Ναυάγιο στην Πύλο: «Σταμάτησε η μηχανή του και μέσα σε δευτερόλεπτα βούλιαξε» – Η μαρτυρία των Λιμενικών

Ναυάγιο στην Πύλο: «Σταμάτησε η μηχανή του και μέσα σε δευτερόλεπτα βούλιαξε» – Η μαρτυρία των Λιμενικών
Advertisement

Το χρονικό της τραγωδίας που εξελίσσεται στα διεθνή χωρικά ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, με 78 έως τώρα νεκρούς μετανάστες, άρχισε να γράφεται το μεσημέρι της Τρίτης (13/6).

Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μόλις εισήλθε σε διεθνή ύδατα, αλλά με την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης να την έχει η Ελλάδα.

Advertisement

«Το παρακολουθούσαμε για να δούμε πού πήγαινε, αν ήθελαν συνδρομή, ποιες ήταν οι προθέσεις τους» είπαν κύκλοι του επιχειρησιακού τομέα του Λιμενικού Σώματος. Αργότερα, με εντολή του Λιμενικού επικοινώνησαν με το αλιευτικό δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία.

Στις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου των πλοιάρχων με τους υπεύθυνους του μοιραίου σκάφους, τους διακινητές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες και στην ερώτηση αν χρειάζονταν βοήθεια η απάντηση που έδωσαν επανειλημμένως ήταν η εξής: «Δεν χρειαζόμαστε συνδρομή. Θέλουμε τρόφιμα, νερό και να πάμε στην Ιταλία. Τίποτε άλλο».

Τα εμπορικά πλοία τους έδωσαν τρόφιμα και και νερό και στη συνέχεια έφυγαν.

Advertisement

Πάνω από τo αλιευτικό έκανε κάποιες πτήσεις και το αεροσκάφος της FRONTEX. Στη θαλάσσια περιοχή πλησίασε και 40μετρο πλωτό σκάφος του Λιμενικού το οποίο έθεσε σε διακριτική παρακολούθηση το αλιευτικό.

Όπως ανέφεραν τα μέλη του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού, αργά το βράδυ και ενώ υπήρχε μπουνάτσα, «η θάλασσα ήταν λάδι», η μηχανή του αλιευτικού σταμάτησε να λειτουργεί.

Ακολούθησε αναταραχή πάνω στο κατάστρωμα του σιδερένιου αλιευτικού και μέσα σε δευτερόλεπτα τουμπάρισε, όπως περιγράφουν οι Λιμενικοί.

Advertisement

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τον πανικό που προκλήθηκε όταν σταμάτησε η μηχανή οι επιβαίνοντες πήγαν ξαφνικά στη μία πλευρά του σκάφους, έγινε απότομη μετατόπιση βάρους και γι’ αυτόν τον λόγο αναποδογύρισε.

Όπως ανέφεραν Λιμενικοί, τα τελευταία 2-3 χρόνια σιδερένια αλιευτικά σκάφη αποπλέουν από το Τομπρούκ με προορισμό την Ιταλία. Μεταφέρουν 300, 400 ή και 500 μετανάστες τη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες – 104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί – που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, ενώ στο σκάφος φέρονται να επέβαιναν 700 άτομα.

Advertisement

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση του Λιμενικού, με βάση το μέγεθος του σκάφους, σε αυτό θα μπορούσαν να επιβαίνουν εκατοντάδες άτομα όχι όμως 700.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε.

Όπως αναφέρουν πηγές, οι μετανάστες που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος δεν ήξεραν κολύμπι ενώ κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: