Αυτός είναι ο ιδανικός μισθός για να είμαστε ευχαριστημένοι, σύμφωνα με την επιστήμη

Κι όμως ένα ποσό, όχι ιδιαίτερα υψηλό, μπορεί να σε κάνει να αναλογιστείς τη ζωή σου.

Αυτός είναι ο ιδανικός μισθός για να είμαστε ευχαριστημένοι, σύμφωνα με την επιστήμη
Advertisement

Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Μπορεί να ακούμε συχνά αυτή την έκφραση, παρόλο που πολλές από τις συζητήσεις μέσα στην ημέρα περιστρέφονται γύρω από δουλειές και τους μισθούς που τις συνοδεύουν.

Υπάρχει τελικά μια μέση λύση; Μήπως η πραγματική ερώτηση θα έπρεπε να ήταν: «Πόσα χρήματα φέρνουν τελικά την ευτυχία;”.

Advertisement

Το 2020, λοιπόν, μια ομάδα επιστημόνων από τη Μεγάλη Βρετανία προσπάθησε να βρει την απάντηση αναλύοντας στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τον Δείκτη Happy Planet Index προσπαθώντας να καθορίσει τον ετήσιο μισθό που θα επέτρεπε σε ένα άτομο να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή (η μελέτη βασίζεται στην Αγγλία, αλλά μπορούμε εύκολα να πάρουμε μια ιδέα).

Η απάντηση ήταν 33.864 λίρες, δηλαδή περίπου 39.000 ευρώ ετησίως. Ή αλλιώς ένα ποσό κοντά στις 3.000 ευρώ τον μήνα. Αυτό μπορεί να μην αντιστοιχεί στη δική μας ιδέα για τον πλούτο, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια δίκαιη βάση για να ξεκινήσουμε.

Κατά καιρούς η επιστήμη έχει επιχειρήσει να διερευνήσει τις έννοιες της ευτυχίας και του χρήματος και έχει καταλήξει σε κάποια αμφιλεγόμενα δεδομένα.

Advertisement

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology Today έδειξε ότι τα παιδιά πλούσιων γονέων διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, διατροφικών διαταραχών και κατάχρησης ουσιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο γινόμαστε πλουσιότεροι, μπορεί να γινόμαστε λιγότερο ηθικοί και λιγότερο ευαίσθητοι, καθώς ο πλούτος κρύβει μια αίσθηση ελευθερίας και αδιαφορίας για τα προβλήματα και τα συναισθήματα των άλλων.

Αντίθετα, ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα διαβάζουν καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου και έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Βγάλτε λοιπόν τα δικά σας συμπεράσματα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: