Το θράσος τους ξεπερνάει τα όρια: Επιχείρηση ζητάει 100.000€ από ντελιβερά της που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας

Το θράσος τους ξεπερνάει τα όρια: Επιχείρηση ζητάει 100.000€ από ντελιβερά της που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας
Advertisement

Διανομέας προϊόντων είχε εργατικό ατύχημα, τον Απρίλιο του 2021, στο Βόλο και τραυματίστηκε σοβαρά, με συνέπεια να χειρουργηθεί δυο φορές στον αγκώνα και η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, με αγωγή σε βάρος του, ζητούσε 100.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το gegonota.news, η επιχείρηση 24ωρης διανομής προϊόντων που εργαζόταν, αρνήθηκε να δηλώσει το ατύχημα ως εργατικό, φοβούμενη ότι θα αποκαλυφθεί η υποδηλωμένη εργασία όλων των διανομέων της, καθώς και η μη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, όπως ορίζει ο νόμος και προσπάθησε να κλείσει το στόμα του εργαζόμενου από την πρώτη στιγμή.

Advertisement

Ο διανομέας, θέλοντας να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και με τη βοήθεια του ΣΒΕΟΔ (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου), κατήγγειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες το ατύχημά του ως εργατικό, τη μη παροχή ΜΑΠ, την υποδηλωμένη εργασία του, καθώς και τη μη καταβολή δώρων, υπερωριών, ενώ κατέθεσε και αγωγή κατά της επιχείρησης για ηθική βλάβη, διαφορά δεδουλευμένων Πάσχα, αργίες, Σ/Κ δώρα κ.τ.λ.

Η επιχείρηση απάντησε στις καταγγελίες με αγωγή ύψους 100.000 κατά του εργαζομένου, κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση και διαφυγόντα κέρδη. Επίσης, κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία έπεσαν στο κενό από την πρώτη στιγμή, όπως εξίσου και η αγωγή κατά του εργαζόμενου.

Δύο συνάδελφοι του εργαζόμενου, κατέθεσαν ψευδώς οτι εκείνη την ημέρα ο διανομέας δεν εργαζόταν, αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν ψέμα.

Advertisement

Αρχικά το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, με απόφαση του το καλοκαίρι του 2022, δικαίωσε τον εργαζόμενο και υποχρέωσε τον εργοδότη να του καταβάλει ως προσωρινά εκτελεστέο ένα ποσό.

Η έφεση από την πλευρά της εργοδοσίας έπεσε στο κενό, με συνέπεια το Μονομελές Εφετείο Λάρισας, με απόφαση του στις 7 Απριλίου του 2023, να επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση και έτσι η επιχείρηση να υποχρεωθεί να καταβάλει στον εργαζόμενο διαφορές δεδουλευμένων, καθώς και αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη ο διανομέας, αλλά και την κάλυψη των δικαστικών εξόδων του.

Επιπροσθέτως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, δικάζοντας την εργατική αγωγή, επιδίκασε και αποζημίωση χρήσης ιδίου οχήματος.

Advertisement

«Αυτή η νίκη δείχνει το δρόμο για κάθε συνάδελφο, ο οποίος μπορεί να βρεθεί ή έχει βρεθεί στην ίδια θέση, πως η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο μας σε τέτοια περιστατικά.

Κανείς δεν είναι μόνος/η απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων. Σταθήκαμε δίπλα στο συνάδελφο και θα το ξανακάνουμε όποτε αυτό χρειαστεί» αναφέρει το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: