Νέα έρευνα: Η μυρωδιά των νέων αυτοκινήτου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Νέα έρευνα: Η μυρωδιά των νέων αυτοκινήτου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Advertisement

Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας Αμερικανών και Κινέζων ερευνητών διαπιστώνει ότι τα υλικά των αυτοκινήτων, όταν είναι καινούργια, απελευθερώνουν καρκινογόνες πτητικές ενώσεις, που δημιουργούν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου, αλλά σε συγκεντρώσεις πάνω από τα όρια ασφάλειας.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell Reports Physical Science μετρά τα επίπεδα 20 ουσιών σε ένα αυτοκίνητο που έμεινε σταθμευμένο σε εξωτερικό χώρο για 12 ημέρες. Τα υλικά στο αυτοκίνητο της μελέτης περιλάμβαναν πλαστικά, απομίμηση δέρματος, πλεκτό ύφασμα και τσόχα.

Advertisement

Όταν έχουν βγει πρόσφατα από το εργοστάσιο, τα υλικά αυτά απελευθερώνουν μια ποικιλία ενώσεων στον αέρα.

Η συγκέντρωσή τους στον αέρα της καμπίνας διαπιστώθηκε ότι αυξομειώνεται περιοδικά καθώς η θερμοκρασία των επιφανειών ανεβοκατέβαινε μεταξύ 21 και 63 βαθμών Κελσίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν στη συνέχεια την αναμενόμενη έκθεση για οδηγούς ταξί που παραμένουν στο τιμόνι για 11 ώρες την ημέρα, καθώς και για επιβάτες που περνούν 1,5 ώρα στο αυτοκίνητο κάθε ημέρα.

Advertisement

Τις θερμές ώρες της ημέρας, όταν η ζέστη απελευθερώνει πτητικές ουσίες στην καμπίνα, τα επίπεδα καρκινογόνου φορμαλδεΰδης υπερβαίνουν κατά 35% τα ανώτατα όρια που ισχύουν στην Κίνα, ενώ τα επίπεδα της ακεταλδεΰδης, η οποία θεωρείται πιθανό καρκινογόνο, υπερέβαινε τα ασφαλή όρια κατά 61%, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μια άλλη καρκινογόνος ουσία, το βενζόλιο, ανιχνεύθηκε σε επίπεδα που κρίνονται μη ασφαλή για τους οδηγούς αλλά όχι για τους επιβάτες.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενη μελέτη που έδειξε πως η παραμονή μέσα σε ένα νέο αυτοκίνητο για μόλις 20 λεπτά, εκθέτει τους επιβαίνοντες σε ανθυγιεινά επίπεδα βενζολίου και φορμαλδεΰδης, με τους επιβάτες τους να έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου.

Advertisement

Η χαρακτηριστική μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου, αποτελεί ένα μείγμα μυρωδιάς από πλαστικό, κόλλα, δέρματος και υφάσματος.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) και κυρίως σε ενώσεις όπως η ακεταλδεϋδη, η ακρολεϊνη, το βενζόλιο, το αιθυλοβενζόλιο, η φορμαλδεϋδη, το στυρένιο, το τολουόλιο και το ξυλένιο, οι οποίες εκπέμπονται από το εσωτερικό ενός νέου αυτοκινήτου και έχουν αποδειχτεί πως προκαλούν μεταξύ άλλων αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό στα μάτια, ζαλάδα, φτέρνισμα, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο και ναυτία.

Η ένταση των συμπτωμάτων επηρεάζεται από την συγκέντρωση των σωματιδίων στον αέρα, τα οποία συνδέονται με την έκθεση των νέων αυτοκινήτων σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο.

Με τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας να εξετάζουν το ενδεχόμενο να θεσπίσουν κανονισμούς για την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό ενός νέου αυτοκινήτου, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των οδηγών και επιβατών, γίνεται γνωστό πως οι αυστηρότεροι κανονισμοί θα κάνουν την μυρωδιά των νέων αυτοκινήτων να αποτελέσει μια παλιά ανάμνηση.

Advertisement

Οι νομοθέτες σε Ευρώπη, Κίνα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο θέλουν να θεσπίσουν κανονισμούς που θα αναγκάζουν τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν νέες, άοσμες ουσίες.

Στην Ευρώπη, το UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα από το 2014 και τον Ιούνιο του 2020 προχώρησε στην ανανέωση των οδηγιών του για τις προδιαγραφές και τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικών των νέων αυτοκινήτων, παρέχοντας στις κυβερνήσεις τα απαραίτητα εργαλεία για να παρουσιάσουν τους δικούς τους κανονισμούς.

Μέχρι στιγμής καμία χώρα της Γηραιάς Ηπείρου δεν έχει υιοθετήσει τις οδηγίες του UNECE αλλά αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί, οπότε και η μυρωδιά της “καινουργίλας” θα αποτελέσει παρελθόν.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: