«Ο Πούτιν έτοιμος να καταστρέψει τον κόσμο και τον εαυτό του»: Διάσημος Ρώσος συγγραφέας μιλά έξω απ’ τα δόντια

«Ο Πούτιν έτοιμος να καταστρέψει τον κόσμο και τον εαυτό του»: Διάσημος Ρώσος συγγραφέας μιλά έξω απ’ τα δόντια
Advertisement

«Άνθρωπος του πολέμου, παλιόπαιδο, κακοποιός»: ο διάσημος Ρώσος συγγραφέας Βίκτορ Γεροφέγεφ δεν διστάζει να πει σταράτα τη γνώμη του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και για το τι πιστεύει ότι είναι ικανός να κάνει.

Μετανάστης στη Γερμανία από την περασμένη άνοιξη, ο 75χρονος Γεροφέγεφ, ένας από τους πιο διακεκριμένους αντιφρονούντες συγγραφείς της σύγχρονης Ρωσίας, φίλος του δολοφονηθέντος το 2015 ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ και του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, μίλησε σε talkshow του ARD πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, που είχε θέμα το βομβαρδισμό πόλεων της Ουκρανίας και τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν για τον Ρώσο πρόεδρο χωρίς να μασά τα λόγια του.

Advertisement

«Είναι άνθρωπος του πολέμου», είπε ο Ρώσος συγγραφέας για τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. Ένας άνθρωπος που θα κάνει τα πάντα για να μη φανεί ηττημένος.

«Ο Πούτιν είναι ένας κακοποιός της αυλής, ένας gopnik», [εγκληματίας του δρόμου], είπε χρησιμοποιώντας έναν ρωσικό όρο, που είναι αδύνατο να μεταφραστεί με ακρίβεια και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη σοβιετική εποχή ως παράγωγο του ακρωνύμιου GOP, που σήμαινε «Σύλλογος Πολιτών Εγκαταλελειμμένων Παιδιών» (Gorodskoe Obščestvo Prizora), ή άλλου αντίστοιχου με το «Καταφύγιο Πολιτών του Προλεταριάτου» (Gorodskoe Obščežitie Προλεταριάτα) [Και στις δύο περιπτώσεις, γίνεται αναφορά σε εκείνο το τμήμα του πληθυσμού χωρίς σταθερή διεύθυνση, που αποτελείται κυρίως από παιδιά και εφήβους, και προκάλεσε χάος στους δρόμους πολλών πόλεων -ιδιαίτερα στις πιο απομακρυσμένες δημοκρατίες από το κέντρο της αυτοκρατορίας].

Ο διάσημος Ρώσος συγγραφέας, Βίκτορ Γεροφέγιεφ

Όπως υποστήριξε ο Γεροφέγιεφ, ο Πούτιν έδειξε στο παρελθόν στην «αυλή του» πόσο ασυμβίβαστος και ανηλεής είναι και τώρα κάνει το ίδιο και στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν δεν είναι έξυπνος, αλλά ένα απλό παλιόπαιδο που ανέβηκε τυχαία στην εξουσία», δήλωσε ο Μοσχοβίτης συγγραφέας, προσθέτοντας: «Όλοι φοβούνται μήπως τους βρει ένα μαχαίρι».

Advertisement

Ερωτηθείς ο Ρώσος συγγραφέας κατά πόσον θεωρεί ότι ο Πούτιν είναι σε θέση να καταφύγει στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, απάντησε ρητά: «Νομίζω ότι στη Δύση άδικα θεωρούν λογικό τον Πούτιν. Είναι έτοιμος να καταστρέψει τον κόσμο μαζί με τον εαυτό του.

Είπε κάποτε ότι ένας κόσμος χωρίς τη Ρωσία δεν τον ενδιαφέρει. Και δείτε: σε όλες του τις φωτογραφίες θα έχει δει προφανώς ότι δείχνει πάντα ανικανοποίητος. Βαριεστημένος. Μόλις βρεθεί στα χέρια του ένα πιστόλι, ένα όπλο, αφυπνίζεται. Είναι ένας άνθρωπος του πολέμου κι αυτός είναι ο ρόλος αυτού του κακοποιού».

Κατά τη γνώμη του διάσημου συγγραφέα το ρωσικό κράτος υπό τον Πούτιν είναι ένα «πτώμα σε νεκροτομείο». Ρώσοι πολίτες «απομακρύνονται σαν τα μυρμήγκια. Το σύστημα Πούτιν βρίσκεται σε έναν επιθανάτιο ρόγχο, που εκδηλώνεται με την απελπισμένη επιστράτευση περισσότερων δυνάμεων από τον Πούτιν».

Advertisement

Και συνέχισε: «Δεν εννοώ ότι η Ρωσία έχει πεθάνει ως χώρα. Είναι μια πανίσχυρη χώρα. Αλλά ως κατάσταση ανθρώπων δεν έχει μέλλον. Έτσι το βλέπω εγώ και το θέμα είναι αν θα πρέπει να βάλουμε τη χώρα στην εντατική ή στο νεκροτομείο. Είμαι της γνώμης ότι είναι ήδη στο νεκροτομείο, σαν ένα πτώμα που αποσυντίθεται».

«Όταν λέω ότι η Ρωσία πέθανε, δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν σκότωσε τη χώρα», είπε. Αντίθετα, η Ρωσία σταδιακά έσβησε γιατί δεν βρέθηκαν κοινές αξίες και υπό αυτή την έννοια δεν είναι ένα έθνος, αλλά ένας λαός με αρχαϊκή στάση.

«Ο τσάρος είναι το πεπρωμένο μας, και το πεπρωμένο είναι ο τσάρος», ήταν η φράση με την οποία ο συγγραφέας περιέγραψε τη βασική στάση των συμπατριωτών του. Δήλωσε, πάντως, χαρούμενος με την αποφασιστικότητα με την οποία οι Ουκρανοί αμύνονται κατά των επιτιθέμενων: «Πιστεύω ότι εδώ αναδύεται ένα νέο, πολύ ισχυρό ευρωπαϊκό έθνος», τόνισε ο Γεροφέγιεφ.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: