Διαρροή σε εργαστήριο προκάλεσε πιθανότατα την πανδημία Covid, σύμφωνα με νέα απόρρητη έκθεση

Advertisement

Μια εργαστηριακή διαρροή είναι η πιο πιθανή προέλευση της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με ευρήματα του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ανέφερε η Wall Street Journal.

Μια απόρρητη έκθεση πληροφοριών που δόθηκε στον Λευκό Οίκο και βασικά μέλη του Κογκρέσου ανέφερε ότι ο ιός πιθανότατα εξαπλώθηκε λόγω ατυχήματος σε κινεζικό εργαστήριο, έγραψε σήμερα η εφημερίδα.

Advertisement

Το Υπουργείο Ενέργειας ήταν προηγουμένως «αναποφάσιστο» για την πηγή του ιού. Το συμπέρασμα οφείλεται σε νέες πληροφορίες, αλλά το τμήμα έκανε τη συγκεκριμένη κρίση με «χαμηλή βεβαιότητα», σύμφωνα με άτομα που έχουν διαβάσει τη διαβαθμισμένη έκθεση, ανέφερε η WSJ.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης πώς άλλοι τέσσερις φορείς εκτιμούν ότι η εξάπλωση του ιού ήταν πιθανόν αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης, ενώ άλλοι δύο είναι αναποφάσιστοι.

Η εκτίμηση του υπουργείου Ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί έχει μεγάλη επιστημονική εξειδίκευση και εποπτεύει ένα εθνικό δίκτυο εργαστηρίων στις ΗΠΑ, ορισμένα από τα οποία διεξάγουν προηγμένη εργαστηριακή έρευνα.

Advertisement

Το FBI είχε προηγουμένως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πανδημία ήταν αποτέλεσμα διαρροής σε εργαστήριο με «μέτρια βεβαιότητα» και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να έχει την ίδια άποψη.

Η Κίνα έχει αρνηθεί ότι ο ιός θα μπορούσε να έχει προέλθει από διαρροή σε εργαστήριο της και έχει υποστηρίζει ότι η πηγή της εξάπλωσης ήταν εκτός Κίνας.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: