Τρεις επιστήμονες ινστιτούτου στην Ουχάν ήταν οι «ασθενείς μηδέν» της πανδημίας -Τι λέει νέα έρευνα

Τρεις επιστήμονες ινστιτούτου στην Ουχάν ήταν οι «ασθενείς μηδέν» της πανδημίας -Τι λέει νέα έρευνα
Advertisement

Τρεις επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, που επιχειρούσαν γενετική αλλοίωση του κορωνοϊού Sars-Cov-2, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο ανεξάρτητο ΜΜΕ Public and Racket, οι «ασθενείς μηδέν» της πανδημίας ήταν οι ερευνητές Μπεν Χου, Πινγκ Γιου και Γιαν Ζου, μέλη όλοι τους του εργαστηρίου της Ουχάν, απ’ όπου εικάζεται ότι διέρρευσε ο Sars-CoV-2 και μετείχαν σε πειράματα “Gain of Function” με κορωνοϊούς που μοιάζουν με τον SARS.

Advertisement

Τα πειράματα “Gain of Function” αποβλέπουν στην αύξηση της μολυσματικότητας και στην ενίσχυση των παθογόνων με στόχο την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων».

«Ο Μπεν Χου είναι ουσιαστικά ο επόμενος Σι Ζενγκλί», είπε η μοριακή βιολόγος του Broad Institute του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ, αναφερόμενη στη διάσημη ιολόγο που αποκαλείται «bat woman» της Κίνας, λόγω της πολυετούς έρευνάς της για προερχόμενους από νυχτερίδες κορωνοϊούς, που μοιάζουν με τον SARS.

«[Ο Μπεν Χου] ήταν ο καλύτερος μαθητής της. Δημιουργούσε χιμαιρικούς ιούς που έμοιαζαν με τον SARS και τους δοκίμαζε σε ποντίκια. Αν μου ζητούσε κανείς να μαντέψω ποιος θα αναλάμβανε αυτή την επικίνδυνη έρευνα με ιούς και θα κινδύνευε περισσότερο να μολυνθεί κατά λάθος, αυτόν θα έλεγα», πρόσθεσε.

Advertisement

Η bat woman της Κίνας φοβόταν μήπως ο κορωνοϊός διέρρευσε από το εργαστήριο της Ουχάν
Ένας από τους συναδέλφους της Σι Ζενγκλί αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι στην αρχή της πανδημίας η δρ Σι φοβόταν μήπως ο SARS-CoV-2 προέκυψε από πειράματα που γίνονταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

O Γουάνγκ Λινφά, καθηγητής και διευθυντής ου Προγράμματος Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS της Σιγκαπούρης, που περιγράφεται ως φίλος της Σι Ζενγκλί από το BBC, είπε ότι η έγκριτη επιστήμονας «ξενύχτησε πολλά βράδια» χτενίζοντας κατεψυγμένα δείγματα ιού στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν φοβούμενη «τι θα μπορούσε να συμβεί» αν έβρισκε ακριβή αντιστοιχία του Covid στο εργαστήριό της.

Οι δύο εκ των τριών «ασθενών μηδέν» κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Χου και ο Γιου συνέγραψαν μια επιστημονική εργασίαμε την Σι Ζενγκλί το 2019 σχετικά με τη «Γεωγραφική δομή των σχετιζόμενων με τον SARS κορωνοϊών από νυχτερίδες.

Advertisement

Ο Τζέιμι Μετσλ, δήλωσε: «Αλλάζει το παιχνίδι αν αποδειχθεί ότι ο Χου αρρώστησε με τον Covid-19 πριν από οποιονδήποτε άλλον. Αυτό θα ήταν το «όπλο του καπνίσματος».

Ο Hu ήταν ο κύριος πρακτικός ερευνητής στο εργαστήριο της Σι Ζενγκλί», δήλωσε ο Τζέιμι Μετσλ, πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος, ο οποίος από τις αρχές του 2020 είχε θέσει ερωτήματα για την πιθανή προέλευση της πανδημίας από πειράματα.

Το περασμένο Σάββατο ερευνητής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ανωνύμως σύμφωνα με τους Times ότι «έχει καταστεί ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν συμμετείχε στη δημιουργία, τη διάδοση και τη συγκάλυψη της πανδημίας της Covid-19».

Τον Μάιο του 2021 η Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι τρεις επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν είχαν πάει στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019, μήνες προτού η Κίνα αποκαλύψει τη νέα πανδημία.

Advertisement

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα περί τα τέλη της θητείας της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν νόσησαν το φθινόπωρο του 2019, πριν από το πρώτο ταυτοποιημένο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που συνάδουν τόσο με την Covid-19 όσο και με κοινές εποχικές ασθένειες», χωρίς να αναφέρει τον αριθμό τους.

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου με απόρρητη έκθεσή του το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έκρινε «με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι ο SARS-CoV-2 διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο. Στο ίδιο συμπέρασμα περί πιθανής διαρροής του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν κατέληξε λίγες μέρες αργότερα και ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: