτο άρωμα, το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο για δεκαετίες.

Κομμάτι της πρώτης κολεξιόν του Christian Dior, «New Look»

Πριν από το θάνατό του σε ηλικία 57 ετών το 1957, ο Christian Dior είχε χαρακτηρίσει την Catherine ως «ηθικό κληρονόμο» του, καθιστώντας την υπεύθυνη για την καλλιτεχνική του κληρονομιά και υποστήριξε τη δημιουργία του μουσείου Dior στη Νορμανδία.

Η Catherine αφιέρωσε επίσης μεγάλο μέρος του χρόνου της στη φροντίδα των τριανταφυλλιών της κοντά στην οικογενειακή κατοικία στην Προβηγκία. Πέθανε το 2008 σε ηλικία 91 ετών.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: