Sam Bankman-Fried: Από το ρετιρέ εκατομμυρίων στις Μπαχάμες, σε φυλακή με αρουραίους και σκουλήκια

Sam Bankman-Fried: Από το ρετιρέ εκατομμυρίων στις Μπαχάμες, σε φυλακή με αρουραίους και σκουλήκια
Advertisement

Είκοσι επτά χιλιόμετρα είναι αρκετά για να αλλάξει όλη σου η ζωή; Για τον Sam Bankman-Fried, τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων είναι, καθώς από την πολυτελή του βίλα και την ξέφρενη ζωή που έκανε στις Μπαχάμες με τα κλεμμένα χρήματα των πελατών του, τώρα βρίσκεται στη φυλακή της χώρας της Καραϊβικής, στην οποία οι συνθήκες είναι άθλιες.

Η απόσταση μεταξύ του πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών του Αλμπάνι στις Μπαχάμες μέχρι την φυλακή υψίστης ασφαλείας του Φοξ Χιλ στην οποία βρίσκεται ο ιδρυτής της πλατφόρμας FTX είναι σχετικά μικρή, ωστόσο πλέον η ζωή του είναι εντελώς μα εντελώς διαφορετική, όπως περιγράφει η El Pais.

Advertisement

Συγκεκριμένα η φυλακή Fox Hill -το μοναδικό σωφρονιστικό ίδρυμα στις Μπαχάμες- «φημίζεται» για τους αρουραίους του, τα σκουλήκια, τα έντομα και την μπόχα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Μπαχάμες.

Ο έκπτωτος βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων πρέπει να παραμείνει στη φυλακή καθώς δεν του επετράπη η έξοδος με εγγύηση. Ο Bankman-Fried αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες για συνωμοσία και απάτη. Εάν καταδικαστεί, μπορεί να καταδικαστεί με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 115 έτη.

Εκτός από τους γονείς του και τους καθηγητές από το Στάνφορντ που βρέθηκαν στην ακρόαση, ο 30χρονος «αποχαιρέτησε» και την βαθύπλουτη ζωή του, η οποία βέβαια ήταν μία φούσκα καθώς ο ίδιος ξόδευε τα κεφάλαια ύψους 8 δισ. δολαρίων που είχε υπεξαιρέσει από τους πελάτες του.

Advertisement

Ο 30χρονος μάλιστα είχε ξοδέψει εκατοντάδες δολάρια για να αποκτήσει πολυτελείς επαύλεις στις Μπαχάμες μαζί με άλλα στελέχη της εταιρείας.

Ο ιδρυτής της FTX ζούσε σε ένα μεγάλο ρετιρέ με τους εικοσάρηδες φίλους του, οι οποίοι ήταν επίσης στελέχη της εταιρείας. Οι γονείς του ζούσαν σε ένα άλλο σπίτι στο νησί, το οποίο επίσης αγοράστηκε με χρήματα της εταιρείας, ενώ είχαν αγοραστεί κι άλλα πολλά σπίτι από τις περιουσίες των πελατών του.

Η ζωή στις Μπαχάμες

Ο Bankman-Fried δεν παραπλάνησε μόνο τους επενδυτές, τους δανειστές και τους πελάτες, αλλά προσπάθησε να ξεγελάσει τους πάντες παριστάνοντας τον κοινό θνητό.

Advertisement

Οδηγούσε ένα Toyota Corolla, φορούσε ένα απλό μπλουζάκι κι ένα σορτς-φόρμα και άφηνε να εννοηθεί πως είναι αλτρουιστής, με μοναδικό σκοπό να δωρίζει τα εκατομμύριά του για καλό σκοπό.

Μάλιστα όταν μιλούσε για την πολυτελή έπαυλή του αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, την περιέγραφε ως «ένα διαμέρισμα» που προοριζόταν για τέσσερα άτομα.

«Είναι ωραίο (σ.σ. το διαμέρισμα), παρόλο που είμαστε υπερπλήρεις», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC πριν από τρεις μήνες, όταν ακόμη καυχιόταν για το πόσο γενναιόδωρος είναι. Το φαγητό του, τα μασάζ και άλλα έξοδα πληρώνονταν από την εταιρεία. Δεν υπήρχε κανένας διαχωρισμός μεταξύ εργασίας και διασκέδασης».

Advertisement

Μάλιστα σύμφωνα και με την Wall Street Journal οι φίλοι, οι οποίοι ήταν και ανώτερα στελέχη της FTX, συνήθιζαν να ανταλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους στην πολυτελή έπαυλη που ζούσαν.

Η παρέα μάλιστα φαινόταν πως έκανε χρήση χαπιών, όπως διεγερτικά, αντικαταθλιπτικά και άλλα.

«Διεγερτικά χάπια όταν ξυπνάς, υπνωτικά χάπια αν τα χρειάζεσαι όταν κοιμάσαι», είχε γράψει στο Twitter ο ίδιος ο Bankman-Fried το 2019.

Ο «έκπτωτος βασιλιάς» μάλιστα είχε αναφέρει σε ένα podcast το 2020 πως «πιθανότατα οι μισοί από όλους τους ανθρώπους ή και περισσότεροι θα έπρεπε να παίρνουν κάποια φάρμακα, επειδή απλά κάνουν τη ζωή τους πολύ καλύτερη».

Advertisement

Πάντως ο Bankman-Fried σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times είχε υποστηρίξει πως δεν είχε κάνει ποτέ χρήση παράνομων ναρκωτικών στο γραφείο ή στο σπίτι του.

Επίσης αρνήθηκε ότι διοργάνωνε ξέφρενα πάρτι και υποστήριξε ότι δεν έπινε σχεδόν καθόλου αλκοόλ. «Όταν κάναμε πάρτι, παίζαμε επιτραπέζια παιχνίδια», είπε.

Το προφίλ πάντως που κάποιος μπορεί να δημιουργήσει με τις παραπάνω πληροφορίες δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που είχε στην αρχή της καριέρας του.

Ο Sam Bankman-Fried ήταν ένας λαμπρός μαθητής. Γεννήθηκε το 1992 στην πανεπιστημιούπολη του Στάνφορντ, όπου εργάζονταν οι γονείς του. Ως έφηβος, έδειξε μεγάλες ικανότητες στα μαθηματικά.

Advertisement

Σπούδασε στο ΜΙΤ, όπου εντάχθηκε σε μια αδελφότητα που ενδιαφερόταν περισσότερο να παίζει βιντεοπαιχνίδια παρά να μεθάει. Στο ΜΙΤ γνώρισε τον Wang, ο οποίος ήταν ήδη ειδικός στα κρυπτονομίσματα.

Ο Bankman-Fried έκανε πρακτική άσκηση στην επενδυτική εταιρεία Jane Street Capital.

Παρέμεινε για τρία χρόνια εκεί και μετά ίδρυσε την Alameda Research, μια επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα.

Το επόμενο βήμα του Bankman-Fried ήταν να δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων για να βοηθήσει μεγάλους και μικρούς επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά. Έκανε το μεγάλο βήμα το 2019. Ίδρυσε την FTX στο Χονγκ Κονγκ.

Advertisement

Η πλατφόρμα ανταλλαγής λειτούργησε αρκετά καλά, ήταν καλά σχεδιασμένη και είχε επιτυχία επιτυχία. Ωστόσο, δεν διέθετε εσωτερικούς ελέγχους και πρωτόκολλα διαχείρισης κινδύνου (τα αιτήματα πληρωμής εγκρίνονταν με emojis σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνομιλίας). Έτσι όταν η αγορά κατέρρευσε αποκαλύφθηκε η απάτη δισεκατομμυρίων της εταιρείας.

Ο Bankman-Fried, που κάποτε τον είχαν χαρακτηρίσει «λευκό ιππότη» των κρυπτονομισμάτων, στην πραγματικότητα ήταν ένας απατεώνας.

Εάν καταδικαστεί, ο 30χρονος μπορεί να περάσει μια ολόκληρη ζωή πίσω από τα κάγκελα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: