Σε ποια ηλικία θεωρείστε μεσήλικας; Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά

Advertisement

Τα μαλλιά έχουν αρχίσει να γκριζάρουν, υπάρχει ενθουσιασμός για τις αγορές συσκευών για το σπίτι, ίσως πλησιάζει και η αγορά ενός σπιτιού.

Αυτά τα στοιχεία συνδέονταν άλλοτε με τη μέση ηλικία, η οποία ορίζεται κατά παράδοση μεταξύ 40 και 60 ετών. Πλέον όμως, τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο ρευστά.

Advertisement

Παρότι υπάρχουν διχογνωμίες σχετικά με τη σημασία της έννοιας ο ορισμός του λεξικού Collins είναι αρκετά κατατοπιστικός: η περίοδος της ζωής, κατά την οποία δεν είστε πια νέοι, αλλά δεν έχετε ακόμη γεράσει.

Δεδομένης όμως της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, η μέση ηλικία μετατέθηκε μερικά χρόνια αργότερα, ενώ λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αλλαγή των προτύπων ολόκληρη η έννοια ενδέχεται να έχει χάσει εντελώς την αξία της.

Σκεφτείτε το εξής για παράδειγμα: οι χαρακτήρες του And Just Like That, του σίκουελ του Sex and the City, έχουν περίπου την ίδια ηλικία με τα Χρυσά Κορίτσια, όταν η σειρά έκανε το ντεμπούτο της τη δεκαετία του 80.

Advertisement

Επίσης, ο λογαριασμός The Meldrew Point στο Twitter, ο οποίος ενημερώνει όταν κάποιος διάσημος φτάνει στην ηλικία του ηθοποιού Richard Wilson στο πρώτο επεισόδιο της σειράς One Foot in the Grave (19.537 ημέρες), αντανακλά την κατάρριψη των ηλικιακών ορίων.

Ενδεικτικά, την ηλικία του Wilson τότε (53 ετών περίπου) έχουν ξεπεράσει η Jennifer Lopez, η Renée Zellweger, η Mariah Carey, o Ice Cube, η Jennifer Aniston, ο Edward Norton. Και ο χαρακτήρας που υποδυόταν ο Nilson ήταν ένας γκρινιάρης και πεισματάρης…γέρος.

Εντυπωσιακό είναι ακόμη το γεγονός ότι δημοσκόπηση του 2018 στη Βρετανία καταλήγει πως η πλειονότητα των ερωτηθέντων μεταξύ 40 και 64 ετών θεωρούν ότι είναι μεσήλικες, όπως όμως και το 44% των ερωτηθέντων μεταξύ 65 και 69 ετών.

Advertisement

Πώς «εξαφανίστηκε» η μέση ηλικία

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησε στην αλλαγή είναι η αστάθεια που επικρατεί στην επαγγελματική πορεία, αλλά και στην ίδια τη θέση εργασίας (σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Μέλλοντος το 85% των θέσεων που θα υπάρχουν μέχρι το 2030 δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί).

Όπως δήλωσε στον Guardian η συγγραφέας και θεραπεύτρια Julia Bueno: «Ήταν η περίοδος κατά την οποία επιβράδυνες για να απολαύσεις τη ζωή σου. Σου επέτρεπε να αξιολογήσεις την κατάσταση και να κάνεις προσαρμογές. Τώρα είναι “επανεκπαιδεύσου για να γίνεις ψυχοθεραπευτής”.

Νομίζω ότι η μέση ηλικία δείχνει ότι έχεις ακόμη ζωή μέσα σου…Αλλά επίσης αντιλαμβάνομαι πως μερικοί αισθάνονται πίεση να ξαναεφεύρουν τους εαυτούς τους, να δείχνουν φανταστικοί, να μην επιβραδύνουν ή να μη γεράσουν σταδιακά.

Advertisement

Υπάρχει μία πίεση να βάλεις ρετινόλη στο πρόσωπό του, να διώξεις ή να σουλουπώσεις τις άσπρες τρίχες. Δεν επιτρέπεται να είσαι ασπρομάλλης – πρέπει να είναι τέλειο».

Η Bueno, η οποία συνεργάζεται με πολλές γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες στα 40 ή και τα 50 τους, θεωρεί πως αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας: «Το να έχεις ένα μωρό στην αγκαλιά σου ανατρέπει τις κλισέ ιδέες περί μέσης ηλικίας».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: