Πρόστιμο σε eshop που δεν παρέδιδε τα προϊόντα, έδινε λάθος πληροφορίες για διαθεσιμότητα προϊόντων και δεν επέστρεφε και τα ποσά

Πρόστιμο σε eshop που δεν παρέδιδε τα προϊόντα, έδινε λάθος πληροφορίες για διαθεσιμότητα προϊόντων και δεν επέστρεφε και τα ποσά
Advertisement

Πρόστιμο 55.000 ευρώ στην επιχείρηση SEFIVO STORE O.E που διατηρούσε το ηλεκτρονικό κατάστημα sefivo.store επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο έλεγχος στην επιχείρηση με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρονικών ειδών πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες καταναλωτών και το πρόστιμο επιβλήθηκε για παραβάσεις διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Advertisement

Ειδικότερα, οι παραβάσεις αφορούσαν σε:

• Μη παράδοση των προϊόντων που αγόρασαν οι καταναλωτές και μη επιστροφή των καταβληθέντων ποσών στους καταναλωτές μετά την ακύρωση της σύμβασης.

• Παροχή εσφαλμένων πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τον χρόνο παράδοσης των προϊόντων.

Η επιχείρηση, κατά παράβαση των διατάξεων για τις αγορές από απόσταση, καλούσε τους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα τα οποία εμφανιζόντουσαν ως διαθέσιμα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να τα παραδώσει.

Συστήνεται στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προβαίνουν σε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα στα οποία εντοπίζονται ελλιπή στοιχεία δημοσιότητας (επωνυμία, ΑΦΜ, αριθμός ΓΕΜΗ, διεύθυνση έδρας) και επικοινωνίας (σταθερό τηλέφωνο και e-mail), καθώς η έλλειψη αυτών των στοιχείων ενδέχεται να αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ή περιπτώσεων εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού.

Advertisement

Όπως σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του «οι καταναλωτές που εντοπίζουν παρόμοια φαινόμενα παραπλανητικών πρακτικών από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου καλούνται να υποβάλουν την καταγγελία τους στην ηλεκτρονική σελίδα kataggelies.mindev.gov.gr».

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας των παραβατών της καταναλωτικής νομοθεσίας προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 13α του ν. 2251/1994.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: