Η συχνή χρήση ισιωτικών στα μαλλιά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας

Η συχνή χρήση ισιωτικών στα μαλλιά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας
Advertisement

Τα προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας στις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν συχνά, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Υπολογίσαμε ότι το 1,64% των γυναικών που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ισιωτικό μαλλιών θα εμφάνιζαν καρκίνο της μήτρας μέχρι την ηλικία των 70 ετών, αλλά για εκείνες που κάνουν συχνή χρήση, ο κίνδυνος αυτός ανέρχεται στο 4,05%,» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ασφάλειας Υγείας (NIEHS), των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλεξάνδρα Γουάιτ.

Advertisement

Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος της μήτρας είναι ο πιο κοινός γυναικολογικός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με τα ποσοστά να είναι αυξημένα ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων γυναικών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 33.947 φυλετικά διαφορετικές γυναίκες, ηλικίας 35 έως 74 ετών, κατά μέσο όρο για σχεδόν 11 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 378 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο της μήτρας. Ενώ όσες είχαν κάνει χρήση των προϊόντων περισσότερες από τέσσερις φορές τον προηγούμενο χρόνο, οι πιθανότητες ήταν έως και δυόμισι φορές περισσότερες.

Όσο για τις γυναίκες που δεν έκαναν συχνή χρήση τον περασμένο χρόνο, ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας παραμένει αυξημένος, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Advertisement

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ισιωτικά μαλλιών περιέχουν τις λεγόμενες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Στο παρελθόν είχαν συσχετιστεί με αυξημένο κινδύνου καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

«Αυτά τα ευρήματα είναι τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία συσχέτισης μεταξύ της χρήσης προϊόντων ισιώματος μαλλιών και του καρκίνου της μήτρας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό συγκεκριμένων χημικών ουσιών που οδηγούν σε αυτόν τον συσχετισμό», σημειώνει η Αλεξάνδρα Γουάιτ και οι συνεργάτες της στο Journal of the National Cancer Institute.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: