Καλιφόρνια: Πρωτοφανείς χιονοπτώσεις στο Χόλιγουντ -Εικόνες που βλέπει κανείς «μια φορά σε κάθε γενιά»

Advertisement

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνει η δυτική ακτή των ΗΠΑ, με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 13 κομητείες και το Πόρτλαντ να βιώνει την ημέρα με το περισσότερο χιόνι για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Η δυτική ακτή των ΗΠΑ, από το Όρεγκον μέχρι τα βουνά της Καλιφόρνιας και τα γήπεδα γκολφ του Φοίνιξ, έχει δεχτεί σχεδόν πρωτοφανή επίπεδα χιονόπτωσης αυτή την εβδομάδα, σε ένα φαινόμενο που, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά.

Advertisement

Οι ορεινές περιοχές της Καλιφόρνιας έχουν δεχθεί τόσες χιονοπτώσεις που ολόκληρες πόλεις έχουν κλείσει, καθώς είναι ουσιαστικά αποκομμένες από την υπόλοιπη πολιτεία.

Ο κυβερνήτης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 13 κομητείες λόγω της ασυνήθιστα μεγάλης χιονόπτωσης.

Το Πόρτλαντ, η μεγαλύτερη πόλη του Όρεγκον, είχε σήμερα τη δεύτερη πιο χιονισμένη ημέρα στην ιστορία του με σχεδόν 30 εκατοστά χιονιού, ενώ νοτιότερα στην Αριζόνα χιόνι έπεσε και στα προάστια του Φοίνιξ.

Advertisement

«Αυτή η βροχή και το χιόνι ανέτρεψαν τα προγνωστικά, είναι πολύ απροσδόκητο. Είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά» δήλωσε ο Ryan Maue, μετεωρολόγος και πρώην επικεφαλής επιστήμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Τα αποτελέσματα των χιονοπτώσεων είναι ορατά σε όλη την περιοχή.

Στην Καλιφόρνια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αφήσει χιλιάδες πολίτες χωρίς ρεύμα, τα εθνικά πάρκα Yosemite και Joshua Tree έκλεισαν και προκλήθηκαν χιονοστιβάδες.

Στη λίμνη Tahoe, χιονοστιβάδα χτύπησε μια πολυκατοικία, αναγκάζοντας τους κατοίκους να την εκκενώσουν. Σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού σερίφη, από τη χιονοστιβάδα δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, αλλά οι δύο κάτω όροφοι του κτιρίου έχουν καταπλακωθεί από το χιόνι.

Advertisement

Αξιωματούχοι σε τουριστικούς προορισμούς της Σιέρα Νεβάδα προέτρεψαν τους επισκέπτες να μείνουν σπίτι, αντί να διακινδυνεύσουν να ταξιδέψουν, καθώς οι δρόμοι παραμένουν επικίνδυνοι.

Στο Yosemite, όπου έσπασε ημερήσιο ρεκόρ χιονόπτωσης 54 ετών, το εθνικό πάρκο έκλεισε επ’ αόριστον.

Εξαιρετικά σπάνιες οι χιονοπτώσεις σε χαμηλότερο υψόμετρο στην Καλιφόρνια

Η Bianca Feldkircher, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, είπε ότι ένα επίμονο μοτίβο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνδυασμό με τον κρύο αέρα που έρχεται από την Αρκτική δημιούργησαν τις συνθήκες για εκτεταμένες χιονοπτώσεις κατά μήκος της δυτικής ακτής.

«Όχι μόνο είδαμε σημαντικές χιονοπτώσεις σε περιοχές που έχουν ήδη χιόνι, αλλά και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα στη νότια Καλιφόρνια, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο», είπε η Feldkircher.

Για παράδειγμα, η πρόβλεψη της 1ης Μαρτίου προειδοποιούσε για χιονόπτωση σε περιοχές του Φοίνιξ, κάτι που η Feldkircher είπε ότι είναι «απόλυτα ασυνήθιστο» για αυτήν την εποχή.

Advertisement

Την περασμένη εβδομάδα, το Πόρτλαντ είχε ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά χιονόπτωσης, καταγράφοντας σχεδόν 28 εκατοστά -στη δεύτερη πιο χιονισμένη ημέρα στην ιστορία της πόλης.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: