Νέα κτηνωδία με ακρωτηριασμένο δελφίνι στη Σάμο- «Το άφησαν να πεθάνει από αιμορραγία»

Νέα κτηνωδία με ακρωτηριασμένο δελφίνι στη Σάμο- «Το άφησαν να πεθάνει από αιμορραγία»
Advertisement

Άλλο ένα περιστατικό «σκόπιμης θανάτωσης δελφινιού», όπως επισημαίνει η οργάνωση Αρχιπέλαγος, εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στις δορειοδυτικές ακτές της Σάμου.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος που εντόπισε το νεκρό δελφίνι, αναφέρει πως στη συγκεκριμένη περιοχή ζουν σημαντικοί πληθυσμοί από 4 είδη δελφινιών.

Advertisement

Εκεί επίσης, καταλήγουν έντονα θαλάσσια ρεύματα και «δεν είναι σπάνιο να εντοπιστούν νεκρά θαλάσσια θηλαστικά, περιστατικά τα οποία συνήθως δεν δημοσιοποιούμε».

Όμως στο συγκεκριμένο περιστατικό, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, το ζωνοδέλφινο είχε ακρωτηριαστεί στην ουρά με αιχμηρό αντικείμενο.

«Η βίαιη θανάτωση ενός υγιούς δελφινιού που αφήνεται να πεθάνει αργά και βασανιστικά αιμορραγώντας στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτη στις μέρες μας» τονίζεται.

Advertisement

Η ανακοίνωση:

Σκόπιμη Θανάτωση Δελφινιού στο ΒΑ Αιγαίο

Άλλο ένα περιστατικό σκόπιμης θανάτωσης δελφινιού εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος στις ΒΔ ακτές της Σάμου.

Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου ζουν σημαντικοί πληθυσμοί από 4 είδη δελφινιών, ενώ επίσης καταλήγουν έντονα θαλάσσια ρεύματα, δεν είναι σπάνιο να εντοπιστούν νεκρά θαλάσσια θηλαστικά – περιστατικά τα οποία συνήθως δεν δημοσιοποιούμε.

Όμως στο συγκεκριμένο περιστατικό, το ζωνοδέλφινο είχε ακρωτηριαστεί στην ουρά με αιχμηρό αντικείμενο. Η βίαιη θανάτωση ενός υγιούς δελφινιού που αφήνεται να πεθάνει αργά και βασανιστικά αιμορραγώντας στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτη στις μέρες μας.

Advertisement

Πρέπει να αναφέρουμε ότι στην ίδια περιοχή πέρυσι, στο τέλος της άνοιξης, είχαμε εντοπίσει άλλα 4 νεκρά ζωνοδέλφινα τα οποία είχαν θανατωθεί με παρόμοιο τρόπο.

Τόσο τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο κατά την ίδια περίοδο που θανατώθηκαν τα ζωνοδέλφινα το 2023, υπήρχε στα διεθνή ύδατα της περιοχής, δραστηριότητα από μεγάλα αλιευτικά συγκροτήματα γρι γρι που αλιευουν με κυκλικα δίχτυα και δεν φέρουν ελληνική σημαία.

Δεδομένης της ανησυχίας μας τόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης, όσο και για άλλα που τυχόν προκληθούν, το σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος παραμένει στο ανοιχτό πέλαγος στην περιοχή καταγράφοντας κάθε αλιευτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να σχετίζεται με αυτά τα περιστατικά.

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: