Αυτό είναι το αυτοκίνητο που βάζουν στο μάτι οι κλέφτες στην Ελλάδα – Γιατί ξηλώνουν τα εξαρτήματά του;

Advertisement

Το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο στην Ελλάδα είναι και το πιο «αγαπητό» στις τάξεις των σπειρών, οι οποίες «θησαυρίζουν» από την πώληση των εξαρτημάτων του.

Με τον φόβο ότι θα ξυπνήσουν και θα δουν το αυτοκινητό τους να έχει κάνει «φτερά» κοιμούνται καθημερινά χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δεν έχουν την πολυτέλεια να σταθμεύσουν το όχημά τους σε ένα περιφραγμένο πάρκινγκ.

Advertisement

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι σπείρες βάζουν στο στόχαστρο αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα σε απομακρυσμένα σημεία με ελάχιστη κυκλοφορία.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι κάποιες συμμορίες που δεν διστάζουν να «χτυπήσουν» αυτοκίνητα που βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία των αστικών κέντρων, αφαιρώντας τα πολύτιμα εξαρτήματα των Ι.Χ. μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όταν μία σπείρα ρήμαξε τα ζαντολάστιχα από Ι.Χ. στην Τσιμισκή, έξω από τη Χ.Α.Ν.Θ., μία από τις κεντρικότερες περιοχές της συμπρωτεύουσας.

Advertisement

Στα μέσα Σεπτεμβρίου και μόλις λίγα μέτρα από τη Χ.Α.Ν.Θ. – στη Δ.Ε.Θ. – «γυμνό» από ζαντολάστιχα έμεινε ένα ακόμα Ι.Χ., παρά την ύπαρξη αυξημένης αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.

Πρόκειται για δύο περιστατικά, που εκτός από κοινή τοποθεσία, μοιράζονται και ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό: Αμφότερα τα «ρημαγμένα» αυτοκίνητα ήταν Toyota Yaris.

Δεκάδες Yaris είχε αφαιρέσει και μία σπείρα που δρούσε σε περιοχές της Αττικής και είχε έπεσε στα χέρια της αστυνομίας στα τέλη Μάϊου.

Advertisement

Τα δεκάδες περιστατικά… αγάπης των συμμοριών προς τα Yaris δεν πρέπει να λογίζονται ως… τυχαία, μιας και σύμφωνα με πραγματογνώμονες σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ το 2021, αποτελούν τα αυτοκίνητα που είναι πρώτα σε κλοπές την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

Η εξήγηση δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης. Εδώ και πολλά χρόνια το Yaris αποτελεί το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ελλάδα και ένα από δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στην αγορά των μεταχειρισμένων.

Αφού, λοιπόν, το κλέψουν, και κάνουν μερικές μικρές αλλαγές πάνω του, στη συνέχεια μπορούν να το πουλήσουν ξανά εύκολα, λόγω της μεγάλης ζήτησής του στη χώρα μας.

Advertisement

Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, δεν χρειάζεται να προβούν στην ολική κλοπή του οχήματος. Ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις σπείρες είναι και η κλοπή κάποιων πολύτιμων εξαρτημάτων του, λόγω της τεράστιας ζήτησης για ανταλλακτικά.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ακόμα και αν «σηκώσουν» τα Yaris, στη συνέχεια τα μεταφέρουν σε απομακρυσμένα σημεία όπου τα αποσυναρμολογούν, ώστε να διαθέσουν τα εξαρτήματά του στην αγορά.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: